Yerel medya işletmelerinin kurumsallaşma durumlarının incelenmesine yönelik bir karma yöntem araştırması: Sivas örneği
A mixed-methods study on the institutionalization levels of local media enterprises: The case of Sivas
  1. Tez No: 1009961
  2. Yazar: BİLAL HASDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Radyo-Televizyon, Business Administration, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Yerel Medya, Kurumsallaşma, Media, Local Media, Institutionalization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yerel basın kuruluşlarının kurumsallaşma düzeylerinin incelenmesi ve bu kuruluşlarda kurumsallaşmayı etkileyen faktörlerin ortaya konmasıdır. Yerel basın, demokrasinin gelişimi, yerel halkın bilgilendirilmesi ve kamu denetimi açısından önemli bir işlev üstlenmektedir. Çalışma, hem akademik literatüre katkı sunmayı hem de yerel medya alanında politika yapıcılara ve sektörel aktörlere yol gösterici olmayı hedeflemektedir. Araştırma kapmasında kullanılan veriler, karma araştırma yöntemi kullanılarak toplanmıştır. İki aşamalı olarak yapılan bu araştırmanın ilk aşamasında Sivas'ta mesleki faaliyette bulunan ve yerel basın sektöründe deneyimli 10 basın mensubu ile karşılıklı görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler nitel analize tabi tutulmuştur. Görüşülen yerel basın mensuplarına toplam 18 soru yöneltilmiş ve katılımcı cevaplarından anlamlı bir yorumlama yapılarak nicel araştırma aşamasında kullanılacak anket formu hazırlanmıştır. Söz konusu anket formu iki bölümden oluşup; ilk bölümde kişisel bilgi formu bulunmaktadır. İkinci bölümde ise nitel analiz sonucunda belirlenen 9 alt boyut altında toplanan, yerel medya kuruluşlarında kurumsallaşma ile alakalı, 5'li likert tipinde cevap seçenekleri bulunan toplamda 37 adet ifadeden oluşan ölçek yer almaktadır. Araştırmanın ikinci aşaması olan nicel araştırma sürecinde Sivas'ta çalışan 60 yerel basın mensubunun tamamına ulaşılarak anket çalışması yapılmıştır. Bu süreçte elde edilen nicel verilerin analizinde betimleyici istatistikler, bağımsız örnekler t testi, tek yönlü varyans analizi (Oneway ANOVA) yöntemleri kullanılmıştır. ANOVA testi sonucunda gözlenen farklılıkların kaynaklandığı grupların tespiti için Tukey çoklu karşılaştırma testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına göre, yerel medya işletmelerinin kurumsallaşma durumlarını etkileyen faktörlerin“Kurumsallaşma ve Şirket Yapısı”,“Finansal Durum ve Kaynaklar”,“Aile Şirketi Yapısının Etkisi”,“Kurumsallaşma Zorlukları”,“Liderlik ve Kültür”,“İnovasyon ve Teknoloji”,“İç ve Dış İletişim”,“Çalışan Gelişimi”ve“Hukuki ve Yasal Uyum”olmak üzere 9 alt boyut altında toplandığı belirlenmiştir. Araştırmanın nicel bulgularına göre ise yerel medya mensuplarının yerel medya işletmelerinin kurumsallaşma durumlarına yönelik görüşlerinin katılımcıların cinsiyetine, medeni durumuna, mesleki deneyim sürelerine ve eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ancak; katılımcıların mesleklerinde gerekli olan bilgi ve becerileri edinme türüne göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre, mesleki yetkinliğini örgün eğitim almadan; uygulamalı deneyim, usta-çırak ilişkisi, öz eğitim veya sektörel tecrübe yoluyla kazanan yerel medya mensuplarının kurumsallaşmaya yönelik algı ortalamalarının, örgün eğitim alan ya da her iki yöntemi birlikte kullanan katılımcılara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, örgün eğitim alan bireylerin yerel medya işletmelerinin kurumsallaşma düzeyini daha eleştirel değerlendirdiklerini ve mevcut kurumsallaşma düzeyini görece daha düşük algıladıklarını göstermektedir. Çalışma sonucunda, yerel medya işletmelerinde kurumsallaşma sürecinin tek boyutlu bir yapıdan ziyade; ekonomik yapı, aile işletmesi anlayışı, liderlik, çalışan gelişimi, iletişim ve dijital dönüşüm gibi birbiriyle etkileşim içinde olan çok boyutlu unsurlar tarafından şekillendiği ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, bu unsurların tüm katılımcılar tarafından aynı şekilde algılanmadığı ve özellikle mesleki bilgi edinme biçiminin kurumsallaşma algısını anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Bu durum, araştırmanın öne çıkan ve özgün bulgularından biri olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the level of institutionalization of local press organizations and to identify the factors influencing institutionalization in these organizations. Local press plays an important role in the development of democracy, informing the local population, and public oversight. The study aims to contribute to the academic literature and to guide policymakers and sectoral actors in the field of local media. The data used in the research were collected using a mixed research method. In the first stage of this two-stage research, interviews were conducted with 10 press members working in Sivas and experienced in the local press sector, and the data obtained were subjected to qualitative analysis. A total of 18 questions were asked to the interviewed local press members, and a questionnaire form to be used in the quantitative research stage was prepared by making a meaningful interpretation from the participants' answers. The questionnaire form consists of two sections; the first section contains a personal information form. The second section contains a scale consisting of a total of 37 statements with 5-point Likert-type response options related to institutionalization in local media organizations, grouped under 9 sub-dimensions determined as a result of the qualitative analysis. In the quantitative research phase, the second stage of the study, a survey was conducted among all 60 local press members working in Sivas. Descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) methods were used to analyze the quantitative data obtained in this process. Tukey's multiple comparison test was used to identify the groups from which the observed differences in the ANOVA test results originated. According to the qualitative findings of the research, the factors affecting the institutionalization status of local media businesses were grouped under 9 sub-dimensions:“Institutionalization and Company Structure”,“Financial Situation and Resources”,“The Impact of Family Business Structure”,“Challenges of Institutionalization”,“Leadership and Culture”,“Innovation and Technology”,“Internal and External Communication”,“Employee Development”, and“Legal and Regulatory Compliance”. According to the quantitative findings of the study, the opinions of local media professionals regarding the institutionalization status of local media businesses did not show a significant difference based on the participants' gender, marital status, professional experience duration, and education level; however, a significant difference was found based on the type of knowledge and skills acquired by the participants in their profession. Accordingly, it was determined that the average perception of institutionalization among local media professionals who acquired their professional competence through practical experience, master-apprentice relationships, self-training, or sectoral experience without formal education was higher than that of participants who received formal education or used both methods. This finding indicates that individuals with formal education evaluate the level of institutionalization of local media businesses more critically and perceive the current level of institutionalization as relatively lower. The study concludes that the institutionalization process in local media businesses is not a one-dimensional structure, but rather is shaped by multi-dimensional elements interacting with each other, such as economic structure, family business mentality, leadership, employee development, communication, and digital transformation. However, it was determined that these factors were not perceived in the same way by all participants, and that the method of acquiring professional knowledge significantly affected the perception of institutionalization. This can be considered one of the prominent and original findings of the research.