Luther ve Erasmus arasında insan iradesinin özgürlüğüne dair tartışma bağlamında Luther'in“sola gratia”öğretisi
Luther's doctrine of“sola gratia”in the context of the debate between Luther and Erasmus on the freedom of the human will
- Tez No: 1010208
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Tarih, Din, Philosophy, History, Religion
- Anahtar Kelimeler: Erasmus, Luther, Martin, Reform hareketleri, Erasmus, Luther, Martin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Martin Luther'in sola gratia öğretisini, Erasmus ile giriştiği insan iradesinin özgürlüğüne dair tartışma bağlamında incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, sola gratia öğretisinin şekillenmesinde Katolik Kilise geleneğinin, özellikle Yarı-Augustinian kurtuluş anlayışının ve Augustinus'un teolojik etkisini tarihsel ve teolojik boyutlarıyla ortaya koymaktır. Bu bağlamda, ilk bölümde Katolik geleneğin insan iradesi ve lütuf anlayışı, gelenek içinde önemli figürler olan Thomas Aquinas, Duns Scotus, Ockhamlı William ve Gabriel Biel gibi Orta Çağ teologlarının bu anlayışa katkıları Luther'in meseleye dair eleştirilerine arka plan olacak şekilde incelenmiştir. Ardından, Luther'in Erasmus ile yaptığı insan iradesinin özgürlüğüne dair tartışmaya kadar Katolik geleneğe yönelttiği eleştiriler ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, Erasmus'un De libero arbitrio'da savunduğu insan iradesinin özgürlüğü görüşü ile Luther'in De servo arbitrio'da geliştirdiği“köle iradesi”anlayışı karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu tartışma, insan doğasının günah sonrası durumu, iradenin işlevi ve kurtuluştaki lütuf-irade ilişkisi gibi temel teolojik meseleler üzerinden incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise sola gratia öğretisinin Pavlus ve Augustinus'tan aldığı tarihsel-teolojik temeller ortaya konulmuştur. Luther'in bu öğretisi, Katolik geleneğin sakrament merkezli soteriyolojisine bir karşı duruş olmakla birlikte, Augustinian antropolojinin radikal bir yorumunu temsil etmektedir. Bu çalışmada nitel araştırma metotlarından belge analizi ve fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak tez, sola gratia doktrininin, Luther'in Katolik gelenekten teolojik kopuşunun ve onun soteriyolojisi anlayışının merkezinde yer aldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Martin Luther's doctrine of sola gratia within the context of his debate with Erasmus on the freedom of human will. The primary aim of the study is to reveal, in both historical and theological dimensions, the influence of the Catholic Church tradition—particularly the Semi-Augustinian understanding of salvation—and the Augustinian heritage on the formation of the sola gratia doctrine. In this context, the first chapter investigates the Catholic tradition's understanding of will and grace, along with the contributions of prominent medieval theologians within that tradition, such as Thomas Aquinas, Duns Scotus, William of Ockham, and Gabriel Biel, providing the background to Luther's critiques on the matter. It then sets forth Luther's criticisms of the Catholic tradition up to the time of his debate with Erasmus on the freedom of the will. The second chapter offers a comparative analysis of Erasmus's defense of the freedom of the human will in De libero arbitrio and Luther's conception of the“bondage of the will”in De servo arbitrio. This debate is examined through fundamental theological issues such as the postlapsarian state of human nature, the function of the will, and the relationship between grace and will in salvation. The third chapter sets out the historical-theological foundations of the sola gratia doctrine as drawn from Paul and Augustine. Luther's doctrine, while constituting a stance against the sacrament-centered soteriology of the Catholic tradition, also represents a radical interpretation of Augustinian anthropology. In this study, qualitative research methods, specifically document analysis and phenomenology, were employed. Ultimately, the thesis demonstrates that the doctrine of sola gratia lies at the very heart of Luther's theological break from the Catholic tradition and his understanding of soteriology.