EVAR uygulanan hastalarda abdominal aort anatomik zorluk derecesinin klinik sonuçlarla ilişkisi
The relationship between the degree of anatomical complexity of the abdominal aorta and clinical outcomes in patients undergoing EVAR
- Tez No: 1009761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ANTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, endovasküler anevrizma onarımı, anatomik kompleksite, Abdominal Aorta Anatomic Severity Grade, Yeniden girişim, Abdominal aortic aneurysm, endovascular aneurysm repair, anatomical complexity, Abdominal Aortic Anatomic Severity Grade, reintervention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, endovasküler anevrizma onarımı (EVAR) uygulanan hastalarda abdominal aort anatomik zorluk derecesini belirleyen Abdominal Aorta Anatomic Severity Grade (ASG) skorunun klinik sonuçlarla, özellikle yeniden girişim gereksinimi ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2014-2019 yılları arasında merkezimizde EVAR uygulanan, gerekli klinik ile radyolojik verilerine ulaşılabilen ve 5 yıllık klinik takipleri mevcut olan toplam 65 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif bilgisayarlı tomografi anjiyografi görüntüleri üzerinden abdominal aort anatomisi değerlendirildi ve ASG skoru hesaplandı. ASG skoru; aort boyun morfolojisi, anevrizma kesesi özellikleri, pelvik perfüzyon, iliak arter morfolojisi ve iliak arter distal mühürleme bölgesi (sealing zone) olmak üzere beş ana başlık altında değerlendirilen çok sayıda alt parametrenin puanlanmasıyla elde edilen çok bileşenli bir anatomik skorlama sistemidir. Elde edilen skorlar ile klinik sonuçlar, işlem özellikleri ve yeniden girişim gereksinimi arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 65 hastanın 11'inde (%16,9) takip sürecinde yeniden girişim gereksinimi saptandı. Yeniden girişim nedenleri incelendiğinde, 7 hastada endoleak nedeniyle endovasküler yeniden girişim uygulanırken, 6 hastada greft limb trombozuna bağlı trombektomi yapıldığı görüldü. Endoleak gelişen hastaların 4'ünde tip III, 3'ünde ise tip I endoleak saptandı. Tip I endoleak vakalarının 2'si tip Ia, 1'i ise tip Ia ile birlikte tip Ib endoleak olarak değerlendirildi. Bazı hastalara birden fazla yeniden girişim uygulandığı görüldü. ASG skoru ile yeniden girişim gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: EVAR uygulanan hastalarda ASG skorunun yeniden girişim gereksinimini öngörmede sınırlı bir değere sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte anatomik kompleksitenin tek bir kompozit skor yerine komponent bazlı değerlendirilmesinin, EVAR sonrası klinik sonuçları öngörmede daha anlamlı bilgiler sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the Abdominal Aortic Anatomic Severity Grade (ASG) score, which determines the degree of anatomical complexity of the abdominal aorta, and clinical outcomes, particularly the need for reintervention, in patients undergoing endovascular aneurysm repair (EVAR). Materials and Methods: A total of 65 patients who underwent EVAR at our center between 2014 and 2019, had accessible clinical and radiological data, and had 5-year clinical follow-up were included in the study. The abdominal aortic anatomy ofthe patients was evaluated using preoperative computed tomography angiography(CTA) images, and the ASG score was calculated. The ASG score is a multicomponentanatomical scoring system derived from the cumulative scoring of multiplesubparameters evaluated under five main categories: aortic neck morphology,aneurysm sac characteristics, pelvic perfusion, iliac artery morphology, and the distaliliac sealing zone. The relationship between the obtained scores and clinical outcomes,procedural characteristics, and the need for reintervention was analyzed. Results: Among the 65 patients included in the study, 11 patients (16.9%) required reintervention during the follow-up period. When the causes of reintervention were examined, endovascular reintervention due to endoleak was performed in 7 patients, whereas thrombectomy due to graft limb thrombosis was performed in 6 patients. Among the patients who developed endoleaks, four had type III and three had type I endoleaks. Of the type I endoleaks, two were classified as type Ia and one as type Ia combined with type Ib endoleak. It was observed that some patients underwent more than one reintervention. No statistically significant association was found between the ASG score and the development of reintervention. Conclusion: The ASG score appears to have limited value in predicting the need for reintervention in patients undergoing EVAR. However, evaluating anatomical complexity on a component-based basis rather than as a single composite score may provide more meaningful insights in predicting post-EVAR clinical outcomes.