Kullanıma hazır terapötik gıda (RUTF) ürünlerinde beta karoten ve zeytinyağı kullanımının kalite özellikleri ve raf ömrü üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of beta-carotene and olive oil utilization on the quality characteristics and shelf life of ready-to-use therapeutic food (RUTF) products
  1. Tez No: 1010270
  2. Yazar: FATOŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ek gıda, Gıda kalitesi, Hazır gıda tüketimi, Oksidatif stabilite, Raf ömrü, Supplementary food, Food quality, Ready food consumption, Oxidative stability, Shelf life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kullanıma Hazır Terapötik Gıda (RUTF) formülasyonunda zeytinyağı ve beta-karoten kullanımının ürünün kalite özellikleri ve raf ömrü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Standart RUTF (Kontrol) ve zeytinyağı ile beta-karoten ilave edilen RUTF (Beta K) örnekleri, 30°C ve 40°C sıcaklıklarda 180 gün boyunca depolanmıştır. Depolama süresince örneklerde askorbik asit miktarı, peroksit sayısı, serbest asitlik, nem miktarı, viskozite ve renk (L*, a*, b*) analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca toplam aerobik mezofilik bakteri, maya-küf ve Enterobacteriaceae sayımları yapılarak ürünlerin mikrobiyolojik güvenliği belirlenmiş ve depolama sonunda duyusal analiz testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, başlangıçta ortalama 11,5 mg/100g olan askorbik asit içeriği 180. günde 40°C'de kontrol grubunda 2,10 mg/100g'a, Beta K grubunda ise 2,13 mg/100g'a gerilemiştir. Peroksit sayısı, depolama sonunda 40°C'de kontrol grubunda 7,10 meq O2/kg olarak saptanırken, Beta K formülasyonunda 3,45 meq O2/kg olarak ölçülmüştür. Renk analizlerinde, 40°C'de 180 günlük depolama sonucunda kontrol grubunun L* (parlaklık) değeri 68,94'ten 53,8'e düşerken, Beta K grubunda bu değerin 66,4 seviyesinde kalarak daha iyi korunduğu belirlenmiştir. Vizkozite ölçümlerinde, Beta K formülasyonunun 40°C depolama sonunda ortalama 22442 mPa·s değeri ile yapısal stabilitesini sürdürdüğü görülmüştür. Mikrobiyolojik analizlerde hiçbir örnekte Enterobacteriaceae ile maya ve küf gelişimi saptanmamış, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı log 2,30-4,09 kob/g aralığında kalarak güvenli limitler içerisinde bulunmuştur. Duyusal değerlendirmede, Beta K formülasyonunun fıstıklılık ve genel kabul edilebilirlik puanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, RUTF formülasyonunda zeytinyağı ve beta-karoten kullanımının oksidasyonu sınırladığı, renk ve yapısal özellikleri koruduğu ve ürünün raf ömrü stabilitesini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of using olive oil and beta-carotene in the formulation of Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) on product quality characteristics and shelf life were investigated. Standard RUTF (Control) and RUTF supplemented with olive oil and beta-carotene (Beta K) samples were stored at 30°C and 40°C for 180 days. During the storage period, ascorbic acid content, peroxide value, free acidity, moisture content, viscosity, and color (L*, a*, b*) analyses were performed. In addition, microbiological safety was assessed through total aerobic mesophilic bacteria, yeast and mold, and Enterobacteriaceae counts, and a sensory evaluation test was conducted at the end of storage. According to the results, the initial ascorbic acid content, which was 11.5 mg/100 g, decreased to 2.10 mg/100 g in the control group and 2.13 mg/100 g in the Beta K group after 180 days at 40°C. The peroxide value was found to be 7.10 meq O₂/kg in the control group, whereas it was 3.45 meq O₂/kg in the Beta K formulation at the end of storage at 40°C. In color analysis, after 180 days at 40°C, the L* (lightness) value of the control group decreased from 68.94 to 53.8, while the Beta K group maintained a higher value of 66.4, indicating better color preservation. Viscosity measurements showed that the Beta K formulation maintained structural stability with an average viscosity of 22,442 mPa·s at the end of storage at 40°C. Microbiological analyses revealed no growth of Enterobacteriaceae, yeast, or mold in any samples, and total aerobic mesophilic bacteria counts remained within safe limits (log 2.30-4.09 CFU/g). Sensory evaluation indicated that the Beta K formulation received higher scores in peanut flavor and overall acceptability compared to the control group. In conclusion, the use of olive oil and beta-carotene in RUTF formulation was found to limit oxidation, preserve color and structural properties, and enhance shelf-life stability.