Telogen effluvium hastalarında hastalık süresi ve şiddetinin MRV (ortalama retikülosit volümü), IRF (immatür retikülosit fraksiyonu), MAF (mikrositik anemi faktörü) parametleri ile ilişkisi
The relationship between disease duration and severity with MRV (mean reticulocyte volume), IRF (immature reticulocyte fraction), and MAF (microcytic anemia factor) parameters in telogen effluvium patients
- Tez No: 1010254
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Telogen effluvium, Ortalama retikülosit volümü (MRV), İmmatür retikülosit fraksiyonu (IRF), Mikrositik anemi faktörü (MAF), Telogen effluvium, Mean Reticulocyte Volume (MRV), Immatüre Reticulocyte Fraction (IRF), Microcystic Anemia Factor (MAF)
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
TELOGEN EFFLUVİUM HASTALARINDA HASTALIK SÜRESİ VE ŞİDDETİNİN MRV (ORTALAMA RETİKÜLOSİT VOLÜMÜ), IRF (İMMATÜR RETİKÜLOSİT FRAKSİYONU), MAF (MİKROSİTİK ANEMİ FAKTÖRÜ) PARAMETLERİ İLE İLİŞKİSİ AMAÇ: Bu çalışmanın amacı telogen effluvium (TE) hastalarında hastalık şiddeti ve süresinin MRV (ortalama retikülosit hacmi), IRF (immatür retikülosit fraksiyonu), MAF (mikrositik anemi faktörü) parametreleri ile ilişkisinin incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2025 Temmuz 2025 tarihleri arasında Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran hastalar ile bu çalışma gerçekleştirildi. Çalışma, istatistiksel gücü sağlamak amacıyla 100 telogen effluvium hastası ve 100 sağlıklı gönüllü ile yapıldı. Hasta ve kontrol grubu 80 kadın 20 erkekten oluşturuldu. 18-65 yaşlar arası bireyler, kemik iliği supresyonu yapan ilaç kullanmayanlar, gebelik durumu ve emzirme döneminde olmayanlar, başka bir dermatolojik hastalığın eşlik etmeyenler, deriyi etkileyebilecek başka bir inflamatuar veya sistemik bir hastalığı olmayanlar, yazılı bilgilendirilmiş olur formunu imzalamış olanlar araştırmaya dahile edildi. Sağlıklı kontrol grubuna ise; 18 yaş ve üzeri bireyler, deriyi etkileyebilecek herhangi bir inflamatuar veya sistemik bir hastalığı olmayanlar, aktif malignitesi ve ciddi aktif enfeksiyonu olmayanlar, gebelik, emzirme ve postpartum ilk 6 aylık dönemde bulunmamak gibi durumu olmayanlar, yazılı bilgilendirilmiş onay formunu imzalamış olanlar dahil edildi. Belirtilen dahil edilme kriterlerine uyan gönüllülere ilk olarak ayrıntılı klinik değerlendirme yapıldı. Hastaların demografik verileri ve tıbbi geçmişleri kaydedildi. Hasta grubu içerisinde yaş ortalaması 40,42 iken ortancası 40 olarak elde edilmiştir. Kontrol grubunda yaş ortalaması 41,1 iken ortancası 39,5 olarak elde edilmiştir. Telogen effluvium şiddeti saç çekme testi kullanılarak değerlendirildi ayrıca hastalığın akut ve kronik ayrımı yapılması açısından şikayetlerin süresi sorgulandı. Daha sonra hastalarımızdan hastalık etiyolojisini değerlendirmek için aldığımız kan tetkiklerinden yapılan biyokimyasal tetkiklerin ardından arta kalan kan numunesinden Beckman Coulter DXH-800 (Beckman Coulter, Inc., Miami, FL, USA) cihazı RUO modu kullanılarak hesaplanıp MRV, IRF ve MAF parametreleri not edildi. Bu nedenle hastalardan fazladan kan alınmadı. Tetkik sonuçları ve hasta muayenesinin ardından elde edilen veriler not edildi. Verilerin istatistiksel analizleri için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Version 23 programı kullanıldı. BULGULAR: Çalışmamızda değerlendirilen MRV, IRF ve MAF parametrelerinin hasta ve kontrol grubu arasındaki fark incelendiğinde hasta grubunda MRV parametresinin kontrol grubuna göre düşüklüğünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. (p<0,001) IRF ve MAF değerlerinin hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı bulunmuştur. Hastalığın süresi ile şiddetinin hastalarda ölçülen MRV, IRF ve MAF değerleri ile ilişkisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Hasta grubunda çalışmamız kapsamında değerlendirilen saç çekme testi sonrası ele gelen tel sayısının MRV, IRF ve MAF parametreleri ile ilişkisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Trikodini şikayetinin varlığı ile MRV, IRF ve MAF parametrelerinin arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamamıştır. Hasta grubunda yöneltilen sorulardan olan saçlarda incelme mevcut olup olmaması varsa bu incelmenin difüz mü yoksa lokal mi olduğuna yönelik yanıtlar ile MRV, IRF ve MAF parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Hastalığı ayırt etmede MRV değişkeni için anlamlı bir AUC değeri bulunmuştur (p<0,001). MRV değerinin ≤98,56 olduğu durum hastalığı göstermektedir. SONUÇ: Bu çalışmada, telogen effluvium hastalarında retikülosit parametreleri ile hastalık varlığı, süresi ve şiddeti arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, MRV değerlerinin hasta grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğunu göstermiştir. Buna karşın, IRF ve MAF parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca, hastalık süresi ve klinik şiddet göstergesi olarak değerlendirilen saç çekme testi ile MRV, IRF ve MAF parametreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte, ROC analizi sonucunda MRV parametresinin telogen effluvium varlığını ayırt etmede anlamlı bir tanısal performans gösterdiği ve ≤98,56 eşik değerinin