Hz. Ali'nin kişiliği ve dini hayatı
The personali̇ty and exemplary pi̇ety of Hazrat Ali̇
  1. Tez No: 1009899
  2. Yazar: ÜMİT KINDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Religion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Hz. Ali'nin kişiliği ve evrensel değerleri, İslam tarihi boyunca yalnızca akademik çevrelerde değil, aynı zamanda toplumun farklı kesimlerinde de ilgi görmüştür. Onun adalet, bilgelik ve cesaret gibi erdemleri, yalnızca Müslümanlar için değil, tüm insanlık için evrensel bir örnek teşkil etmektedir. Bu çalışmanın din psikolojisi açısından önemi, soyut dinî kavramları somut bir kişilik üzerinden inceleyerek, inancın bireysel hayatta nasıl şekillendiğini anlamamıza yardımcı olmasıdır. Bu çerçevede araştırma, Hz. Ali'nin çok boyutlu kişiliği ile dindarlığı arasındaki ilişkiyi din psikolojisi perspektifinden analiz etmeyi ve onun şahsında somutlaşan evrensel değerlerin bireysel ve toplumsal düzeyde nasıl bir model sunduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada özellikle şu sorulara cevap aranmaktadır: Hz. Ali'nin Peygamber terbiyesiyle yetişmesi, onun kişilik gelişimi ve dinî hayatının şekillenmesinde nasıl bir rol oynamıştır? Onun adalet, bilgelik, cesaret ve fedakârlık gibi kişilik özellikleri ile dindarlığı arasında nasıl bir ilişki vardır? Hz. Ali'nin dindarlığı, din psikolojisindeki içsel-dışsal dindarlık, arayışçı dindarlık ve özerk-ilişkisel benlik modelleri çerçevesinde nasıl konumlandırılabilir? Tarihsel süreçte onun Anadolu'da“mitik bir veli”veya“alp-eren”olarak yeniden yorumlanması, toplumsal hafızada nasıl bir arketipe dönüştüğünü göstermektedir? Nihayet, Hz. Ali'nin şahsında somutlaşan bu evrensel değerler, günümüz birey ve toplumlarına nasıl bir model sunmaktadır? İşte bu çok boyutluluk, Hz. Ali'yi din psikolojisinin kişilik, benlik gelişimi, ahlakî olgunlaşma, toplumsal etkileşim ve aşkın anlam arayışına dair incelemeleri için değerli bir odak noktası haline getirmektedir. Bu çalışma, onun şahsında somutlaşan evrensel değerlerin bireysel ve toplumsal düzeyde nasıl bir model sunduğunu din psikolojisi perspektifinden ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout Islamic history, the personality and universal values of Hz. Ali have attracted attention not only in academic circles but also in various segments of society. His virtues such as justice, wisdom, and courage serve as a universal example not only for Muslims but for all of humanity. The significance of this study from the perspective of the psychology of religion lies in its contribution to understanding how faith is shaped in individual life by examining abstract religious concepts through a concrete personality. Within this framework, the research aims to analyze the relationship between Hz. Ali's multidimensional personality and his religiosity from the perspective of the psychology of religion, and to reveal how the universal values embodied in his person offer a model at both individual and social levels. The study particularly seeks answers to the following questions: What role did Hz. Ali's upbringing under the Prophetic guidance play in shaping his personality development and religious life? What is the relationship between his personality traits such as justice, wisdom, courage, and self-sacrifice, and his religiosity? How can Hz. Ali's religiosity be positioned within the frameworks of intrinsic-extrinsic religiosity, quest religiosity, and autonomous-relational self models in the psychology of religion? What does his reinterpretation in Anatolia as a“mythical saint”or“alp-eren”in the historical process reveal about the archetype he has become in social memory? Finally, what model do these universal values embodied in Hz. Ali offer to contemporary individuals and societies? This multidimensionality makes Hz. Ali a valuable focal point for the psychology of religion's investigations into personality, self-development, moral maturation, social interaction, and the search for transcendent meaning. This study aims to reveal, from the perspective of the psychology of religion, how the universal values embodied in his person offer a model at both individual and social levels.