Felsefî düşüncenin kültürlerarası dolaşımında çevirinin rolü
The role of translation in the intercultural circulation of philosophical thought
  1. Tez No: 1010060
  2. Yazar: NERGİS KÖSE UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Felsefe dili, Felsefe eğitimi, Felsefe okulları, Felsefe tarihi, Toplum felsefesi, Türk-İslam felsefesi, İslam felsefesi, Philosophy, Philosophy language, Philosophy education, Philosophy schools, Philosophy history, Community philosophy, Turkish-Islamic philosophy, Islamic philosophy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Felsefenin serüveni, ancak tercüme hareketleriyle tam olarak anlaşılabileceğinden büyük önem taşır. Bunun nedeni, kadim zamandan bugüne var olan yaşamın farklı dönemlerde geliştiğinin ve insanlık tarafından bir tarih çizgisi oluşturduğunun bilinmesidir. Kurulan medeniyetlerin tarihsel çizgisinde felsefi düşünceyi veya felsefeyi yaşamlarının bir parçası haline getirdikleri de açıktır. Tercüme faaliyetleri dört ana dönemde incelenecektir: Birinci Dönem: Felsefenin Sümerler, Mısır ve Mezopotamya'dan İran, Fenikeliler ve deniz yolu aracılığıyla Yunan Medeniyetine transferidir. İkinci Dönem: Yunan Medeniyetinde sistematikleşen felsefenin, Orta Çağ'da İslam filozoflarının tercüme okullarında Yunancadan Arapçaya yaptıkları çevirilerle İslam dünyasına nakledilmesidir. Üçüncü Dönem: İslam Dünyasından Batı Dünyasına Arapça metinlerden yapılan tercümelerdir. Dördüncü Dönem: Avrupa'dan İslam dünyasına yapılan bilgi transferi ve tercümeler. Dikkat çeken bir husus, felsefenin başlangıcının Antik Yunan Dünyasında ortaya çıktığı değil, Keldânîlerden Mısır'a, oradan Yunanlılara ve daha sonra Araplara geçtiği ve bu nedenle hikmetin Batı Dünyasına iki kez geçmiş olduğudur. Bu alanda, özellikle felsefenin Batı Dünyasına geçişi ile ilgili bazı çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, çok fazla çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle dört dönem önemli olup anlatılmaya çalışılacaktır. Dünyaya gelen ilk insandan bu yana medeniyetler oluşmuş ve gelişmiştir. Bu gelişim sürecinde, bir hikmet veya felsefenin olmaması imkânsızdır. Bu nedenle, tercüme faaliyetleri bağlamında bu konu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The journey of philosophy is of great importance because it can only be fully understood through translation movements. The reason for this is that the existence of life from ancient times to the present day has developed in different periods and has formed a historical timeline recognized by humanity. It is also evident that the established civilizations have integrated philosophical thought or philosophy into their lives within their historical context. Translation activities will be examined in four main periods: First Period: The transfer of philosophy from the Sumerians, Egypt, and Mesopotamia through Iran, the Phoenicians, and via maritime routes to Greek Civilization. Second Period: The systematization of philosophy in Greek Civilization and its transmission to the Islamic world through translations from Greek to Arabic by Islamic philosophers in translation schools during the Middle Ages. Third Period: The translations from Arabic texts to the Western world by the Islamic world. Fourth Period: The transfer of knowledge and translations from Europe to the Islamic world. A noteworthy point is that the beginning of philosophy did not originate in the Ancient Greek World but was transferred from the Chaldeans to Egypt, from there to the Greeks, and subsequently to the Arabs. Thus, wisdom has passed to the Western World twice. While some studies have been conducted in this field, particularly regarding the transfer of philosophy to the Western World, much remains unexplored. Therefore, these four periods are significant and will be discussed. Since the first human being appeared in the world, civilizations have emerged and developed. In this development process, it is impossible not to have a form of wisdom or philosophy. Therefore, this topic will be examined in the context of translation activities.