Dismorfofobinin sosyal medya kullanan tüketicilerin FOMO düzeyleri üzerindeki etkisi açısından incelenmesi
An examination of the effect of dysmorfophobia on FOMO levels of consumers using social media
- Tez No: 1009964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAY ILGAZ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dismorfofobi, sosyal medya, fomo, tüketici, Body dysmorphia, social media, fomo, consumer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, dismorfofobinin sosyal medya kullanan tüketicilerin sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusu (FOMO) düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Yapılan araştırmanın sonucunda, katılımcıların fiziksel görünümlerine ilişkin rahatsızlıklarının ağırlıklı olarak alt ekstremite ve alt beden bölgelerinde yoğunlaştığı; fiziksel görünümü düzeltmek amacıyla egzersiz ve özel diyet gibi yaşam tarzına dayalı yöntemlerin sıklıkla tercih edildiği ortaya çıkmıştır. Dismorfofobi düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, yaş grupları ve günlük sosyal medya kullanım süresine göre anlamlı biçimde farklılaştığı; kadınlar, bekâr bireyler, genç yaş grupları ve daha uzun süre sosyal medya kullanan bireylerde dismorfofobi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. FOMO düzeyleri incelendiğinde, cinsiyet ve öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık saptanmazken; medeni durum, yaş grupları ve günlük sosyal medya kullanım süresine göre hem kişisel hem de sosyal FOMO düzeylerinin anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda, dismorfofobi ile kişisel ve sosyal FOMO arasında pozitif yönlü ilişkiler bulunduğu saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçları ise, yalnızca kişisel FOMO'nun dismorfofobi üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir yordayıcı olduğunu, sosyal FOMO'nun ise anlamlı bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, sosyal medya bağlamında beden algısına yönelik kaygıların ve dismorfofobik eğilimlerin, bireylerin özellikle kişisel düzeyde gelişmeleri kaçırma korkusu ile daha yakından ilişkili olduğunu ortaya koymakta; bu durumun dijital çağda tüketici davranışlarının psikolojik boyutlarının anlaşılmasına önemli katkılar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of dysmorphophobia on the levels of fear of missing out (FOMO) among consumers who use social media. The findings of the study revealed that participants' discomfort regarding their physical appearance was predominantly concentrated in the lower extremities and lower body regions, and that lifestyle-based methods such as exercise and special diets were frequently preferred in order to improve physical appearance. It was also found that levels of dysmorphophobia differed significantly according to gender, marital status, age groups, and daily social media usage duration; women, single individuals, younger age groups, and individuals who spend more time on social media were found to have higher levels of dysmorphophobia. When FOMO levels were examined, no significant difference was found according to gender and educational status; however, both personal and social FOMO levels differed significantly according to marital status, age groups, and daily social media usage duration. Correlation analyses revealed that there were positive relationships between dysmorphophobia and both personal and social FOMO. The results of the regression analysis showed that only personal FOMO was a significant and positive predictor of dysmorphophobia, whereas social FOMO had no significant effect. The findings indicate that, in the context of social media, concerns regarding body image and dysmorphophobic tendencies are more closely associated with individuals' fear of missing out, particularly at the personal level. This demonstrates that the study makes an important contribution to understanding the psychological dimensions of consumer behavior in the digital age.