Ahmet Adnan Saygun'un Özsoy Operasında kullanılan vurmalı çalgıların işlevleri
The functions of percussion instruments used in Ahmet Adnan Saygun's Opera Özsoy
- Tez No: 1010194
- Danışmanlar: DOÇ. İLKE KARCILIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik kültürü, Müzik sanatı, Müzik tarihi, Müzik terimleri, Müzikal analiz, Müziksel dil, Müziksel ifade terimleri, Müziksel inceleme, Perküsyon, Music culture, Music art, Music history, Music terms, Musical analysis, Musical language, Musical expression terms, Percussion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'nin ilk operası olarak kabul edilen Ahmet Adnan Saygun'un Özsoy Operası'nda kullanılan vurmalı çalgıların hangi işlevleri yerine getirdiği ile ilgilidir. Bu araştırmanın amacı, Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenen Özsoy Operası'nın tek perdelik sürümünde kullanılan vurmalı çalgıların işlevlerini ortaya koymaktır. Araştırma; nitel araştırma türlerinden olan belge inceleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Özsoy Operası bir belge olarak ele alınmış; vurmalı çalgıların bu belgenin oluşturulmasında ne tür katkılar yaptığı, hangi amaçlar için kullanıldığına incelenmiştir.. Araştırmanın bulgularına göre vurmalı çalgıların Özsoy Opera Orkestrasını senkronize etmek için zaman zaman kullanılmıştır. Özellikle timpani ve gran kasa, hem özel olarak senkronizasyon amacıyla kullanılmış hem daha başka amaçlar için kullanıldığında senkronizasyon işlevi görmüştür. Vurmalı çalgılar, özellikle operadaki dua sahnesi, Feridun'un doğumu kutlamak için gelen beylere hitap ettiği sahne ile Ahriman'ın yer aldığı sahnelerdeki gerilimli durumları destekler işlev görmüştür. Ancak böylesi bir destek, oyuncuların duygusal durumları ve çeşitli ruhsal durumlarda gösterilmemiştir. Bunun nedeni, öyküdeki insanların mitolojik kahramanlar olmasıyla açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the functions performed by the percussion instruments used in Özsoy Opera, which is accepted as the first opera of Turkey composed by Ahmet Adnan Saygun. The aim of this research is to reveal the functions of the percussion instruments used in the one-act version of Özsoy Opera, composed by Ahmet Adnan Saygun. The study was conducted using the document analysis method, one of the qualitative research methods. Özsoy Opera was treated as a document, and the contributions of percussion instruments to the construction of this document and the purposes for which they were used were examined. According to the findings of the study, percussion instruments were occasionally used to synchronize the Özsoy Opera Orchestra. Particularly the timpani and bass drum were used both specifically for synchronization and also served a synchronizing function when used for other purposes. Percussion instruments also functioned to support tension in scenes such as the prayer scene in the opera, the scene in which Feridun addresses the beys who come to celebrate his birth, and the scenes involving Ahriman. However, such support was not used to reflect the emotional or psychological states of the characters. This may be explained by the fact that the characters in the story are mythological heroes.