Public opinion and Turkey's foreign policy turn in the 2010s
2010 sonrası Türkiye'nin dış politikası ve kamuoyu
  1. Tez No: 1009596
  2. Yazar: AYGÜL LAÇİN ARTIKOĞLU UYGUNTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamuoyu, Rol teorisi, Public opinion, Role theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
2010'ların başı itibariyle Türk dış politikasında önemli değişiklikler gözlemlenmiştir. Bir zamanlar Ortadoğu'da Batılı güçlerin sadık bir müttefiki olan Türkiye, Batı müttefikleri ve bölgesel güçlerle uyuşmazlıklara yol açan, nispeten bağımsız ve iddialı bir dış politika izlemiştir. Bu tez, Türk dış politikasındaki bu değişimin Türk kamuoyunun tutumları ve politika tercihleriyle ilişkili olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen üç ulusal anketten elde edilen orijinal verileri analiz ederek, Türkiye'nin dış politika değişimine ilişkin kamuoyunun kapsamlı bir değerlendirmesini sunmaktadır. Ayrıca, farklı dış politika yönelimleri, askeri güç kullanımı, Türkiye'nin dış politika rolleri ve farklı güçlere ve uluslararası kuruluşlara yönelik tutumlar hakkındaki kamuoyu tercihlerini ayrıntılı biçimde incelemektedir. Sonuçlar, Türk kamuoyunun temkinli ve statüko odaklı bir dış politikayı tercih ettiğini ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, bu tez, daha geniş kamuoyu literatürü içinde Almond-Lippmann konsensüsünün temel önermelerini de değerlendirmektedir. Bulgular, kamuoyunun mevcut bilgilerle şekillendiğini, istikrarlı bir yapı gösterdiğini ve dış politika karar alma süreçlerini etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey's foreign policy has undergone significant changes since the early 2010s. Once a staunch ally to Western powers in the Middle East, Turkey has pursued a rather independent and assertive foreign policy that has led to disagreements with Western allies and regional powers. This dissertation aims to determine whether this shift in Turkish foreign policy is related to the attitudes and policy preferences of the Turkish public. By analyzing original data from three nation-wide surveys conducted in 2017, 2018 and 2019, the study provides a comprehensive analysis of public opinion on Turkey's foreign policy shift. It also explores public preferences on different foreign policy orientations, use of force, Turkey's foreign policy roles, and attitudes towards different powers and international organizations in detail. The study reveals that the Turkish public prefers a cautious and status-quo oriented foreign policy. Moreover, situated within the broader public opinion literature, this dissertation also evaluates key propositions of the Almond-Lippmann consensus. The findings suggest that public opinion is shaped by the available information, exhibits internal coherence, and can influence foreign policy decision-making.