Evaluation of deep learning architectures in liver and tumor segmentation
Karaciğer ve tümör segmentasyonunda derin öğrenme mimarilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1010151
  2. Yazar: BÜŞRA KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT HARDALAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bölütleme, Derin öğrenme, Görüntü işleme, Yapay zeka, Segmentation, Deep learning, Image processing, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Karaciğer tümörlerinin otomatik olarak segmentasyonu, medikal görüntülerden elde edilen verilerin sistematik biçimde işlenmesine dayanmaktadır. Bu süreç, tanı ve tedavi sürecinde kullanılacak bilgilerin düzenli bir yapıya kavuşturulmasını sağlar. Çalışmada, açık kaynaklı ATLAS veri kümesinden elde edilen kontrastlı manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak karaciğer ve tümör bölgelerinin belirlenmesine yönelik derin öğrenme tabanlı mimariler incelenmiştir. Uygulama öncesinde, görüntüler modellerin gereksinimlerine uyumlu hale getirilmiştir. Bu amaçla veriler yeniden boyutlandırılmış, yoğunluk değerleri belirli bir aralıkta normalize edilmiş, maske verileri düzenlenmiş ve boş kayıtlar ayıklanmıştır. Ön işleme adımlarının ardından U-Net, ResUNet, 3D U-Net, nnU-Net ve YOLO tabanlı yöntemler kullanılarak segmentasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. Her bir mimarinin çıktılarına bakılarak karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular, farklı yaklaşımların benzer veri seti üzerinde nasıl sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Çalışmada ayrıca, veri hazırlama süreci, model tercihi ve parametre ayarlarının birlikte ele alınmasının sonuçların doğruluğu üzerindeki etkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The automatic segmentation of liver tumors is based on the systematic processing of medical imaging data. This procedure ensures that the information used in diagnosis and treatment planning is organized into a structured form. In this study, contrast-enhanced magnetic resonance images from the publicly available ATLAS dataset were utilized to investigate deep learning-based architectures for the delineation of liver and tumor regions. Prior to model application, the data were adapted to the requirements of the architectures. For this purpose, images were resized, intensity values were normalized within a specific range, segmentation masks were refined, and empty records were excluded. Following these preprocessing steps, segmentation was performed using U-Net, ResUNet, 3D U-Net, nnU-Net, and YOLO-based approaches. The outputs produced by each architecture were comparatively evaluated, allowing systematic observation of their performance on the same dataset. The findings indicate how different models generate outcomes under similar conditions. Furthermore, the study highlights that preprocessing procedures, model selection, and parameter configuration collectively influence the accuracy of segmentation results.