Diabetes mellitus tanılı hastalarda HBA1C ve lipid düzeyleri değişkenliğinin diyabetik nefropati gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi
The impact of HBA1C and lipid variability on the development of diabetic nephropathy in patients with Diabetes mellitus
- Tez No: 1009854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TAZEGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, HbA1c değişkenliği, lipid değişkenliği, diyabetik nefropati, Diabetes mellitus, HbA1c variability, lipid variability, diabetic nephropathy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Glisemik ve lipid değişkenliğini, diabetes mellitus (DM) tanılı hastalarda metabolik dalgalanmayı yansıtan, bağımsız bir risk faktörü olarak son yıllarda öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, DM tanılı hastalarda HbA1c ve lipid değişkenliğinin, diyabetik nefropati (DN) varlığı ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, gözlemsel ve analitik bu çalışmada, İç Hastalıkları polikliniğinde takip edilen erişkin DM tanılı hastalar dahil edilmiştir. Hastalar DN varlığına göre 2 gruba ayrılmış, DN grubu için DN saptanmasından önceki 3 yıl, DN olmayan grupta ise son 3 yıl içerisinde en az 6 farklı ölçümü olan hastaların verileri değerlendirmeye alınmıştır. Hastaların demografik özellikleri, yaşam tarzı verileri, diyabete ilişkin klinik parametreleri ve kardiyometabolik komorbiditeleri değerlendirilmiş; HbA1c ve lipid parametrelerine ait seri ölçümler standart sapma (SD), varyasyon katsayısı (CV) ve ortalamadan bağımsız değişkenlik (VIM) değişkenlik indeksleri ile değerlendirilmiştir. Glisemik ve lipid değişkenliği ile diyabetik nefropati arasındaki ilişki tek değişkenli, iki değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: DN gelişen ve gelişmeyen hasta grupları karşılaştırıldığında, HbA1c ve lipid değişkenliği ile DN arasında, tek ve iki değişkenli analizlerinde, HbA1c ve lipid ortalama değerlerinden bağımsız olarak değişkenliğin DN ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Ancak, HbA1c ortamalası ve değişkenliği ile lipid değişkenliğinin çok değişkenli analizlerinde, lipid değişkenliğinin DN ile bağımsız ilişkisi olmadığı izlenmiştir. Nihai çok değişkenli analizlerde, hem ortalama HbA1c düzeyinin (p<0,001) hem de HbA1c VIM'in (p=0,011), diyabet süresinden, hipertansiyon, KAH ve dislipidemi varlığından bağımsız olarak DN varlığı ile en güçlü ilişkiyi sergileyen faktörler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, DM tanılı hastalarda HbA1c ve lipid düzeylerindeki değişkenliğin DN gelişimi ile anlamlı ve bağımsız bir ilişki gösterdiğini ortaya koymaktadır. DM yönetiminde yalnızca hedef metabolik değerlere ulaşmanın değil, bu değerlerin zaman içerisindeki stabilitesinin de komplikasyonlar üzerine yarattığı ek risk, prospektif gözlemsel çalışmalar ile doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Glycemic and lipid variability has emerged in recent years as an independent risk factor reflecting metabolic fluctuations in patients diagnosed with diabetes mellitus (DM). The aim of this study is to evaluate the relationship between HbA1c and lipid variability and the presence of diabetic nephropathy (DN) in patients diagnosed with DM. Materials and methods: This retrospective, observational, and analytical study included adult patients diagnosed with DM who were followed up in the Internal Medicine outpatient clinic. Patients were divided into two groups according to the presence of DN. Data from patients with at least six different measurements in the three years prior to the diagnosis of DN were evaluated for the DN group, and data from patients without DN who had at least six different measurements in the last three years were evaluated for the group without DN. Demographic characteristics, lifestyle data, clinical parameters related to diabetes, and cardiometabolic comorbidities of the patients were evaluated; serial measurements of HbA1c and lipid parameters were evaluated using standard deviation (SD), coefficient of variation (CV), and mean-independent variability (VIM) indices of variability. The relationship between glycemic and lipid variability and diabetic nephropathy was investigated using univariate, bivariate, and multivariate logistic regression analyses. Results: Univariate and bivariate analyses revealed that variability in HbA1c and lipids was associated with DN, independently of mean HbA1c and lipid values. However, in multivariate analyses of mean HbA1c and its variability, lipid variability was found not to be independently associated with DN. In the final multivariate analyses, both mean HbA1c level (p<0.001) and HbA1c VIM (p=0.011) were determined to be the factors exhibiting the strongest association with the presence of DN, independently of duration of diabetes, hypertension, CAD, and dyslipidemia. Conclusion: This study reveals that variability in HbA1c and lipid levels in patients diagnosed with DM shows a significant and independent relationship with the development of DN. The additional risk to complications arising from not only achieving target metabolic values but also the stability of these values over time in DM management should be confirmed by prospective observational studies.