تحليل كفاءة شركات التأمين والتكافل في قطر: دراسة مقارنة
Katar'daki tekafül ve sigorta şirketleri̇ni̇n verimlilik açisindan tahlili: Karşilaştirmali bir çalişma
  1. Tez No: 1009985
  2. Yazar: OMAR ALI SALEM EL RAMLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Takaful Sigortası, Geleneksel Sigorta, Ekonomik Kalkınma, DEA Metodu, Efficency, Takaful Insurance, Conventional Insurance, Economic Development, DEA Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Sigorta ve Takaful şirketleri, risk paylaşımı ve kayıpların azaltılması konusunda önemli rol oynadıkları için küresel finans sektöründe hayati sektörler olarak kabul edilir, bu da ekonomik gelişmeyi teşvik eder. Verimlilik, kaynakların optimum ve etkili kullanımına odaklandığı için kurumların ve bireylerin ekonomik durumunu iyileştirmede kritik bir rol oynar. Bu çalışma, 2016 ile 2022 arasındaki dönemde bir grup sigorta ve Takaful şirketi üzerinde çalışarak Katar'daki sigorta ve Takaful sektörünün mevcut durumundaki verimliliği incelemekle ilgilidir. Katar, sigorta ve Takaful alanında gelişmekte olan ve ilerlemiş pazarlardan biri olarak kabul edilir ve bu sektörün geliştirilmesinde devletin önemli bir rol oynadığı önemli ülkelerden biridir. Çalışmanın ana hedefleri, kurumların verimliliğini incelemenin doğası ve önemini anlamak, Körfez ve Katar'daki sigorta endüstrisinin mevcut durumunu vurgulamak ve Katar'daki sigorta endüstrisinin verimliliğini analiz etmektir. Çalışma, literatür ve teorik çerçevenin sunumunda betimleyici analitik yaklaşımı benimsedi, ayrıca çalışmanın pratik tarafı üzerinde çalışma sonuçlarını sunarak, komisyon, net yatırım, yönetim giderleri ve brüt primler olmak üzere dört ana değişkene dayandı. Çalışma örneği, beş sigorta şirketi (iki sigorta şirketi ve üç Takaful şirketi) içerir. Araştırmacı, Katar'daki sigorta ve Takaful şirketlerinin teknik verimliliğini hesaplamak için Veri Zarflama Analizi (DEA) yöntemini kullandı. Çalışma, en önemlilerinden bazıları şunlar olmak üzere bazı sonuçları göstermektedir: Katar'daki Sigorta ve Takaful şirketleri optimum teknik verimlilikle çalışır ve sigorta kurumları, sigorta endüstrisine mali ve yapısal destek aracılığıyla devletten kurumsal destek almaktadır. Bu sonuçlar, Katar'daki sigorta piyasasının gücünü ve verimliliğini doğrulamaya yardımcı olur ve bu çalışma, Körfez ülkelerinde genel olarak ve Katar'da özellikle teknik verimlilik üzerine odaklanan ilk çalışmalardan biri olarak kabul edilir, bu da Katar'daki teknik verimlilik üzerine gelecekteki araştırmalar için bir temel oluşturur..
Özet (Çeviri)
Insurance and Takaful companies are considered vital sectors in the global financial industry due to their important role in risk sharing and reducing losses, which helps drive economic development. Efficiency plays a crucial role in improving the economic situation of institutions and individuals, as it focuses on the optimal and effective use of resources. This study is concerned with examining the current situation of efficiency in the insurance and Takaful sector in Qatar by studying a group of insurance and Takaful companies over the period from 2016 to 2022. Qatar is considered one of the emerging and advanced markets in the field of insurance and Takaful, and it is one of the important countries where the state plays a significant role in developing this sector. The main objectives of the study are to understand the nature and importance of studying the efficiency of institutions, as well as to highlight the current situation of the insurance industry in the Gulf and Qatar, and to analyze the efficiency of the insurance industry in Qatar. The study adopted the descriptive analytical approach in presenting the literature and theoretical framework, in addition to presenting the study results on the practical side of the study, by relying on four main variables: commission, net investment, management expenses, and gross premiums. The study sample includes five insurance companies (two insurance companies and three Takaful companies). The researcher used the Data Envelopment Analysis (DEA) method to analyze efficiency by calculating the technical efficiency of insurance and Takaful companies in Qatar. The study indicates some results, the most important of which are: Insurance and Takaful companies in Qatar operate with optimal technical efficiency, and the insurance institutions enjoy institutional support from the state through financial and structural support for the insurance industry. These results contribute to confirming the strength and efficiency of the insurance market in Qatar, and this study is considered one of the first studies that focused on the practical aspect of technical efficiency in Gulf countries in general and Qatar in particular, serving as a basis for future research on technical efficiency at insurance industry in Qatar.