Financialization and crisis in semi-peripheral countries after 2008 economic crisis; a comparative study of Turkey and Brazil
2008 krizi sonrası yarı çevre ülkelerde finansallaşma ve krizTürkiye ve Brezilya karşılaştırmalı çalışması
  1. Tez No: 1009858
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Finansallaşma, Kriz, Yarı Çevre Ülkeler, Türkiye, Brezilya, Neoliberalism, Financialization, Crisis, Semi-Peripheral Countries, Turkey, Brazil
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin konut piyasasında başlayan, ardından ülkenin finansal piyasalarına etki eden en sonunda ise Avrupa ve gelişmekte olan ülkelere yayılan kapitalizmin küresel krizi 2008 Krizi'nin, gelişmekte olan yarı çevre ülkeler Türkiye ve Brezilya'yı neden ve nasıl etkilediği incelenmiştir. İlk olarak, 2008 Krizi'nin ortaya çıkış dinamiklerini ve gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkilediğini anlayabilmek için; 1980'li yıllarda oluşturulmaya başlayan neoliberal ekonomik sistemin getirdiği yeni düzeni ve yarı çevre ülkelerin bu yeni düzene nasıl eklemlendirildikleri konusu ele alınmıştır. 2008 Krizinin temelinde yer alan finansallaşma kavramı ve finansallaşmanın küresel hale getirilerek yarı çevre ülkelerin ekonomilerinin sıcak para akışına, uluslararası piyasalara ve yabancı sermayeye bağımlı hale getirilmesi detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Ardından, 2008 Krizi'nin ortaya çıkışında rol oynayan yapısal ve kurumsal aktörler incelenmiştir. Son olarak; yarı çevre ülkeler Türkiye ve Brezilya ekonomilerinin neoliberalleşme süreçleri ile 2008 yılına kadar olan ekonomik yapıları açıklanarak, 2008 Krizi'nin finansal ve finansal olmayan reel sektör piyasalarına olan etkileri incelenmiştir. Sonuç itibariyle; bu çalışma, neoliberal kapitalizmi, finansallaşmayı, küreselleşmeyi, kapitalist sistemin ürettiği son büyük krizin oluşum sürecini anlamamıza ve onun küresel ekonomiyi, özellikle de gelişmekte olan geç kapitalist ülkeleri nasıl etkilediğine dair bir fikir edinmemize yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, why and how the 2008 Crisis, which is the global crisis of capitalism that started in the housing market of the United States in 2008, then affected the financial markets of the country and finally spread to Europe and developing countries, affected the developing semi-peripheral countries Turkey and Brazil is examined. Firstly, to understand the emergence dynamics of the 2008 Crisis and how it affected other countries, the new order brought about by the neo-liberal economic system that started to be formed in the 1980s and how the semi-peripheral countries were integrated into this new order were discussed. The concept of financialization, which is at the root of the 2008 Crisis, and the globalization of financialization and making the economies of semi-peripheral countries dependent on hot money flow, international markets and foreign capital are explained in detail. Then, the structural and institutional actors that played a role in the emergence of the 2008 Crisis were examined. Finally, the neo-liberalization processes of semi-peripheral countries Turkey and Brazil's economies and their economic structures until 2008 have been explained, and the effects of the 2008 Crisis on financial and non-financial real sector markets have been examined. Consequently, this study will help us to understand neoliberal capitalism, financialization, globalization, the process of formation of the last major crisis produced by the capitalist system, and to gain an insight into how it affected the global economy, especially the developing late capitalist countries.