Yüksek riskli gebelerde belirsizliğe tahammülsüzlüğün öz bakım gücüne ve prenatal bağlanmaya etkisi
The effect of intolerance of uncertainty on self-care agency and prenatal attachment in high-risk pregnant women
  1. Tez No: 1009638
  2. Yazar: PINAR KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe tahammülsüzlük, Gebelik-yüksek riskli, Obstetrik-hemşirelik, Prenatal bağlanma, Intolerance of uncertainty, Pregnancy-high-risk, Obstetrical-nursing, Prenatal attachment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma yüksek riskli gebelerde belirsizliğe tahammülsüzlüğün öz bakım gücüne ve prenatal bağlanmaya etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan çalışma, Mayıs-Kasım 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin kuzeyinde bir üniversite hastanesi ile bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, dahil edilme kriterlerini uyan ve hastanede yatmakta olan 305 yüksek riskli gebe oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ), Öz Bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ) ve Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE) kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, LSD ve Tamhane's T2 testleri, Pearson korelasyon analizi, hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yüksek riskli gebelerin BTÖ toplam puan ortalaması 80.46±23.44, ÖBGÖ toplam puan ortalaması 98.42±16.28 ve PBE toplam puan ortalaması 67.67±9.03 olarak bulunmuştur. Korelasyon analizine göre belirsizliğe tahammülsüzlük ile öz bakım gücü (r=-0.500; p<0.001) ve prenatal bağlanma (r= 0.536; p<0.001) arasında negatif yönlü ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bunun yanı sıra öz bakım gücü ile prenatal bağlanma arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde anlamlı ilişki belirlenmiştir (r=0.369; p<0.001). Hiyerarşik çoklu regresyon analizinde ise belirsizliğe tahammülsüzlüğün öz bakım gücü varyansının %32.2'sini anlamlı şekilde açıkladığı (F=35.576; p<0.001, R2=0.322, R2 değişim=0.258); prenatal bağlanma varyansının ise %29.8'ini anlamlı şekilde açıkladığı bulunmuştur (F=25.3367; p<0.001, R2=0.298, R2 değişim=0.220). Sonuç: Yüksek riskli gebelerin belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi arttıkça öz bakım gücünün ve prenatal bağlanmanın azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda, yüksek riskli gebelerin bakımında belirsizlikle baş etme becerilerini destekleyen, öz bakım davranışlarını güçlendiren ve prenatal bağlanmayı artırmaya yönelik hemşirelik girişimlerinin planlanması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of intolerance of uncertainty on self-care agency and prenatal attachment in high-risk pregnant women. Materials and Methods: This descriptive and correlational study was carried out between May and November 2025 at a university hospital and a training and research hospital in the northern region of Türkiye. The sample of the study consisted of 305 high-risk pregnant women who met the inclusion criteria and were hospitalized. Data were collected through face-to-face interviews using the Personal Information Form, the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS), the Self-Care Agency Scale (SCAS), and the Prenatal Attachment Inventory (PAI). Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA with LSD and Tamhane's T2 post-hoc tests, Pearson correlation analysis, and hierarchical multiple regression analysis. Results: Among high-risk pregnant women, the mean total scores were 80.46±23.44 for the IUS, 98.42±16.28 for SCAS, and 67.67±9.03 for the PAI. According to the correlation analysis, statistically significant moderate negative relationships were found between intolerance of uncertainty and self-care agency (r=−0.500;p<0.001), as well as prenatal attachment (r=−0.536; p<0.001). In addition, a positive, weak, and statistically significant relationship was found between self-care agency and prenatal attachment (r=0.369; p<0.001). Hierarchical multiple regression analysis revealed that intolerance of uncertainty significantly explained 32.2% of the variance in self-care agency (F=35.576; p<0.001; R²=0.322; ΔR²=0.258) and 29.8% of the variance in prenatal attachment (F=25.3367; p<0.001; R²=0.298; ΔR²=0.220). Conclusion: It was found that as the level of intolerance of uncertainty increased among high-risk pregnant women, both self-care agency and prenatal attachment decreased. Accordingly, nursing interventions aimed at supporting coping with uncertainty, strengthening self-care behaviors, and enhancing prenatal attachment should be planned and implemented in the care of high-risk pregnant women