İnsani diplomasi ekseninde Alsaaa24'te Türkiye'nin temsili: Derne felaketi
The representation of Türkiye on Alsaaa24 in the context of humanitarian diplomacy: The Derna disaster
- Tez No: 1009609
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLA KUBİLAY KAMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Derne, Libya, insani diplomasi, haber çerçeveleme, Türkiye, Derna, Libya, humanitarian diplomacy, news framing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Libya'nın doğusunda, Derne'de 10-11 Eylül 2023 tarihlerinde meydana gelen Derne sel felaketi sonrasında Türkiye'nin bölgeye yönelik insani diplomasi faaliyetlerinin yerel medyasındaki Türkiye'ye temsiline etkisi incelenmiştir. Derne felaketinin meydana geldiği 10-11 Eylül 2023 tarihlerinden üç ay önce ve üç ay sonra Türkiye'ye ilişkin olarak yayınlanan toplam 453 haber, çerçeveleme kuramından yararlanılarak analize tabi tutulmuş, haberlerde hangi unsurların kapsanıp hangilerinin dışarıda bırakıldığının tespitine odaklanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'ye ilişkin Alsaaa24'teki mesafeli temsilin değişmediği, olumlu sunumun sınırlı kaldığı tespit edilmiştir. Türkiye'nin Milli Birlik Hükümeti'ne verdiği destek üzerinden dolaylı hedef konumuna yerleştirilebildiği görülmüştür. Türkiye'nin bölgeye yönelik insani yardım operasyonuna neredeyse hiç yer verilmediği anlaşılmıştır. Bu itibarla, Türkiye'nin yardım faaliyetlerinin haber metinlerinde ayrıcalıklı ya da merkezi bir görünürlük kazanmadığı düşünülmektedir. Libya'daki kutuplaşmaya dahil olmanın Türkiye'nin insani diplomasi faaliyetlerinin haber metinlerinde yer bulma imkanını etkileyebildiği söylenebilmektedir. Öte yandan, haber metinlerinin çözümlemesinden çıkan sonuçlar ile araştırmacının sahada gözlemlediği etkinin birbirini tam karşılayamadığı görülmüştür. Öyle ki sahada Türkiye'den gelen ekip ve yardımların, sevk edildikleri yerlerdeki etkisinin haber metinlerinde yer bulmamış olması, yardımların sahadaki etkisi ile medyadaki temsil arasında bir kopukluğa işaret etmiştir. Bu durum, araştırmanın bir diğer önemli çıktısını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of Turkey's humanitarian diplomacy activities toward the region on Türkiye's representation in the local press following the Derna flood disaster, which occurred on September 10–11, 2023, in Derna, eastern Libya. A total of 453 news items published three months before and three months after the Derna disaster were subjected to analysis drawing on framing theory, with a focus on identifying which elements were included and which were omitted in the news coverage. The findings reveal that the distant representation of Türkiye in Alsaaa24 remained unchanged and that positive portrayals were limited in scope. It was observed that Türkiye could be positioned as an indirect target through its support for the Government of National Unity. Türkiye's humanitarian aid operation to the region received virtually no coverage. Accordingly, it is considered that Türkiye's relief activities did not gain privileged or central visibility in the news texts. It can be argued that Türkiye's involvement in the polarization in Libya may have affected the extent to which its humanitarian diplomacy activities found coverage in news texts. Furthermore, it was found that the results derived from the analysis of news texts did not fully correspond to the impact observed by the researcher in the field. Notably, the absence of coverage regarding the on-the-ground impact of the teams and aid arriving from Türkiye in the areas to which they were deployed points to a disconnect between the actual effect of the assistance in the field and its representation in the media. This constitutes another significant finding of the study.