Metotreksat kullanan psöriyazis hastalarındaki psöriyazis hastalık şiddeti,sistemik immun-inflamasyon indeksi ve platelet parametrelerindeki değişimin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of changes in psoriasis disease severity, systemic immuno-inflammatory index, and platelet parameters in psoriasis patients treating methotrexate
  1. Tez No: 1009760
  2. Yazar: EMRULLAH İYİSON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriyazis, Metotreksat, Sistemik immun-inflamasyon indeks, Psöriyazis alan şiddet indeksi, Platelet, Psoriasis, Methotrexate, Systemic Immuno-Inflammation Index, Psoriasis Area Severity Index, Platelet
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
METOTREKSAT KULLANAN PSÖRİYAZİS HASTALARINDAKİ PSÖRİYAZİS HASTALIK ŞİDDETİ,SİSTEMİK İMMUN-İNFLAMASYON İNDEKS VE PLATELET PARAMETRELERİNDEKİ DEĞİŞİMİN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, metotreksat tedavisi alan psöriazis hastalarında Sistemik İmmün-İnflamatuvar İndeksi (Sİİ), platelet (PLT), ortalama trombosit hacmi (MPV), nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve platelet/lenfosit oranı (PLO) değerlerinin hastalık şiddeti ve Psöriazis Alan ve Şiddet İndeksi (PASI) ile ilişkisini değerlendirmek ve bu parametrelerin tedavi yanıtını öngörmedeki potansiyelini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine Ağustos 2023- Ağustos 2024 tarihleri arasında başvurmuş psöriyazis tanısı konulmuş ve metotreksat başlanmış ve en az 3 ay boyunca takip edilmiş 18 yaş üzeri 150 hasta ve 150 sağlıklı kontrol grubunun çalışmaya alındı. Çalışmamıza Sİİ ve platelet parametrelerini etkileyecek psöriyazis dışında kronik hastalığı olanlar, aktif Metotreksat dışında ilaç kullanımı olanlar, aktif malignitesi, ciddi aktif enfeksiyonu ve psöriyazis dışında kronik dermatozları olan hastalar dahil edilmedi. Kontrol grubuna psöriyazisi olmayan, aktif ilaç kullanımı olmayan, aktif malignitesi, ciddi aktif enfeksiyonu (Tbc.vb) ve her hangi bir kronik dermatozu olmayan 150 sağlıklı birey alındı. Çalışma grubuna psöriyazis tanısı konulmuş ve en az 3 ay Metotreksat kullanan hastalar alındı. Retrospekif tarama yapılarak başlangıç hemogram değerleri ve 3. ay hemogram değerleri üzerinden Sİİ ve platelet paremetrelerinin psöriyazis şiddetiyle ilişkisi değerlendirildi. Psöriyazis şiddeti PASI esas alınarak değerlendirildi. Tüm veriler retrospektif olarak psöriyazis polikliniğine başvuran hasta dosyalarından sağlandı. Kontrol grubu da benzer yaş ve cinsiyete sahip sağlıklı bireylerden retrospektif verilerden toplandı. Veriler tanımlayıcı analitik yöntemler (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk testleri, violin plot (keman grafiği) +boxplot birleşimi) Mann Whitney U testi, Wilcoxon testi kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel olarak anlamlı p değeri 0,05'in altında kabul edildi. Bulgular: Hastaların 91'i erkek 59'u kadın, ortalama yaş 43,7 olarak bulundu. Kontrol grubunun 88'i erkek 62'si kadın, ortalama yaşları 43.2 olarak bulundu. Hasta ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet arasında fark bulunmadı. Çalışmaya benzer gruplar dahil edildi. Metotreksat tedavisi başlanan psöriazis hastalarında, tedavi öncesi x ve tedavi sonrası 3. ay değerleri karşılaştırıldığında Sİİ ve NLO düzeylerinde anlamlı azalma saptandı (p=0.046, p= 0.041). PASI skorunda belirgin düşüş izlendi (p=0.001). Buna karşın, MPV, PLT ve PLO değerlerindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.397, p=0.418, p=0.223). Sonuç: Bu bulgular, metotreksat tedavisinin psöriazis hastalarında klinik iyileşme ile birlikte sistemik inflamasyonu yansıtan bazı parametrelerde azalma sağladığını, ancak tüm hematolojik inflamasyon göstergeleri üzerinde benzer bir etki oluşturmadığını düşündürmektedir. Sİİ ve NLO'nun hastalık aktivitesi ve tedavi yanıtının izlenmesinde potansiyel biyobelirteçler olabileceği, ancak diğer hematolojik parametrelerin bu süreçteki katkısının sınırlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF CHANGES IN PSORIASIS DISEASE SEVERITY, SYSTEMIC IMMUNO-INFLAMMATORY INDEX, AND PLATELET PARAMETERS IN PSORIASIS PATIENTS TREATING METHOTREXATE ABSTRACT Introduction: The aim of this study was to evaluate the relationship between Systemic Immuno-Inflammatory Index (Sİİ), platelet count (PLT), mean platelet volume (MPV), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), and platelet/lymphocyte ratio (PLR) values and disease severity and Psoriasis Area and Severity Index (PASI) in psoriasis patients receiving methotrexate treatment, and to investigate the potential of these parameters in predicting treatment response. Material and methods: This study included 150 patients over 18 years of age who were diagnosed with psoriasis, started on methotrexate, and followed up for at least 3 months at the Dermatology and Venereal Diseases outpatient clinic of Elazığ Fethi Sekin City Hospital, Health Sciences University, between August 2023 and August 2024, and 150 healthy control subjects. Patients with chronic diseases other than psoriasis that would affect Sİİ and platelet parameters, those using active medications other than methotrexate, those with active malignancies, serious active infections, and chronic dermatoses other than psoriasis were excluded from our study. The control group consisted of 150 healthy individuals without psoriasis, active medication use, active malignancies, serious active infections (tuberculosis, etc.), and any chronic dermatoses. Patients diagnosed with psoriasis and started on methotrexate in the study group and healthy individuals in the control group were retrospectively reviewed, and the relationship between psoriasis severity and Sİİ and platelet parameters was evaluated based on baseline and 3-month hemogram values. Psoriasis severity was assessed using the PASI scale. All data were obtained retrospectively from patient files who applied to the psoriasis outpatient clinic. Data were analyzed using descriptive analytical methods (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro-Wilk tests, xii violin plot + box plot combination), Mann Whitney U test, and Wilcoxon test. A statistically significant p-value below 0.05 was considered. Results: Of the patients, 91 were male and 59 were female, with an average age of 43.7. The control group consisted of 88 males and 62 females, with an average age of 43.2. There was no significant difference in age or gender between the patient and control groups. Similar groups were included in the study. In psoriasis patients who started methotrexate treatment, a significant decrease in Sİİ and NLO levels was observed when comparing pre-treatment and 3-month post-treatment values (p=0.046, p=0.041). A significant decrease in PASI score was also observed (p=0.001). However, changes in MPV, PLT, and PLO values were not statistically significant (p=0.397, p=0.418, p=0.223). Conclusion: These findings suggest that methotrexate treatment leads to clinical improvement and a reduction in some parameters reflecting systemic inflammation in psoriasis patients, but does not have a similar effect on all hematological inflammation markers. It appears that Sİİ and NLO may be potential biomarkers in monitoring disease activity and treatment response, but the contribution of other hematological parameters to this process seems limited.