Torasik endovasküler aort onarımının sol ventrikül repolarizasyon parametreleri üzerindeki etkisi
The effect of thoracic endovascular aortic repair on left ventricular repolarization parameters
- Tez No: 1009759
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: torasik endovasküler aort onarımı, ventriküler repolarizasyon, Tp-e, ventriküler aritmi, sol ventrikül hipertrofisi, thoracic endovascular aortic repair, ventricular repolarization, Tp-e, ventricular arrhythmia, left ventricular hypertrophy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, torasik endovasküler aort onarımı (TEVAR) sonrası gelişen aortik sertlik artışının ventriküler repolarizasyon parametreleri üzerindeki etkilerinin araştırılması ve bu parametrelerin hemodinamik bulgular ile elektrokardiyografik ve ekokardiyografik yeniden yapılanma göstergeleriyle birlikte değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: SBÜ İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde 01.01.2021–01.06.2025 tarihleri arasında TEVAR yapılan 92 hasta dahil edilmiştir. Dışlama kriterleri sonrası değerlendirmeye uygun olan 52 hasta analize alınmıştır. İşlem öncesi ve işlemden sonra en az üçüncü ayda olmak kaydı ile 12 derivasyonlu yüzey elektrokardiyografi kayıtları, kan basıncı ölçümleri ve ekokardiyografik veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Primer sonlanım noktası olarak Tp-e/QTc Fridericia oranı belirlendi. Ayrıca Tp-e/QTc Bazett, Tp-e/QT, Tp-e, QT, QTc, JT, JTc ve sol ventrikül hipertrofisi voltaj kriterlerindeki değişimler incelendi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: TEVAR sonrası primer sonlanım noktası olan Tp-e/QTc Fridericia oranında anlamlı artış saptandı (0,21±0,03'ten 0,23±0,03'e; p<0,05). Benzer şekilde Tp-e/QTc Bazett (0,20±0,03'ten 0,22±0,03'e; p<0,05), Tp-e/QT (0,22±0,03'ten 0,25±0,04'e; p<0,05) ve Tp-e (85,15±12,37 ms'den 94,12±13,94 ms'ye; p<0,05) değerlerinde de anlamlı yükselme izlendi. Global repolarizasyon göstergeleri olan QTc Bazett (425,25±25,35 ms'den 436,00±24,41 ms'ye; p<0,05), QTc Fridericia (411,62±21,65 ms'den 417,37±18,21 ms'ye; p<0,05), JTc Bazett (335,17±31,36 ms'den 347,60±26,97 ms'ye; p<0,05) ve JTc Fridericia (321,54±27,19 ms'den 12 329,04±20,63 ms'ye; p<0,05) değerlerinde anlamlı artış saptandı. QT (385,50±30,26 ms'den 383,85±25,76 ms'ye; p=0,761) ve JT (295,42±32,47 ms'den 295,44±25,42 ms'ye; p=0,997) sürelerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. İşlem sonrası sistolik kan basıncı ve ortalama arter basıncında anlamlı artış izlenirken, interventriküler septum kalınlığı ile sol ventrikül hipertrofisi voltaj kriterlerinde de anlamlı yükselme saptandı. Sonuç: Çalışmamızda Tp-e intervali ile Tp-e/QT, Tp-e/QTcF ve Tp-e/QTcB oranlarında izlenen anlamlı artış, TEVAR sonrası erken izlem döneminde ventriküler repolarizasyon özelliklerinde değişim meydana geldiğini göstermektedir. Tansiyon değerleri, interventriküler septum kalınlığı ve sol ventrikül hipertrofisini destekleyen elektrokardiyografik parametrelerdeki artış ile birlikte değerlendirildiğinde, bu bulgular TEVAR sonrası gelişen hemodinamik yük artışı ve ventriküler yeniden yapılanmanın ventriküler repolarizasyon heterojenitesinde artışa yol açabileceğini düşündürmektedir. Bu durum, ventriküler aritmi gelişimine yatkınlık ve ani kardiyak ölüm dahil olumsuz klinik sonuçlar açısından artmış elektrofizyolojik riske işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of the increase in aortic stiffness developing after thoracic endovascular aortic repair (TEVAR) on ventricular repolarization parameters and to evaluate these parameters together with hemodynamic findings and electrocardiographic and echocardiographic remodeling markers. Materials and Methods: Ninety-two patients who underwent TEVAR at the Cardiology Clinic of the University of Health Sciences (SBÜ) Istanbul Mehmet Akif Ersoy Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital between 01.01.2021 and 01.06.2025 were included. After exclusion criteria were applied, 52 patients eligible for evaluation were included in the analysis. Twelve-lead surface electrocardiographic recordings, blood pressure measurements, and echocardiographic data obtained before the procedure and at least three months post- procedure were retrospectively evaluated. The primary endpoint was defined as the Tp-e/QTc Fridericia ratio. In addition, changes in Tp-e/QTc Bazett, Tp-e/QT, Tp-e, QT, QTc, JT, JTc, and left ventricular hypertrophy voltage criteria were analyzed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Results: After TEVAR, a significant increase was detected in the primary endpoint, the Tp-e/QTc Fridericia ratio (from 0.21±0.03 to 0.23±0.03; p<0.05). Similarly, significant increases were observed in Tp-e/QTc Bazett (from 0.20±0.03 to 0.22±0.03; p<0.05), Tp-e/QT (from 0.22±0.03 to 0.25±0.04; p<0.05), and Tp-e (from 85.15±12.37 ms to 94.12±13.94 ms; p<0.05). Significant increases were also found in the global repolarization markers QTc Bazett (from 425.25±25.35 ms to 14 436.00±24.41 ms; p<0.05), QTc Fridericia (from 411.62±21.65 ms to 417.37±18.21 ms; p<0.05), JTc Bazett (from 335.17±31.36 ms to 347.60±26.97 ms; p<0.05), and JTc Fridericia (from 321.54±27.19 ms to 329.04±20.63 ms; p<0.05). No significant change was observed in QT (from 385.50±30.26 ms to 383.85±25.76 ms; p=0.761) or JT (from 295.42±32.47 ms to 295.44±25.42 ms; p=0.997) durations. While systolic blood pressure and mean arterial pressure increased significantly after the procedure, significant increases were also detected in interventricular septal thickness and left ventricular hypertrophy voltage criteria. Conclusion: The significant increases observed in the Tp-e interval and in the Tp-e/QT, Tp-e/QTcF, and Tp-e/QTcB ratios indicate that ventricular repolarization properties change during the early follow-up period after TEVAR. When evaluated together with the increases in blood pressure values, interventricular septal thickness, and electrocardiographic parameters supporting left ventricular hypertrophy, these findings suggest that the increased hemodynamic load and ventricular remodeling developing after TEVAR may lead to an increase in ventricular repolarization heterogeneity. This condition points to an increased electrophysiological risk in terms of susceptibility to ventricular arrhythmias and adverse clinical outcomes, including sudden cardiac death.