Stromal vasküler fraksiyon ve mezenkimal kök hücrenin blok ve doğranmış kıkırdak greft yaşayabilirliğine etkisi
Effect of stromal vascular fraction and mesenchymal stem cell on viability of block and diced cartilage grafts
- Tez No: 1010118
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL FINDIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Stromal vasküler fraksiyon, Mezenkimal kök hücre, Kıkırdak grefti, Stromal vascular fraction, Mesenchymal stem cell, Cartilage graft
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Kıkırdak greftleri estetik ve rekonstrüktif cerrahide yaygın olarak kullanılmaktadır. Kıkırdak dokunun greft olarak aktarımında farklı oranlarda rezorpsiyon görülmesi uzun dönem greft canlılığı ve işlevsel etkinliğinde değişkenlik yaratabilir. Bu durum istenmeyen cerrahi sonuçlara ve ikincil düzeltme ameliyatlarına neden olabilmektedir. Stromal vasküler fraksiyonun kıkırdak greft yaşayabilirliğine olan etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı stromal vasküler fraksiyonun kıkırdak greft yaşayabilirliğine olan etkisini incelemek ve adipoz kökenli mezenkimal kök hücre uygulaması ile karşılaştırmaktır. Bu deneysel çalışmada, Yeni Zelanda Beyaz cinsi 18 tavşanda kulaktan elde edilen kıkırdak greftleri blok ve doğranmış olarak karın bölgesinde oluşturulan cilt altı ceplere yerleştirildi. Tavşanlar 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda kıkırdak greft cebine serum fizyolojik enjeksiyonu, stromal vasküler fraksiyon grubunda greft cebine stromal vasküler fraksiyon enjeksiyonu, mezenkimal kök hücre grubunda greft cebine adipoz kökenli mezenkimal kök hücre enjeksiyonu gerçekleştirildi. İki aylık takip süresi sonrasında greft örnekleri Hematoksilen-Eozin ve Masson trikrom boyama yöntemi ile histolojik olarak değerlendirildi. Stromal vasküler fraksiyon grubunun kontrol grubuna göre tüm histolojik parametrelerde kıkırdak greft yaşayabilirliği açısından anlamlı düzeyde daha iyi sonuçlar gösterdiği saptandı (p<0,05). Stromal vasküler fraksiyon grubunun adipoz kökenli mezenkimal kök hücre grubuna göre inflamasyon, kollajen içeriği, metaplastik kemik formasyonu ve kondrosit proliferasyonu parametrelerinde kıkırdak greft yaşayabilirliği açısından anlamlı düzeyde daha iyi sonuçlar gösterdiği saptandı (p<0,05). Diğer histolojik parametrelerde iki deney grubu arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Bu deneysel çalışmanın bulguları stromal vasküler fraksiyonun kıkırdak greft yaşayabilirliğini artırdığını ve bu etkisinin mezenkimal kök hücre uygulaması ile karşılaştırılabilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cartilage grafts are widely used in aesthetic and reconstructive surgery. Different rates of resorption in the transfer of cartilage tissue as a graft may cause variability in long-term graft viability and functional efficiency. This may lead to undesirable surgical outcomes and secondary correction surgeries. To date, no study has addressed the effect of stromal vascular fraction on cartilage graft viability. The aim of this study was to examine the effect of stromal vascular fraction on cartilage graft viability and compare it with adipose-derived mesenchymal stem cells. In this experimental study, cartilage obtained from the ears of 18 New Zealand White rabbits and block and diced cartilage grafts were placed in subcutaneous pockets created in the abdomen. Rabbits were divided into 3 groups. In the control group, saline injection was performed into the cartilage graft pocket, in the stromal vascular fraction group, stromal vascular fraction injection was performed into the graft pocket, and in the mesenchymal stem cell group, adipose-derived mesenchymal stem cell injection was performed into the graft pocket. After two months of follow-up, the graft samples were histologically evaluated with Hematoxylin-Eosin and Masson's trichrome staining method. Stromal vascular fraction group showed significantly better results in terms of cartilage graft viability in all histologic parameters compared to the control group (p<0,05). Stromal vascular fraction group showed significantly better results in terms of cartilage graft viability in inflammation, collagen content, metaplastic bone formation and chondrocyte proliferation parameters than the adipose-derived mesenchymal stem cell group (p<0,05). There was no significant difference between the two experimental groups in other histologic parameters (p>0,05). The results of this experimental study suggest that stromal vascular fraction increases cartilage graft viability and this effect is comparable to mesenchymal stem cell administration.