Anksiyete bozukluğu bulunan bireylerde anksiyete duyarlılığı ve pozitif psikolojik sermaye arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anxiety sensitivity and positive psychological capital in individuals with anxiety disorder
  1. Tez No: 1009639
  2. Yazar: NAZMİYE ESKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE AYDIN YERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete bozuklukları, Anxiety Disorder, Anxiety Sensitivity, Positive Psychological Capital, Stress, Psychological resilience, Anxiety disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, anksiyete bozukluğu tanısı almış yetişkinlerde anksiyete duyarlılığı ile pozitif psikolojik sermaye arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Günümüzün artan psiko-sosyal stres kaynakları, anksiyete bozukluklarının toplumda ve klinik başvurularda belirgin biçimde artmasına yol açmakta; bu durum bireylerin duygusal iyilik hâlini, sosyal işlevselliğini ve yaşam doyumunu olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, anksiyete duyarlılığı gibi kırılganlık faktörleri ile umut, öz yeterlik, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlikten oluşan pozitif psikolojik sermayenin birlikte ele alınması, anksiyete bozukluklarının anlaşılmasına önemli katkı sağlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Ankara ili, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri Polikliniği ile Zonguldak ili, Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinde ayaktan tedavi gören 18–65 yaş aralığında ki 114 anksiyete bozukluğu tanılı birey ile belirtilen kurumlarda görev yapan ve herhangi bir psikiyatrik hastalığı bulunmayan 116 sağlıklı hastane personelinden oluşmaktadır. Veriler, sosyo-demografik bilgi formu, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi-3 (ADİ-3), Beck Anksiyete Ölçeği ve Psikolojik Sermaye Algısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS 23.0 programıyla gerçekleştirilmiş; güvenirlik analizleri, faktör doğrulama, bağımsız örneklem t testi, korelasyon analizleri ve doğrusal regresyon yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, anksiyete bozukluğu olan katılımcıların anksiyete duyarlılığı düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Pozitif psikolojik sermayenin tüm alt boyutları (umut, öz yeterlik, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlik) anksiyete duyarlılığı ile ters yönlü ilişkiler sergilemiştir. Öz yeterlik ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri yükseldikçe anksiyete duyarlılığının anlamlı biçimde azaldığı; umut ve iyimserlik bileşenlerinin de koruyucu bir etki sunduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, pozitif psikolojik sermayesi yüksek bireylerin anksiyete belirtileriyle daha işlevsel başa çıktığını ve stres karşısında daha güçlü duygusal kaynaklara sahip olduğunu göstermektedir. Genel olarak çalışma, anksiyete duyarlılığının yalnızca psikopatoloji ile değil, bireyin olumlu psikolojik kaynaklarıyla da yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, pozitif psikoloji temelli güçlendirme programlarının geleneksel tedavi yaklaşımlarına entegre edilmesinin hem tedavi etkinliğini artırabileceğini hem de bireylerin uzun vadeli psikolojik dayanıklılığını destekleyebileceğini göstermektedir. Bu yönüyle araştırma, anksiyete bozukluklarının anlaşılmasına ve ruh sağlığı uygulamalarına bütüncül bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is observed that anxiety diagnosis is increasing today due to various reasons such as living conditions, family, environment. It aims to examine the relationship between anxiety sensitivity and Positive Psychological Capital in individuals with anxiety disorder and to reveal the relationship and direction of anxiety sensitivity with the components of positive psychological capital such as hope, self-efficacy, psychological resilience and optimism. Method: This study aims to investigate the relationship between anxiety sensitivity and psychological capital levels of individuals with anxiety disorder. The research model, the relational screening model, was preferred in the screening model. The study will consist of individuals with anxiety disorder receiving outpatient and inpatient treatment at Ankara Etlik and Bilkent City Hospital Psychiatry Polyclinics, and Kdz Ereğli State Hospital Psychiatry Polyclinics, and the healthy group of healthcare personnel working in the relevant hospitals between the ages of 18-65 without any illness. The sample of the study will consist of approximately 60 individuals diagnosed with anxiety disorder receiving outpatient and inpatient treatment based on volunteering and simple non-random sampling method, and approximately 60 healthy personnel working in various departments of the relevant hospital. The data of the study will be collected using the Socio-Demographic Information Form, Anxiety Sensitivity Index-3 (ADI-3), Psychological Capital Perception Scale and Beck Anxiety Scale prepared by the researcher. The research data will be used with SPSS 23.00 program, and Cronbach's Alpha, confirmatory factor analysis, t-test for independent samples, Spearman rank difference correlation analysis, Pearson product-moment correlation analysis, simple linear regression analysis and Hayes's Process model 4. Model will be used for data analysis. Quantitative data analyses will be interpreted. Conclusion: It is thought that the relationship between anxiety sensitivity and positive psychological capital as predictors of quality of life in individuals with anxiety disorders is an inverse relationship and that the dimensions of hope, self-efficacy, resilience and optimism, which are components of positive psychological capital, have an inverse relationship with anxiety sensitivity. It is thought that this study will be a foresight for both individuals who meet the diagnostic criteria and researchers working in the field. Considering that individuals with anxiety disorders also reduce their quality of life in areas such as social and work, it can be said that increasing positive psychological capital will reduce anxiety sensitivity and subsequently have a positive effect on the treatment of mental and physical illnesses, especially anxiety.