Yağmura bağımlı şartlarda Kahramanmaraş'ta iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (Lolium multiflorum lam.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi
Determining of the effects of alexandria clover (Trifolium alexandrinum l.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum lam.) mixing ratios on hay production and quality in rainfed conditions in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 1010272
  2. Yazar: NURCAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÜHA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ot verimi, Grass yield
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş ili ekolojik koşullarında yetiştirilecek iskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ve tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) ile farklı oranlarda karışımlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüne ait olan deneme sahasında 2022-2023 kışlık üretim döneminde yürütülmüştür. Bir karışım şekli (iskenderiye üçgülü ve tek yıllık çim) ve beş karışım oranının (100:0, 80:20, 60:40, 40:60, 20:80, 0:100) performansları belirlenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde faktöriyel düzenlemeye göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, yeşil ot veriminin 2298-4066 kg/da, kuru ot veriminin 590-1014 kg/da, ham kül oranının %7.86-11.06, ham protein oranının %7.65-19.93, NDF oranının %31.50-61.80, ADF oranının %21.97-41.43, sindirilebilir kuru madde oranının %56.63-71.79, kuru madde tüketim oranının %1.94-3.81, nispi yem değerinin 85-212 arasında değiştiği saptanmıştır. Kahramanmaraş ve benzer ekolojik koşullarda iskenderiye üçgülünün tek yıllık çim ile karışım olarak yetiştirilmesi halinde bazı avantajlı sonuçlar elde edileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at the experimental field of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Kahramanmaraş Sütçü İmam University, during the 2022-2023 winter production period, to determine the effects of mixtures of Alexandrian clover (Trifolium alexandrinum L.) and annual ryegrass (Lolium multiflorum L.) at different ratios on forage yield and quality under the ecological conditions of Kahramanmaraş province. The performance of one mixture type (Alexandria clover and annual ryegrass) and five mixture ratios (100:0, 80:20, 60:40, 40:60, 20:80, 0:100) was determined. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications according to factorial arrangment. According to the research results, green herbage yield ranged from 2298-4066 kg/da, dry herbage yield from 590-1014 kg/da, crude ash ratio from 7.86-11.06%, crude protein ratio from 7.65-19.93%, NDF ratio from 31.50-61.80%, ADF ratio from 21.97-41.43%, digestible dry matter ratio from 56.63-71.79%, dry matter intake ratio from 1.94-3.81%, and relative feed value from 85-212. It can be said that growing Alexandrian clover in a mixture with annual grass in Kahramanmaraş and similar ecological conditions can yield some advantageous results.