Çoklu krizler döneminde Çin-ABD ticari ilişkileri
China-US trade relations in the era of multiple crises
- Tez No: 1010075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, International Relations, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Dış ticaret hacmi, Dış ticaret politikaları, Küresel kriz, İki yönlü dış ticaret, Foreign trade volume, Foreign trade policies, Global crises, Biolirectional foreign trade
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çoklu krizler bağlamında Çin-ABD ticari ilişkilerini ele almaktır. Çalışmanın temel motivasyonu, Çin-ABD ticari ilişkilerinin zaman içerisinde belirgin bir dönüşüm geçirmiş olmasıdır. Özellikle ticaret savaşları, teknoloji rekabeti ve küresel tedarik zincirlerinde yaşanan değişimler, iki ülke arasındaki stratejik rekabeti beraberinde getirmiştir. Bu rekabet ortamının doğru anlaşılabilmesi için öncelikle içinde bulunulan çoklu kriz sürecinin tanımlanması gerekmektedir. Bu çalışma, öncelikle iktisadi krizler ve çoklu kriz kavramlarını ele almakta; ardından küreselleşmenin dönüşümünü incelemekte ve son olarak bu dönüşümün Çin-ABD ticari ilişkilerine yansımalarını analiz etmektedir. Bu göstergelerin toplanmasında birçok uluslararası veri tabanları incelenmiş ve kontrol edilerek çalışmaya eklenmiştir. Çalışma doğrultusunda, Çin-ABD ticari ilişkilerinin özellikle 2018 sonrası dönemde ticaret savaşları, teknoloji rekabeti ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle önemli ölçüde dönüştüğü görülmektedir. Bu süreç küresel tedarik zincirlerinde ve ekonomik ilişkilerde önemli kırılmalara yol açmıştır. Ticaret savaşlarıyla birlikte uygulanan tarifeler iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve yapısını önemli ölçüde etkilemiştir ve özellikle teknoloji yoğun sektörlerde belirgin bir ayrışma süreci yaşanmıştır. Ayrıca küresel tedarik zincirlerinde bölgeselleşme ve yeniden yapılanma eğilimlerinin güç kazandığı da tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ABD–Çin ticari ilişkilerindeki dönüşüm küresel ekonomik sistemde yapısal değişimleri beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine China–United States trade relations within the context of polycrisis. The fundamental motivation of the study is the significant transformation that China–US trade relations have undergone over time. In particular, trade wars, technological competition, and changes in global supply chains have intensified the strategic rivalry between the two countries. In order to accurately comprehend this competitive environment, it is first necessary to define the polycrisis process in which these developments are embedded. Accordingly, this study initially addresses economic crises and the concept of polycrisis, then examines the transformation of globalization, and finally analyzes how this transformation has been reflected in China–US trade relations. In the process of compiling these indicators, numerous international databases were examined, cross-checked, and systematically incorporated into the study. The findings of the study reveal that China–US trade relations have undergone a substantial transformation, particularly in the post-2018 period, under the influence of trade wars, technological competition, and increasing geopolitical risks. This process has generated significant disruptions in global supply chains and economic relations. The tariffs imposed during the trade war have considerably affected both the volume and structure of bilateral trade, while a pronounced decoupling process has emerged, particularly in technology-intensive sectors. Furthermore, regionalization and restructuring trends within global supply chains have gained increasing momentum. Consequently, the transformation of US–China trade relations has brought about structural changes in the global economic system.