Göçmen üniversite öğrencilerinin ebeveynlerine bağlanmaları ile çocuk sahibi olma motivasyonlarının arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parental attachment and motivation to have children among immigrant university students
  1. Tez No: 1009853
  2. Yazar: MUNIRA ABDI KAYDSANE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANİYE TEZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Emigrants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göçmen ve Mülteci Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada göçmen üniversite öğrencilerinin ebeveynlerine bağlanmaları ile çocuk sahibi olma motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, kesitsel karma yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın, örneklemini 2024-2025 Gaziantep Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim gören 220 göçmen öğrenciden oluşmaktadır. Veriler, kişisel bilgi formu, Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri ve Çocuk Sahibi Olma Motivasyonları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey post-hoc testi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise açık uçlu sorulara yanıtlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve elde edilen veriler kodlanarak kategori ve temalar altında toplanmıştır. Analizler sonucunda göçmen üniversite öğrencilerin ebeveyn bağlanma ile çocuk sahibi olma motivasyonu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Erkek göçmen öğrencilerin çocuk sahibi olmaya yönelik olumlu motivasyon ve sosyoekonomik görüşler kadın öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir, daha genç yaş grubundaki göçmen üniversite öğrencilerin anneye bağlanma düzeylerinin daha yüksek olduğu göstermektedir. Ebeveynlerin birlikte olup olmama durumuna göre yapılan analizler ise ebeveynleri birlikte olan göçmen öğrencilerin hem bağlanma düzeylerinin hem çocuk sahibi olma motivasyonlarının, ebeveynleri boşanmış olan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Nitel bulguları ise göç deneyimin göçmen öğrencilerin çocuk sahibi olma kararını ekonomik güvensizlik ve gelecek kaygısı üzerinden etkilendiğini göstermektedir. Araştırma sonuçları ebeveyn bağlanmanın göçmen üniversite çocuk sahibi olma motivasyonları etkileyen bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between parental attachment and parental motivation among immigrant university students. The research was conducted using a cross-sectional mixed-methods approach. The research population consists of 220 immigrant students studying at Gaziantep University at undergraduate, graduate, and postgraduate levels in 2024-25. Research data were collected using a survey method with a personal information form, the Parental and Peer Attachment Inventory, and the Motivation to Have Children scale. IBM SPSS Statistics 26.0 program was used for data analysis. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey post-hoc test, and Pearson correlation analysis were applied. In the qualitative dimension of the research, responses to open-ended questions were examined using content analysis, and the obtained data were coded and grouped under categories and themes. As a result of the analyses, significant relationships were found between parental attachment and motivation to have children among immigrant university students. It was observed that male immigrant students had higher positive motivation and socioeconomic views towards having children compared to female students, and that immigrant university students in the younger age group had higher levels of attachment to their mothers. Analyses based on whether the parents were together or not showed that immigrant students whose parents were together had both higher levels of attachment and motivation to have children compared to students whose parents were divorced. The qualitative findings showed that the immigration experience influenced the decision of immigrant students to have children through economic insecurity and anxiety about the future. The research results indicate that parental attachment is an effective factor on the motivation of immigrant university students to have children.