İnciraltı kent ormanı'nın görsel peyzaj kalite yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of i̇nciralti urban forest in terms of visual landscape quality
- Tez No: 1009857
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DOYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Q metodoloji, görsel peyzaj kalitesi, kent ormanı, kullanıcı algısı, peyzaj değerlendirmesi, İzmir, Doğal peyzaj, Kentsel peyzaj, Kültürel peyzaj, Q methodology, visual landscape quality, urban forest, user perception, landscape assessment, İzmir, Natural landscape, Urban landscape, Cultural landscape
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Q metodoloji uygulanarak İzmir İnciraltı Kent Ormanı'nın görsel peyzaj kalitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, 20 uzman ve 20 kullanıcıdan oluşan katılımcı gruplar, alanın görsel özelliklerini temsil eden 196 fotoğraf arasından seçilen 25 görseli -4 ile +4 ölçeğinde sıralayarak peyzaj kalitesi üzerine görüşlerini ifade etmiştir. Q metodoloji, katılımcıların öznel değerlendirmelerini sistematik ve nicel bir yaklaşımla analiz ederek peyzaj algısının temel boyutlarını ortaya koymuştur. Bulgular hem uzmanlar hem de kullanıcılar için su ögelerinin ve bitkisel çeşitliliğin en güçlü görsel kalite unsurları olarak öne çıktığını göstermiştir. Çalışma, görsel peyzaj kalite analizinde kullanıcı algısının önemini vurgulamakta ve kent ormanlarının planlama ve yönetim süreçlerine katkı sağlayacak öneriler sunmaktadır. Ayrıca, Q metodolojinin görsel peyzaj kalitesi çalışmalarında etkili ve yenilikçi bir analiz yöntemi olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to evaluate the visual landscape quality of the İzmir İnciraltı Urban Forest through the application of Q methodology. Within the scope of the research, participant groups consisting of 20 experts and 20 users expressed their perceptions of landscape quality by ranking 25 selected photographs—chosen from a total of 196 images representing the area's visual characteristics—on a scale from -4 to +4. Q methodology systematically and quantitatively analyzed participants' subjective evaluations, thereby revealing the fundamental dimensions of landscape perception. The findings indicate that both experts and users highlighted water elements and plant diversity as the strongest contributors to visual landscape quality. The study emphasizes the importance of user perception in visual landscape quality analysis and provides recommendations that can contribute to the planning and management of urban forests. Furthermore, the research confirms that Q methodology is an effective and innovative analytical tool in visual landscape quality studies.