Saç ve saçlı deri hastalıklarında trikogramın yeri
The Role of trichogram in hair and scalp diseases
- Tez No: 59899
- Danışmanlar: DOÇ.DR. Y. GÜL DENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kıl, kıl şaftı anomalisi, saçlı deri hastalığı, alopesi, trikogram, Hair, hair shaft anomalies, scalp diseases, alopecia, trichogram. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada, saç dökülmesi yakınmasıyla kliniğimize başvuran olgularda gerçekten saç dökülmesi olup olmadığını anlama, saç siklus dinamiği hakkında bilgi edinmek yolu ile dökülmenin türü ve prognozu ile ilgili bilgi sahibi olma, konjenital ve edinsel şaft anomalileri olan olgularda mevcut saç anomalilerini ortaya koyabilme, klinik olarak ayırımı güç olan alopesi tiplerini ayırabilme konularında trikogramın katkısının araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Mayıs 1996-Mayısl997 tarihleri arasında kliniğimize saç dökülmesi ve saçı da ilgilendiren konjenital anomaliler nedeniyle başvuran 1 14'ü kadın, 46'sı erkek toplam 160 olgu yaş ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin çalışma kapsamına alındı. Olgulardan alınan 50-100 kadar saç kökü ışık mikroskobunda x40'lık büyütme ile incelendi. Mikroskobik incelemede gözlenen fizyolojik ve patolojik kıl köklerinin yüzdelenmesi ve trikogram tiplerinin belirlenmesi sonucu diffîiz alopesi ve alopesi areatada telojen, distrofik ve mikst olmak üzere her üç tip trikogramın da gözlenebileceği, androgenetik alopeside ise telojen trikogramın karakteristik oluşu dikkati çekti. Ayrıca trikogramın, alopesi areata ve diffüz alopeside, etyolojik faktörün yoğunluğu ve alopesinin prognozu ile ilgili değerli bilgiler verebileceği sonucuna ulaşıldı. Sikatrisyel alopeside distrofik, konjenital alopeside ise distrofik ve normal trikogramlann yanısıra bazı şaft anomalileri gözlendi. Sonuç olarak; trikogram; etyolojik ve spesifik tanıya katkısı yönünden sınırlı yararlar sağlamakla birlikte, çabuk ve kolay uygulanabilirliği, ucuz maliyeti, tanı ve tedavideki yönlendiriciliği ile saç ve saçlı deri hastalıklarına yaklaşımda değerli katkıları olan bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF TRICHOGRAM IN HAIR AND SCALP DISEASES The aim of this study was to determine the contributions of trichogram in understanding if there was really a hair loss; having knowledge about type and prognose of the hair loss by obtaining informations about hair cycle dynamics; clarifying existing hair anomalies for patients who had congenital and acquired hair shaft anomalies; differentiating types of alopecia which were difficult to differentiate in clinical manner; in patients who applied to our clinic complaining from alopecia. For this purpose, between May 1996 and May 1997 a total of 160 patients (114 women and 46 men) who applied to our clinic complaining from hair loss and congenital anomalies related with hair, had been studied without considering of age and sexuality. An amount of 50-100 hair roots taken from the patients, had been examined under a light microscope with x40 magnification. The findings recorded after percentaging of the physiological and pathological hair roots and determination of trichogram types at microscopic examination were as follows: Telogen, dystrophic and mixed trichogram had been observed both in diffuse alopecia and in alopecia areata; telogen trichogram was characteristic in androgenetic alopecia; in cicatricial alopecia dystrophic; in congenital alopecia besides dystrophic and normal trichogram some shaft anomalies were observed. Also it has been understood that, in alopecia areata and diffuse alopecia, trichogram could give considerable informations about intensity of etiologic factor and prognose of alopecia. As a conclusion, trichogram provides limited help in differentiating the specific diagnosis of alopecia types with various aetiologies; it's a method having considerable contributions in approaching to hair and hair diseases as a guide in diagnosis and therapy with its easy, quick and cheap application.