Örnek olay yönteminin ışığın madde ile etkileşimi ünitesinde 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkisi
The effect of case study method in interaction of light with matter lesson unit on the academic achievement of 7th
- Tez No: 1009627
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Academic achievement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada;“ışığın madde ile etkileşimi”ünitesine ait konuların öğretiminde örnek olay yönteminin, 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kahramanmaraş'ta bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 37'i deney, 36'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 73 öğrenci oluşturmaktadır. Kontrol grubunda dersler fen bilimleri dersi öğretim programı temel alınarak, fen bilimleri ders kitabında yer alan sınıf içi etkinlikler kullanılarak işlenmiştir. Deney grubunda ise örnek olay yöntemi kapsamında hazırlanan örnek olay senaryoları ile işlenmiştir. Dersler, 7 hafta süresince araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Öncesinde öğrencilerin örnek olay yöntemi ile ilgili deneyim kazanabilmeleri için pilot uygulama yapılmıştır. Araştırmada konu ile ilgili, araştırmacı tarafından hazırlanan“Akademik Başarı Testi”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, örnek olay yönteminin öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen yöntemi kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda, deney grubu öğrencilerinin konu ile ilişkili akademik başarılarının kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak, deney ve kontrol gruplarının son test puanlarının karşılaştırılmasında, örnek olay yönteminin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of the case study method on the academic achievement of 7th-grade students in teaching topics related to the“interaction of light with matter”unit. The sample consisted of 73 students from a middle school in Kahramanmaraş, 37 in the experimental group and 36 in the control group. In the control group, lessons were taught using classroom activities from the science textbook, based on the science curriculum. In the experimental group, lessons were taught using case study scenarios prepared within the scope of the case study method. The lessons were conducted by the researcher for 7 weeks. A pilot application was conducted beforehand to allow students to gain experience with the case study method. In the study, an Academic Achievement Test prepared by the researcher was used as a data collection tool. To determine the effect of the case study method on students' academic achievement and misconceptions related to the topic, a quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group and a quantitative research method was used. As a result of the data analysis, it was determined that the academic achievement of the students in the experimental group related to the topic was higher than that of the students in the control group at the end of the applications. However, the case study method was found to have an effect on the comparison of the final test scores of the experimental and control groups.