Deprem sonrası çeliğe bakış: Kahramanmaraş
The perspective on steel after earthquakes : Kahramanmaraş
- Tez No: 1010117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER BİLİR ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Civil Engineering, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme yapılar, Performans analizi, Çelik yapılar, Reinforced concrete structures, Performance analysis, Steel structures
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
2023 Kahramanmaraş Depremi, geniş çaplı yıkımlara yol açmış ve özellikle betonarme yapılarda ciddi hasarlar meydana getirmiştir. Betonarme binaların büyük kısmı, hatalı proje tasarımı, kolon kesme uygulamaları, yetersiz malzeme kullanımı ve eski deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmeleri nedeniyle ağır zarar görmüş; bu durum can ve mal kayıplarını artıran temel etkenlerden biri olmuştur. Bu çalışmada, çelik ve betonarme yapı sistemlerinin deprem performansları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Öncelikle çelik yapıların genel özellikleri tanıtılmış, ardından her iki sistemin sismik davranışları literatür taraması ile değerlendirilmiş ve doğrusal ile doğrusal olmayan analiz yöntemleri kullanılarak performans karşılaştırmaları yapılmıştır. Analizlerde TS 500, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) ile Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınmıştır. Uygulama kapsamında, Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Taşburun Mahallesi'nde belirlenen koordinatlar doğrultusunda 2, 4 ve 8 katlı yapı modelleri oluşturulmuş; her model için hem betonarme hem de çelik taşıyıcı sistemler tasarlanarak performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Kahramanmaraş merkezli zemin +11 ve zemin +17 katlı binalar üzerinde de benzer çalışmalar yapılmıştır. Zemin +11 katlı bina için statik plan ve karot numune verileri kullanılmış, zemin +17 katlı bina için ise yalnızca statik plan üzerinden analizler yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar, özellikle yüksek katlı binalarda çelik yapıların betonarme yapılara kıyasla daha üstün deprem performansı sergilediğini göstermektedir. Çelik sistemler, rijitlik, süneklik ve enerji sönümleme kapasitesi açısından daha verimli ve etkin sonuçlar ortaya koymuş; bu bulgular çelik yapıların sismik dayanıklılık açısından önemli avantajlar sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The 2023 Kahramanmaraş Earthquake caused widespread destruction and particularly severe damage to reinforced concrete structures. A large portion of these buildings suffered extensive damage due to faulty design, column removal practices, poor material quality, and construction in accordance with outdated seismic codes. These deficiencies significantly contributed to the loss of life and property following the earthquake. In this study, the seismic performance of steel and reinforced concrete structural systems was comparatively investigated. First, the general characteristics of steel structures were introduced. Then, the seismic behavior of both systems was evaluated through a literature review, and performance comparisons were conducted using linear and nonlinear analysis methods. The analyses were carried out in accordance with TS 500, the Turkish Building Earthquake Code (TBDY 2018), and the provisions of the Regulation on the Design, Calculation, and Construction Principles of Steel Structures. As part of the application, structural models with 2, 4, and 8 stories were developed based on coordinates in Taşburun District, Elbistan, Kahramanmaraş. For each model, both reinforced concrete and steel structural systems were designed and their seismic performance was analyzed. In addition, similar studies were conducted on 11-story and 17-story buildings located in Kahramanmaraş. For the 11-story building, static plans and core sample data were used, while for the 17-story building, only static plans were available and utilized in the analyses. The results demonstrate that steel structures exhibit superior seismic performance compared to reinforced concrete structures, particularly in high-rise buildings. Steel systems proved to be more effective in terms of stiffness, ductility, and energy dissipation capacity. These findings highlight the significant advantages of steel structures in terms of seismic resilience.