Porselen lamina diş kesimi eğitimi için üç boyutlu sanal gerçeklik ortamının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of a three-dimensional virtual reality environment for porcelain laminate veneer tooth preparation training
- Tez No: 1009951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL KEÇİK BÜYÜKHATİPOĞLU, PROF. DR. ASLI SEÇİLMİŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, diş hekimliği eğitimi, üç boyutlu görüntüleme, porselen lamina veneer, yüzey analizi, Virtual reality, dental education, three-dimensional imaging, porcelain laminate veneer, surface analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Diş hekimliği eğitiminde öğrencilerin klinik öncesi becerilerini geliştirebilmeleri için sanal gerçeklik (SG) kullanılması yenilikçi eğitim uygulamalarından biridir. Bu araştırmada porselen lamina veneer (PLV) için diş kesimi eğitiminde kullanılmak üzere üç boyutlu (3B) SG ortamı geliştirilerek kullanıcıya sunulması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Protetik diş tedavisi ana bilim dalında görevli olan gönüllü öğretim elemanlarına SG ile PLV diş kesimi eğitimi modülü tanıtılmış ve değerlendirme anketini doldurmaları istenmiştir (n=10). Öğrenciler arasından 3., 4. ve 5. sınıflardan eşit sayıda olmak üzere toplam 75 gönüllü katılımcı seçilmiştir (n=25). Katılımcılara SG kullanıcı eğitimi ve SG ile PLV diş kesimi eğitimi verilmiş ve anket ile değerlendirmeleri istenmiştir. Katılımcılardan fantom çene üzerinde, 21 numaralı dişte PLV diş kesimi yapmaları istenmiştir. Elde edilen dijital görüntüler referans model kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcılara Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği, Sistem Kullanışlılık Anketi, Sistem Değerlendirme Anketi ve Kullanıcı Tutum Anketi uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler kullanılmış, gruplar arası karşılaştırmalar Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiş ve anlamlı bulunan durumlarda çoklu karşılaştırmalar Dunn testi ile yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre 3B doğruluk sapma değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p=0.165). 3B hassasiyet ve RMS değerleri için gruplar arasında anlamlı farklılık vardır (p<0.05; sırasıyla p=0.018, p=0.017) ve 5. sınıf öğrenci grubu en düşük değerlere sahiptir. Servikal, orta ve insizal üçlü bölgelerin 3B bölgesel analizleri için gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Anket sonuçları, SG uygulamasının kullanıcılar tarafından genel olarak olumlu değerlendirildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In dental education, the use of virtual reality (VR) has emerged as an innovative approach to enhance students' preclinical skills. The present study aimed to develop and evaluate a three-dimensional (3D) VR-based training environment for porcelain laminate veneer (PLV) tooth preparation. For this purpose, the newly developed VR-based PLV preparation module was introduced to 10 volunteer faculty members (n=10) from the Department of Prosthodontics, and they were asked to complete an evaluation questionnaire. A total of 75 volunteer dental students from the 3rd, 4th, and 5th academic years were selected and divided into three groups, each consisting of 25 participants. The participants received VR user training and VR-based PLV tooth preparation training and were asked to evaluate the method using a questionnaire. All participants were instructed to perform PLV tooth preparation on tooth #21 using a phantom jaw model. The digital images obtained after tooth preparation were analyzed using Geomagic Control X software. According to the questionnaire findings, all participants reported that the VR-based module contributed positively to the educational process. The analysis revealed no statistically significant differences among the groups in terms of 3D trueness values (p=0.165). However, significant differences were observed in 3D precision values (p=0.018), with the 4th-year student group showing the lowest precision. Significant differences were also found in RMS values (p=0.017), with the 5th-year student group demonstrating the lowest deviation. In the 3D regional analysis, no statistically significant differences were found among the groups in the cervical (p=0.075), middle (p=0.065), and incisal thirds (p=0.211).