Ebeveyn duygusal erişilebilirliği ile romantik ilişkide kendini sabote etme arasında duygu düzenleme zorluğunun aracı rolü
The mediating role of emotional regulation difficulties between parental emotional availability and self-sabotage in romantic relationships
  1. Tez No: 1009682
  2. Yazar: BÜŞRA AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE ATEŞ ÖS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği, Romantik İlişkide Kendini Sabote Etme, Duygu Düzenleme Zorluğu, Parental Emotional Availability, Self-Sabotage in Romantic Relationships, Emotion Regulation Difficulties
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerin erken dönem ebeveyn duygusal erişilebilirliğin, yetişkinlik dönemlerinde romantik ilişkide kendini sabote etme ile ilişkisi ve bu ilişkide duygu düzenleme zorluğunun aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini yaşları 18 ile 62 arasında değişen toplam 389 (230 kadın, 159 erkek) katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla çalışmaya katılan bireylere“Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği Ölçeği”,“Romantik İlişkilerde Sabotaj Ölçeği”ve“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği – Kısa Formu (DDGÖ-16)”yöneltilmiştir. Araştırmanın temel değişkenleri olan ebeveyn duygusal erişilebilirliği, romantik ilişkide kendini sabote etme ve duygu düzenleme zorluğu arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi gerçekleştirilmiştir. Aracılık modeli ise PROCESS Macro v4.2 programında yer alan Model 4 kullanılarak test edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre Anne ve Baba Duygusal Erişilebilirliği ile Romantik İlişkide Kendini Sabote Etme arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Anne ve Baba Duygusal Erişilebilirliği ile Duygu Düzenleme Zorluğu arasında negatif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Romantik İlişkide Kendini Sabote Etme ile Duygu Düzenleme Zorluğu arasında ise pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği ile romantik ilişkide kendini sabote etme arasındaki ilişkide duygu düzenleme zorluğunun aracı rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilen analizler sonucunda, annenin ve babanın duygusal erişilebilirliğinin romantik ilişkide kendini sabote etme üzerindeki etkisinin kısmen duygu düzenleme zorluğu aracılığıyla gerçekleştiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, erken dönem ebeveyn-çocuk ilişkisinin bireylerin duygu düzenleme becerileri aracılığıyla romantik ilişkilerdeki davranış örüntülerini etkileyebileceğini göstermekte olup, bu sonuçlar ilgili literatürde yer alan çalışmaların sonuçlarıyla birlikte ele alınarak tartışılmış, mevcut bulguların benzerlik gösterdiği veya farklılaştığı noktalar gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between individuals' early parental emotional availability and self-sabotage in romantic relationships during adulthood, as well as the mediating role of emotion regulation difficulties in this relationship. The study sample consisted of a total of 389 participants (230 women, 159 men) aged between 18 and 62. To collect data, participants were administered the“Parental Emotional Availability Scale,”the“Romantic Relationship Sabotage Scale,”and the“Emotional Regulation Difficulty Scale – Short Form (ERDS-16).”A Pearson Product-Moment Correlation Analysis was conducted to examine the relationships among the study's main variables: parental emotional availability, self-sabotage in romantic relationships, and emotion regulation difficulties. The mediation model was tested using Model 4 in the PROCESS Macro v4.2 program. According to the findings of the study, a significant negative relationship was found between parental emotional availability and self-sabotage in romantic relationships. A significant negative relationship of low magnitude was found between parental emotional availability and difficulty in emotion regulation. A positive and moderately significant relationship was found between Self-Sabotage in Romantic Relationships and Difficulty in Emotional Regulation. Analyses conducted to examine the mediating role of Emotional Regulation Difficulty in the relationship between Parental Emotional Availability and Self-Sabotage in Romantic Relationships indicate that the effect of maternal and paternal emotional availability on self-sabotage in romantic relationships is partially mediated by Emotional Regulation Difficulty. The findings suggest that early parent-child relationships may influence behavioral patterns in romantic relationships through individuals' emotion regulation skills. These results were discussed in conjunction with studies in the relevant literature, and efforts were made to highlight the points where the current findings align with or differ from those in the existing literature.