Bir saha çalışması: 6 Şubat Depremlerini yaşayan hataylı bireylerde depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gelişimine sindemik yaklaşım
A field study: a syndemic approach to the development of depression and post-traumatic stress disorder in individuals from hatay who experienced the February 6 Earthquakes
- Tez No: 1010113
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK CANDANSAYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Psikolojik travma, Stres bozuklukları-post travmatik, Toplumsal travma, Natural disasters, Psychological trauma, Stress disorders-post traumatic, Collective trauma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu saha çalışması, 6 Şubat depremlerinin ardından depremi yaşayan bireylerde depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gelişimine etki eden sindemik faktörleri inceleyerek, yapısal ve kültürel faktörleri de değerlendiren bir bütünlük içerisinde, çok boyutlu olan afet etkilerinin incelenmesini, müdahale ve koruma için bir model önerisi ortaya çıkartmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ve betimleyici fenomenolojik analiz (BFA) yöntemleri kullanılmıştır. SEM ile, sosyal destek ve ikincil stresörlerin depresyon ve TSSB üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri analiz edilmiştir. BFA ile, katılımcıların deprem sonrası deneyimleri ve bu deneyimlerin psikolojik sağlıkları üzerindeki etkileri derinlemesine incelenmiştir. Araştırma bulguları, sosyal desteğin ve kolektif eylemin depresyon ve TSSB gelişiminde önemli bir koruyucu faktör olduğunu, ikincil stresörlerin ise bu psikolojik durumları artırdığını göstermektedir. Ayrıca, deprem sonrası katılımcıların yaşadığı güvenlik kaygıları ve sosyal izolasyon gibi ikincil stresörlerin, psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu tez, depremler sonrası bireylerin psikolojik sağlıklarını koruyabilmek için sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve ikincil stresörlerin azaltılması gerektiğini önermektedir. Bu bulgular, deprem sonrası toplum ruh sağlığının korunması için önemli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This field study aims to examine the syndemic factors affecting the development of depression and PTSD after the February 6 earthquakes, to examine the multidimensional disaster effects in an integrity that also evaluates structural and cultural factors, and to propose a model for intervention and protection. For this purpose, structural equation modeling (SEM) and descriptive phenomenological analysis (DFA) methods were used. SEM analyzed the direct and indirect effects of social support and secondary stressors on depression and PTSD. With BFA, the post-earthquake experiences of the participants and the effects of these experiences on their psychological health were examined in depth. The findings show that social support and collective action are important protective factors in the development of depression and PTSD, while secondary stressors increase these psychological states. In addition, secondary stressors such as safety concerns and social isolation experienced by the participants after the earthquake were found to have negative effects on psychological health. In conclusion, this thesis suggests that social support mechanisms should be strengthened and secondary stressors should be reduced in order to protect the psychological health of individuals after earthquakes. These findings provide important guidance for the protection of community mental health after earthquakes.