Hepatit B profilaksi altında kemoterapi ve immünsüpresif ajan kullanan hastaların tedavi bitim sonrası hepatit B takipleri
Post- treatment hepatitis B monitoring in patients receiving chemotherapy and immunsuppressi̇ve therapy under hepatitis B prophylaxis
  1. Tez No: 1010255
  2. Yazar: ZOLJARGAL SUKHBAATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B Reaktivasyon, Antiviral Profilaksi, İmmünsüpresif Tedavi, Kemaoterapi, Farkındalık, Hepatitis B reactivation, Antiviral prophylaxis, Immunosuppressive therapy, Chemotherapy, Awareness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, kemoterapi ve immünsüpresif ajan kullanan hastalarda, primer tedavi tamamlandıktan sonra, hepatit B reaktivasyon riskine göre antiviral profilaksi yaklaşımları, profilaksi süresi ve kılavuzlara uygun hareket edilip edilmediğini profilaksinin uygun zamanda kesilmesi ya da devam edilmesini retrospektif olarak gözlemlemektir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 2015-2025 yılları arasında kemoterapi ve immünsüpresif tedavi gören ve HBV serolojisi saptanan hastalar dahil edildi. Hastalar HBV reaktivasyon risk sınıflamasına göre gruplandırıldı. Antiviral profilaksi uygulamaları, profilaksi süresi ve tedavi sonrası serolojik belirteçler ve süresinin kılavuzlara uygun olup olmadığını değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların önemli bir kısmı HBVr açısından orta ve yüksek risk grubundaydı (%49 yüksek, %38 orta). Yüksek risk sınıflamasında antiviral profilaksinin daha uzun sürdürülürken düşük risk grubunda ise daha erken kesildiği saptandı. Olguların %48'inde antiviral profilaksinin immünsüpresif tedaviden sonra 36 ayı aşan süre ile sürdürüldüğü izlendi. Tedavi öncesi HBsAg pozitif 71 olgunun 9'unda HBsAg kaybı oluşurken HBsAg negatif/ anti-HBc IgG pozitif 29 olgunun 2'sinde tedavi sonrası HBVr geliştiği saptandı. Tedavi öncesi ve sonrası HBsAg durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,065). Sonuç: Yüksek risk sınıflamasında antiviral profilaksiyi 36 ay üzerinde kullanan olgu sayısı 26 iken, 0-12 ay kesilen hasta sayısı 16 olarak bulunmuştur. Orta risk grubunda ise antiviral profilaksiyi ilk 6 ay içinde sonlandırılan olgu sayısı 18 iken, 36 ayın üzerinde tedavinin sürdürüldüğü hasta sayısı 21 olarak saptanmıştır. Bu farklılık, bazı hastalarda uzun süreli kontrollere düzenli gelememesi, sekreter aracılığı ile ilaçlarını temin edilmesi, polikliniklerin aşırı yoğun olması ve sağlık hizmetine erişim sorunları gibi izlem sürekliliğini etkileyen faktörlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: This study aimed to retrospectively evaluate antiviral prophylaxis approaches, the duration of prophylaxis, and adherence to guideline recommendations according to the risk of hepatitis B reactivation in patients receiving chemotheraphy and immunsuppressive agents , and to assess whether prophylaxis was continued or discontinued appropriately after completion of primary treatment. Methods: İn this retrospective study, patients who received chemotherapy and immunsuppressive therapy between 2015 and 2025 and had available HBV serological data were included. Patients were grouped according to HBV reactivation risk classification. Antiviral prophylaxis practices, duration of prophylaxis, post- treatmentserological markers, and whether the duration of prophylaxis was consistent with guideline recommendations were evaluated. Results: A substantial proportion of the patients included in the study were in the moderate and high risk groups for HBV reactivation (49% high risk, 38% moderate risk). Antiviral prophylaxis was maintained for a longer duration in high risk group, whereas it was discontinued earlier in the low- risk group. Antiviral prophylaxis was continued for more than 36 months after completion of immunsuppressive therapy in 48% of the cases. Among the 71 patients who were HBsAg positive before treatment, HBsAG loss occured in 9 patients. HBV reactivation developed in 2 of 29 patients who were HBsAg negative/ anti-HBcIgG positive. No statistically significant difference was observed between pre-teratment and post- treatment HBsAg status (p=0,065). Conclusion: In the high-risk group, 26 patients continued antiviral prophylaxis for more than 36 months, whereas prophylaxis was discontinued within 0-12 months in 16 patients. In the moderate- risk group, antiviral prophylaxis was discontinued within the first 6 months in 18 patients, while treatment was continued for more than 36 months in 21 patients. This difference may be related to factors affecting continuity of follow-up, such as irregular attendance at long-term follow-up visits, obtaining medications through a secretary, excessive outpatient clinic workload, and difficulties in accessing healthcare services.