Entegre bir karar verme modeline dayalı olarak E7 ülkelerinde bankacılık endüstrisinde çok kriterli kurumsal finansal performans analizi
Multi-criteria corporate financial performance analysis in the banking industry based on an integrated decision-making model
  1. Tez No: 1009635
  2. Yazar: BETÜL MERVE SAFA GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ELDEN ÜRGÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Bankacılık, Finance, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Finansal Performans, E7 Ülkeleri, CRISUS, SWI, ÇKKV, Performans analizi, Çok kriterli karar verme, Banking Sector, Financial Performance, E7 Countries, CRISUS, SWI, MCDM, Performance analysis, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme süreci, finansal serbestleşme ve artan rekabet koşulları, günümüz ekonomik yapısında bankacılık sektörünü finansal sistemin işleyişinde merkezi bir konuma taşımıştır. Tasarrufların yatırımlara yönlendirilmesi, riskin dağıtılması ve para politikasının etkinliğinin sağlanması gibi temel işlevleri nedeniyle bankacılık sektörünün finansal performansının nesnel, karşılaştırılabilir ve çok boyutlu yöntemlerle analiz edilmesi, finansal istikrarın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, bankacılık performansının düzenli olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi, politika yapıcılar ve düzenleyici otoriteler için stratejik bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, yükselen ekonomiler arasında yer alan E7 ülkelerinin bankacılık sektörlerinin finansal performansını çok kriterli karar verme (ÇKKV) yaklaşımları çerçevesinde karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Ekonomik büyüklükleri ve küresel finansal sistemde artan etkileri dikkate alındığında, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika, Rusya ve Türkiye'nin bankacılık sektörlerinin performanslarının değerlendirilmesi önemli bir araştırma alanı sunmaktadır. Çalışmada, Dünya Bankası veri tabanından elde edilen ve bankacılık sektörünün kârlılık, aktif kalitesi, operasyonel verimlilik, sermaye yeterliliği ve likidite yapısını temsil eden on finansal gösterge kullanılmıştır. Literatürde ilk kez uygulanan CRISUS–SWI entegre modeli, CRISUS yöntemi aracılığıyla objektif kriter ağırlıklandırması sağlarken, SWI yöntemiyle çok boyutlu performansın bütüncül bir sıralama çerçevesinde değerlendirilmesine imkân tanımakta ve bu yönüyle özgün bir metodolojik katkı sunmaktadır. Veri sürekliliğinin sağlanamaması nedeniyle analiz dönemi 2010–2020 yılları ile sınırlandırılmıştır. Bu dönem seçimi, bazı ülkelerde 2021 ve sonrası verilerinin eksik ya da karşılaştırılabilir nitelikte olmaması nedeniyle, analizlerin tutarlılığını koruma amacıyla tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular, bankacılık performansını en fazla etkileyen kriterlerin kârlılık, aktif kalitesi ve sermaye yeterliliği olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, E7 ülkeleri arasında belirgin performans farklılıkları bulunduğunu ortaya koyarken, Çin bankacılık sektörünün en yüksek performansa sahip olduğu, Türkiye'nin ise orta seviyede konumlandığı tespit edilmiştir. Çalışma, düzenleyici otoriteler ve politika yapıcılar için yol gösterici nitelikte bulgular sunmakta ve bankacılık sektörünün güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin stratejik çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The processes of globalization, financial liberalization, and increasing competition have placed the banking sector at the center of modern financial systems. As banks play a crucial role in channeling savings into investments, diversifying risk, and ensuring the effectiveness of monetary policy, an objective, comparable, and multidimensional analysis of their financial performance is essential for maintaining financial stability. Accordingly, the regular measurement and evaluation of banking performance have become a strategic necessity for policymakers and regulatory authorities. The main objective of this study is to comparatively analyze the financial performance of the banking sectors of the E7 countries within the framework of multi-criteria decision-making (MCDM) approaches. Considering their economic size and growing influence in the global financial system, assessing the banking performance of Brazil, China, Indonesia, India, Mexico, Russia, and Turkey offers a significant area of research. The study employs ten financial indicators obtained from the World Bank database, representing profitability, asset quality, operational efficiency, capital adequacy, and liquidity structure of the banking sector. The integrated CRISUS–SWI model, applied for the first time in the literature, provides objective criterion weighting through the CRISUS method, while the SWI method enables a holistic evaluation of multidimensional performance, thus offering a novel methodological contribution. Due to data continuity limitations, the analysis period was restricted to 2010–2020. This time frame was chosen to ensure the consistency and comparability of the data, as reliable post-2020 indicators for some E7 countries are still unavailable. The findings reveal that the most influential criteria on banking performance are profitability, asset quality, and capital adequacy. The results also indicate notable performance differences among the E7 countries, with the Chinese banking sector achieving the highest overall performance, while Turkey is positioned at a moderate level. The study provides insightful implications for policymakers and regulatory bodies by highlighting the strengths and weaknesses of the banking sectors across the E7 economies.