Kişisel veri ve fikri mülkiyet hukuku açısından büyük veri
Big data from perspective of personal data and intellectual property law
  1. Tez No: 1009898
  2. Yazar: MUHAMMED İSMAİL BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Intellectual and Artistic Work Law, Personal Data Protection Law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İşbu çalışmanın konusu, dijitalleşen dünyada önemi artan büyük verinin kişisel veri ve fikri mülkiyet hukuku açısından incelenmesidir. Dijitalleşen dünyada, insandan nesneye, doğaya kadar; her bir eşya, kişi ve olayın bir veri ayak izi bulunmaktadır. Üretilen milyarlarca veri ve bu verilerin ifade ettiği değer; şirketler, devletler, insanlık için bir anlam taşımaktadır. Veriye hakim olmanın toprağa hakim olmak kadar önemli olduğu bu çağda, yüksek hacimdeki verilerin toplanması, saklanması, işlenmesi, analiz edilmesi ve içgörüler elde edilmesi ile de büyük veri setleri oluşturulmaktadır. Büyük veri setleri, ekonomiden sağlığa, hukuktan siyasete, sosyal medyadan mühendisliğe kadar hayatın her alanında kullanılmaktadır. Büyük veri setlerinde yer alan verilerin toplanması, depolanması, veri tabanı yönetim sistemindeki yapay zeka destekli algoritmalarla işlenmesi, analiz edilmesi ve kullanılma biçimi, bu veriler kullanılarak üretilen yeni veriler ve içgörüler, tüm disiplinleri ilgilendirdiği gibi, hukuku da yakından ilgilendirmektedir. Büyük verinin oluşturulması ve analiz sürecinde; yapay zekayla birlikte veri depolama ve veri işleme tekniklerindeki ilerlemeler nedeniyle klasik sistemler ve düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Kişisel veri hukukundan fikri mülkiyet hukukuna, rekabet hukukundan sorumluluk hukukuna, ceza hukukundan idare hukukuna kadar büyük veri uygulamalarına ilişkin yeni sorunlar ve bu sorunlara yönelik düzenleme gereksinimi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu çalışma kapsamında ise kişisel veri hukuku ve fikri mülkiyet hukuku açısından büyük veri setleri ve bu veri setlerinde yer alan kişisel veriler ve eser niteliğindeki veriler incelenmiştir. Bir yandan büyük veri setlerinde yer alan kişisel verilere ve eser niteliğindeki verilere ilişkin klasik mevzuattaki düzenlemelere de yer verilirken diğer yandan kişisel veri hukuku ve fikri mülkiyet hukuku açısından mevcut düzenlemelerin ve içtihatların yetersizliğine ilişkin değerlendirmede bulunulmuştur. Büyük veri setlerinde girdi ve çıktı olarak kişisel veri ve eser niteliğindeki verilerin kullanılmasına ilişkin olarak Türkiye, AB ve ABD'deki kişisel veri hukuku ve fikri mülkiyet hukuku alanındaki düzenlemelere de kısaca değinilmiştir. Bu çalışma kapsamında büyük veri setlerindeki kişisel verilerin gizliliği, güvenliği ve korunmasının sağlanmasına, kişisel veri ve eser niteliğindeki verilerin büyük veri setlerinde kullanılmasına, büyük veri setlerindeki yer alan eser niteliğindeki verilerin kullanım serbestliklerine dair pek çok konuya ve soruna değinilmiş ve bu sorunlara da cevap aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the examination of big data, whose importance has increased in the digitalizing world, from the perspectives of personal data law and intellectual property law. In the digitalized world, every object, person and event— from humans to objects and nature—has a data footprint. The billions of data generated and the value represented by this data carry significance for companies, states and humanity. In this era where controlling data is as important as controlling land, big data sets are formed through the collection, storage, processing and analysis of large volumes of data and the extraction of insights from such data. Big data sets are used in almost every field of life, from the economy to health, from law to politics, and from social media to engineering. The collection, storage, processing through artificial intelligence-supported algorithms within database management systems, analysis and manner of use of the data contained in big data sets, as well as the new data and insights produced using such data, concern all disciplines and are also closely related to law. In the process of generating and analysing big data, classical systems and regulations remain insufficient due to developments in data storage and data processing techniques together with artificial intelligence. From personal data law to intellectual property law, from competition law to liability law, and from criminal law to administrative law, new issues arising from big data applications and the need for regulations addressing these issues are increasing day by day. Within the scope of this study, big data sets and the personal data and copyrightable data contained in these sets have been examined from the perspectives of personal data law and intellectual property law. While the traditional legal regulations concerning personal data and copyrightable data contained in big data sets are addressed, an evaluation has also been made regarding the insufficiency of existing regulations and case law in terms of personal data law and intellectual property law. With regard to the use of personal data and copyrightable data as input and output in big data sets, the regulations in the fields of personal data law and intellectual property law in Türkiye, the European Union and the United States have also been briefly addressed. Within the scope of this study, various issues and problems concerning the privacy, security and protection of personal data in big data sets, the use of personal data and copyrightable data in big data sets, and the permissible uses of copyrightable data contained in big data sets have been addressed. Attempts have also been made to seek answers to these problems.