Yerel yönetimlerde risk yönetimi sürecindeki sorunlar ve çözümlere ilişkin yaklaşımlar: Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri örneği
Problems and approaches to solutions in the risk management process in local governments: The example of Şahinbey and Şehitkamil Municipalities
- Tez No: 1009893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal risk yönetimi, Türk kamu yönetimi, Enterprise risk management, Turkish public administration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Kent ve Çevre Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, belediyelerde risk yönetimi süreçlerini sorunsallaştırarak çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Beck, Dean ve Kloman'ın risk kavramına yönelik sunduğu disiplinler arası muhteva, konunun çok boyutluluğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla kamu yönetiminde risk yönetimi süreçlerinin hangi bakış açısıyla incelenmesi gerektiğini saptayabilmek için neoliberal reformlar çerçevesinde kamu yönetiminde risk yönetiminin yeri ve önemi incelenmiştir. Ardından risk yönetiminin Türkiye'deki kamu kurumları özelinde ve belediyeler düzeyindeki görünümü ortaya konulmuştur. Kurumsallaşma tartışmaları içerisinde Chandler'in 'yapı, stratejiyi izler' görüşü merkeze alınarak, 233 belediyenin risklere karşı yönetsel yatkınlığı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, belediyelerin küresel riskler karşısındaki pozisyonlarını analiz etme imkânı sunmuş ve küresel riskler ile belediye organizasyon yapıları arasında ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Devamında, Şahinbey Belediyesi ve Şehitkamil Belediyesi örneklemleri üzerinden stratejik planlardaki risk tanımları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve risk yönetimi farkındalığı yorumlanmıştır. İki belediyenin riskleri farklı perspektiflerden ele aldığı tespit edilmiş, bu farklılıkların nedenlerini anlamak için belediye personeliyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek uygulamadaki süreç akışı incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, risk yönetimi konusunda mevzuat yetersizliği, merkezi yönetim politikalarının yerel düzeyde yeterince anlaşılamaması ve üst yönetimin konuya gereken önemi vermemesi gibi nedenlerle risk farkındalığının muğlak kaldığını ve risk yönetimi uygulamalarının yeterince kurumsallaşamadığını göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, belediyelerde risk yönetimi süreçlerinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to problematize the risk management processes in municipalities and offer solutions. The interdisciplinary content presented by Beck, Dean, and Kloman regarding the concept of risk has revealed the multidimensional nature of the subject. Therefore, to determine the perspective from which risk management processes in public administration should be examined, the place and importance of risk management within public administration were analyzed within the framework of neoliberal reforms. Subsequently, the appearance of risk management in public institutions in Turkey and at the municipal level was explored. Within the debates on institutionalization, Chandler's view that“structure follows strategy”was central, and the managerial tendencies of 233 municipalities towards risks were evaluated. This evaluation provided the opportunity to analyze the positions of municipalities against global risks and concluded that there is a relationship between global risks and municipal organizational structures. Furthermore, risk definitions in strategic plans were comparatively analyzed through the case studies of Şahinbey Municipality and Şehitkamil Municipality, and risk management awareness was interpreted. It was determined that the two municipalities approached risks from different perspectives. To understand the reasons for these differences, semi-structured interviews were conducted with municipal personnel, and the flow of processes in practice was examined. The findings of the research demonstrated that risk awareness remains ambiguous, and risk management practices are insufficiently institutionalized due to factors such as inadequate legislation on risk management, a lack of understanding of central government policies at the local level, and the insufficient attention given to the issue by senior management. Based on these results, recommendations for improving risk management processes in municipalities were proposed.