Yazılım tanımlı ağ temelli saldırı tespit ve önleme sistemi geliştirme
Software defined network based intrusion detection and prevention system development
  1. Tez No: 1010239
  2. Yazar: SAİT MELİH DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ağları güvenliği, Siber saldırı, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Yazılım tanımlı ağlar, Computer networks security, Cyber attack, Artificial intelligence and machine learning course, Software defined networks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Güvenliği Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Güvenliği Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Yazılım Tanımlı Ağlara (YTA) yönelik gerçekleştirilen siber saldırıların tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik olarak makine öğrenmesi ve derin öğrenme tabanlı bir çözüm önerisi geliştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, 2020–2024 yılları arasında yayımlanan 163 bilimsel çalışma incelenerek kapsamlı bir sistematik literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu analiz sonucunda, YTA güvenliği alanında yeniden üretilebilir, dengeli ve YTA'lara özgü veri setlerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu eksiklikten yola çıkarak, Ryu denetleyici ve Openflow anahtarlar kullanılarak SDN-ATK adında yeni bir veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen veri seti üzerinde makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleri kullanılarak hem ikili hem de çok sınıflı saldırı tespit deneyleri yapılmış olup, söz konusu modeller yüksek doğruluk ve düşük yanlış pozitif oranı ile başarılı sonuçlar vermiştir. Tezin son aşamasında, geliştirilen model çıktıları gerçek zamanlı çalışan akış tabanlı bir saldırı tespit ve önleme sistemine entegre edilmiştir. Bu sistem, ağ trafiğinden çıkarılan öznitelikleri analiz ederek saldırı olasılıklarını hesaplamakta ve dinamik karar eşiği optimizasyonu aracılığıyla saldırıları tespit etmektedir. Gerçek zamanlı test sonuçları, önerilen sistemin yüksek doğruluk oranı ile YTA ortamlarında etkin bir savunma mekanizması sunduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu tez, YTA güvenliği alanında veri seti oluşturma, modelleme ve saldırı tespiti süreçlerini bütünleştiren özgün bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This PHD thesis proposes a machine learning and deep learning-based approach for detecting and preventing cyberattack targeting Software-Defined Networks (SDN). In the first phase of the study, a comprehensive Systematic Literature Review (SLR) was conducted by analyzing 163 research papers published between 2020 and 2024. The review revealed that existing studies in SDN security lack reproducible, balanced, and SDN-specific datasets. To address this gap, a new dataset named SDN-ATK was developed using the Ryu controller and OpenFlow switches. Using this dataset, both binary and multiclass attack detection experiments were performed with ML and DL techniques. The models achieved high accuracy and low false positive rates, demonstrating their reliability in SDN-based environments. In the final stage, the trained model outputs were integrated into a real-time, flow-based attack detection and prevention system. This system analyzes flow features extracted from network traffic, computes attack probabilities, and applies dynamic threshold optimization for classification. Experimental results indicate that the proposed system achieves high detection accuracy and providing an effective and adaptive defense mechanism for SDN environments. Overall, this study presents an original and integrated approach that combines dataset generation, intelligent modeling, and real-time intrusion detection within the context of SDN security.