hastalığın öngörülmesinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, MRV'nin telogen effluvium tanısında yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği, ancak klinik kullanımının netleştirilmesi için daha geniş örneklemli ve ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN DISEASE DURATION AND SEVERITY WITH MRV (MEAN RETICULOCYTE VOLUME), IRF (IMMATURE RETICULOCYTE FRACTION), AND MAF (MICROCYTIC ANEMIA FACTOR) PARAMETERS IN TELOGEN EFFLUVIUM PATIENTS Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between disease severity and duration with MRV (mean reticulocyte volume), IRF (immature reticulocyte fraction), MAF (microcytic anemia factor) parameters in TE patients. Materials and Methods: This study was conducted with patients who visited the Dermatology and Venereal Diseases Outpatient Clinic at Elazığ Fethi Sekin City Hospital between January 2025 and July 2025. The study was conducted with 100 patients with Telogen Effluvium and 100 healthy volunteers to ensure statistical power. Individuals aged 18-65 who were not using bone marrow suppression drugs, were not pregnant or breastfeeding, did not have any other accompanying dermatological diseases, did not have any other inflammatory or systemic diseases that could affect the skin, and who had signed a written informed consent form were included in the study. The healthy control group included individuals aged 18 years and older who did not have any inflammatory or systemic disease that could affect the skin, did not have active malignancy or serious active infection, were not pregnant, breastfeeding, or in the first 6 months postpartum, and had signed a written informed consent form. Volunteers who met the specified inclusion criteria first underwent a detailed clinical evaluation. The patients' demographic data and medical history were recorded. The mean age of the patient group was 40.42, while the median age was 40. In the control group, the mean age was 41.1, while the median age was 39.5. The patient and control groups consisted of 80 women and 20 men. The severity of telogen effluvium was assessed using a hair pull test, and the duration of symptoms was queried to distinguish between acute and chronic forms of the disease. Subsequently, after performing biochemical tests on the blood samples taken from our patients to evaluate the etiology of the disease, the remaining blood samples were calculated and MRV, IRF and MAF parameters noted using the Beckman Coulter DXH-800 (Beckman Coulter, Inc., Miami, FL, USA) device in RUO mode. Therefore, no additional blood was taken from the patients. The test results and data obtained after the patient examination were recorded. The SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Version 23 program was used for the statistical analysis of the data. Results: In our study, when the differences between the patient and control groups in the MRV, IRF, and MAF parameters were examined, it was found that the MRV parameter in the patient group was statistically significantly lower than in the control group (p<0.001). No significant difference was found between the patient and control groups in the IRF and MAF values. No statistically significant difference was found in the relationship between the duration and severity of the disease and the MRV, IRF, and MAF values measured in patients. No statistically significant difference was found in the relationship between the number of hairs obtained after the hair pull test evaluated in our study in the patient group and the MRV, IRF, and MAF parameters. No statistically significant difference was found between the presence of trichodynia complaints and the MRV, IRF, and MAF parameters. No statistically significant relationship was found between the MRV, IRF, and MAF parameters and the answers to the questions asked in the patient group regarding the presence or absence of hair thinning and whether this thinning was diffuse or localized. A significant AUC value was found for the MRV variable in distinguishing the disease (p<0.001). An MRV value ≤98.56 indicates the disease. Conclusion: In this study, the relationship between reticulocyte parameters and the presence, duration, and severity of the disease in patients with TE was evaluated. The findings indicated that MRV values were statistically significantly lower in the patient group compared to healthy controls. In contrast, no significant difference was observed between the groups in terms of IRF and MAF parameters. Furthermore, no significant association was found between MRV, IRF, and MAF parameters and the hair pull test, which was evaluated as an indicator of disease duration and clinical severity. However, ROC analysis revealed that the MRV parameter demonstrated significant diagnostic performance in distinguishing the presence of telogen effluvium, and a cutoff value of ≤98.56 was determined to be usable for predicting the disease. Based on these findings, it is considered that MRV could be used as an auxiliary biomarker in the diagnosis of telogen effluvium; however, further studies with larger sample sizes are needed to clarify its clinical utility.