Türkiye'deki ilk ve ortaöğretim okul kütüphanelerinin sorunları ve çözüm önerileri: Kastamonu ili örneği
Problems and proposed solutions for primary and secondary school libraries in Turkey: The case of Kastamonu province
- Tez No: 1009960
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Okul kütüphaneleri, School libraries
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kastamonu ilindeki okul kütüphanelerinin mevcut durumunu; fiziksel koşullar, derme (koleksiyon) yönetimi, insan kaynağı, bütçe ve dijital altyapı boyutlarıyla birlikte ele alarak kütüphane hizmetlerinin eğitim süreciyle ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma karma yöntem yaklaşımıyla yürütülmüştür: Nicel veriler öğretmen ve okul yöneticilerine uygulanan anketlerden; nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ve saha gözlemlerinden elde edilmiştir. Veri toplama süreci üç aşamada ilerlemiş; nicel bulguların işaret ettiği başlıklar doğrultusunda görüşme odakları netleştirilmiş ve okul kütüphanelerinde gözlem yapılmıştır. Gözlemler okul adları yerine O1–O25 kodlamasıyla raporlanmıştır. Nicel veriler SPSS ile betimsel istatistikler ve uygun testlerle (ki-kare, korelasyon) analiz edilmiş; nitel veriler içerik analiziyle kodlanarak temalar altında toplanmıştır. Bulgular, kütüphane dermesinin nicelik olarak belirli bir düzeye ulaşsa da kullanımın aynı ölçüde artmadığını göstermektedir: okulların fiziksel kaynak sayısı ortalaması 5012,8, yıllık ziyaretçi sayısı ortalaması 1812,93 olarak izlenmiştir. Dijital kaynak varlığı düşük düzeydedir; toplam dağılımda dijital kaynağa sahip olduğunu belirten okul oranı %13,3'te kalmıştır. Teknoloji tarafında altyapı“var”yanıtı daha yüksek görünse de öğrenciye açık bilgisayar ve internet imkânı sınırlıdır; otomasyon/kayıt sistemi kullanımı da düşüktür. Bütçe boyutunda okulların %80'inde düzenli yıllık bütçe bulunmadığı, bütçe kaynaklarının ise ağırlıkla bağış üzerinden yürüdüğü görülmüştür. Okul düzeyine göre farklılıklarda,“etkinlik düzenlenmesi”değişkeninde anlamlı fark saptanmış (p=0,021), diğer temel değişkenlerde anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe and assess the current state of school libraries in Kastamonu by examining library services in relation to the educational process, with a focus on physical conditions, collection management, human resources, budget, and digital infrastructure. A mixed-methods design was employed. Quantitative data were collected through questionnaires administered to teachers and school administrators, while qualitative evidence was obtained via semi-structured interviews and on-site observations. The data collection proceeded in three stages; quantitative findings were used to refine the interview focus, and observations were reported using anonymized school codes (O1–O25). Quantitative analyses were conducted in SPSS using descriptive statistics and relevant tests (chi-square and correlations), and qualitative data were analyzed through content analysis and thematic coding. Findings indicate that collection size does not automatically translate into higher use. The mean number of physical items was 5012.8, whereas the mean annual number of visits was 1812.93. Digital resources were scarce; only 13.3% of schools reported having any digital collection. Although some schools reported having“technology infrastructure,”student-accessible computers and internet access were limited, and the use of automation/record systems remained low. In terms of sustainability, 80% of schools reported no regular annual library budget, and funding was predominantly dependent on donations. Differences by school level were statistically significant only for the“organization of library activities”variable (p=0.021), while other key indicators showed no significant differences.