Investigating the impact of customer experience management on sales skills: A case study of the international Dubai real estate market
Müşteri deneyimi yönetiminin satış becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi: Dubai gayrimenkul pazarı üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 1010076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: bilişsel deneyim, duygusal deneyim, duyusal deneyim, ilişkisel deneyim, satış becerileri, Birleşik Arap Emirlikleri-Dubai, Emlak piyasası, Müşteri deneyimi, Cognitive experience, emotional experience, sensory experience, physical experience, relational experience, sales skills, United Arab Emirates-Dubai, Real estate market, Customer experience
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel pazarlarda artan rekabet ve gayrimenkul sektöründe müşterilerle etkili etkileşimin önemi göz önünde bulundurulduğunda, müşteri deneyimi yönetimi satış performansının iyileştirilmesi ve satış becerilerinin geliştirilmesinde temel unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Uluslararası yapısı, müşterilerin kültürel çeşitliliği ve yüksek rekabet düzeyi nedeniyle Dubai emlak ve gayrimenkul pazarı, bu araştırmanın gerçekleştirilmesi için uygun bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, müşteri deneyimi yönetiminin satış becerileri üzerindeki etkisini incelemektir (Dubai uluslararası gayrimenkul pazarı örneği). Araştırma, betimleyici–tarama modeline dayanmaktadır ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler, araştırma örneklemini oluşturan katılımcılara dağıtılmıştır. Araştırmanın evrenini Dubai'de faaliyet gösteren gayrimenkul sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Yaklaşık 40.000 kişilik evren dikkate alınarak, Morgan tablosuna göre örneklem büyüklüğü 380 kişi olarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde ve araştırma hipotezlerinin test edilmesinde çıkarımsal istatistik yöntemlerinden yararlanılmış; katılımcıların genel özelliklerinin incelenmesi ve betimlenmesi amacıyla tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde SmartPLS ve SPSS yazılımlarından faydalanılmış ve veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Dubai gayrimenkul pazarında faaliyet gösteren işletmelerde etkili müşteri deneyimi yönetimi stratejilerinin tasarlanması ve uygulanmasının gerekliliğini ortaya koymakta; satış becerilerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlanması açısından yöneticiler ve satış danışmanları için uygulamaya yönelik bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing competition in global markets and the importance of effective interaction with customers in the real estate industry, customer experience management has been considered as one of the key factors in improving sales performance and developing sales skills. The real estate market of Dubai has provided a suitable platform for conducting this research due to its international nature, cultural diversity of customers, and high level of competition. The purpose of the research is to investigate the effect of customer experience management on sales skills (the case study of the international real estate market of Dubai). The method of this research is descriptive-survey and the research tool is a questionnaire that has been distributed among the sample members. The statistical population is real estate employees in Dubai. According to the statistical population of 40 thousand people, the sample size of this research was considered to be 380 people according to the Morgan table. Inferential statistical methods are used to analyze data and test research hypotheses, and descriptive statistics are used to examine and describe the general characteristics of the respondents. PLS Smart and SPSS software were used to test the research hypotheses and the data were analyzed. The results show that this research emphasizes the necessity of designing and implementing effective customer experience management strategies in companies active in the Dubai real estate market and can be used as a practical guide for managers and sales consultants to improve sales skills and create a sustainable competitive advantage.