Sınıf 4 kaviteye sahip maksiller orta keser dişlerde kompozit restorasyonlu ve restorasyonsuz lamina vener uygulaması; marjinal uyum, renk ve kırılma dayanımının in vitro değerlendirilmesi
Application of laminate veneers with and without composite restoration to maxillary central incisors with class iv cavities; in vitro evaluation of marginal fit, color and fracture strength
  1. Tez No: 720588
  2. Yazar: ELVIN ELDAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜLERYÜZ GÜRBULAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, lamina vener, lityum disilikat, sınıf 4 kavite, seramik, CAD/CAM, ceramic, Class 4 cavity, laminate veneer, lithium disilicate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmamızın ana konusu maksiller santral keserlerde mevcut sınıf 4 kavitenin kompozit dolguyla restore edilerek veya edilmeden üzerine yapılacak olan lamina venerin marjinal uyumunu, rengini, kırılma direncini nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışmamızda 36 adet sağ üst santral akrilik fantom diş kullanıldı. Dişler yer düzlemine paralel bir şekilde akrilik reçineye gömüldü. Elde edilen örnekler 3 gruba (Kontrol, Dolgu,Kavite ) ayrıldı. Kavite ve dolgu grubunda olan dişlerin bukkal yüzeyi dörtgen olacak şekilde 9 eşit parçaya bölündü.Bu grupta olan dişlere distal ve insizal kısımları içine alacak şekilde 4*4mm boyutunda kaviteler hazırlandı. Dolgu grubundaki kavite bölgesi önceden hazırlanan silikon anahtar kullanarak kompozit dolgu malzemesiyle restore edildi. Kavite grubundaki dişlere her hangi restoratif işlem uygulanmadı. Lamina vener preparasyonu bukkalde 0.5 mm, insizalde 1 mm olacak şekilde aşındırıldı ve silikon anahtarla kesim miktarı kontrol edildi. Ağız içi tarayıcı (3shape) yardımıyla örneklerin dijital ölçüsü alındı ve görüntü netliği kontrol edildi. Örneklerin ölçüsü STL dosyası şeklinde bilgisayar yazılımına aktarıldı (exocad software). Lamina venerlerin tasarımı bukkal yüzeyde 0.5 mm, insizal bölgede uzunluğu 1 mm olacak şekilde yapıldı. Tasarımı tamanlanmış olan lamina venerler CAD/CAM cihazı (Redon one) kullanılarak HT A1 lityum disilikat bloklardan kazındı. Silikon replika tekniği kullanılarak lamina venerlerin marjinal uyumuna bakıldı. Stereomikroskop büyütmesinin 25x olacak şekildeayarlayarak marjinal kenar ölçümleri yapıldı. Her dişten 4 nokta (gingival, mezial, distal, insizal) olacak şekilde ölçüm için belirlendi ve her noktadan 3 defa ölçüm yapılarak ortalamaları hesaplandı. Lamina venerler dual cure rezin siman kullanılarak simante edildi. Simantasyon işleminden sonra renk ölçümü yapıldı. Renk ölçümü spektrofotometre (spectroshade) kullanılarak her dişten genel olarak ve kavitenin bulunduğu bölgeden lokalize olarak yapıldı. ΔE formülü ile renk farkı hesaplandı. Kırılma direnci testi için örnekler özel olarak hazırlanan açılandırıcı aparatın içine yerleştirildi ve instron cihazında 135° açı olacak şekilde kuvvet uygulandı. İstatistiksel analizler tek yönlü varyans analizi kullanılarak yapıldı. Çalışmada marjinal uyum testinde elde ettiğimiz veriler klinik kabuledilebilir sınırlar içerisindedir. Ancak gruplar arasında kavite grubundaki örneklerin disto insizal bölgelerindeki marjinal aralık değerleri kontrol, dolgu grubundakılardan yüksek çıkmıştır. Renk farkı ölçümünde lokalize olarak ölçülen değerler klinik kabuledilebilir sınırın üzerinde çıktı. Kırılma direnci testinde en düşük değerler kavite grubunda çıktı. Desimante olan lamina venerler en çok kavite grubunda görülürken, en az kontrol grubunda çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of our study is to investigate how the existing class 4 cavity in the maxillary central incisors affects the marginal fit, color and fracture resistance of the lamina veneer that will be restored with or without composite filling. In our study, 36 right upper central acrylic phantom teeth were used. Teeth were embedded in acrylic resin parallel to the ground plane. Obtained samples were divided into 3 groups (Control, Fill, Cavity). The buccal surface of the teeth in the cavity and filling group was divided into 9 equal parts to be rectangular. Cavities of 4*4 mm were prepared for the teeth in this group, including the distal and incisal parts. The cavity area in the filling group was restored with a composite filling material with the help of a pre-prepared silicone key. No restorative procedure was applied to the teeth in the cavity group. The preparation of the specimens was done with the help of a silicone key, 0.5 mm from the buccal surface and 1 mm from the incisal surface, and the amount of cut was controlled with a silicone key. With the help of an intraoral scanner (3shape), the samples were measured and their clarity was checked. The digital measurements obtained from the samples were transferred to the computer software (exocad software) in the form of STL files. Lamina veneers were designed to be 0.5 mm on the buccal surface and 1 mm in length in the incisal region. Lamina veneers, whose design was completed, were milled from HT A1 lithium disilicate blocks using a CAD/CAM device (Redon one). The marginal fit of the lamina veneers was checked using the silicone replica technique, and marginal margin measurements were made by adjusting the stereomicroscope magnification to 25x. 4 points from each tooth (gingival, mesial, distal, incisal) were determined for measurement and the averages were calculated by measuring 3 times from each point. Lamina veneers were cemented using dual cure resin cement. Color measurement was performed after cementation. Color measurement was performed using a spectrophotometer (spectroshade), in general from each tooth and locally from the region of the cavity, and the color difference was calculated with the Δe formula. For the fracture resistance test, the samples were placed in the specially prepared angulation apparatus and a force was applied at an angle of 135 degrees using the instron device. Statistical analyzes were performed using one-way analysis of variance. The data obtained for the marginal fit measurement in this study are within clinically acceptable limits. However, marginal fit of the lamina veneers in the cavity group was higher than in the other groups. The data obtained in the color difference measurement were above the clinically acceptable limit. The lowest values in the fracture resistance test were seen in the cavity group. While decimated lamina veneers were most common in the cavity group, they were least seen in the control group.