Orta Anadolu kuru şartlarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kardeşlenme dinamiğinin araştırılması
A research on tillering dynamics of some bread wheat varieties grown in central anatolian dry conditions
  1. Tez No: 179009
  2. Yazar: OĞUZ ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ TOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, kardeslenme, biyokütle, kuraklık, verim, Wheat, tillering, biomass, drought, yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Buğdayda tane verimi, birim alandaki bitki sayısı, bitki basına kardes sayısı, basakta tane sayısı ve birim tane ağırlığı tarafından belirlenmektedir. Ancak kardeslerin bir kısmı tane olustururken; diğerleri basak olusturamamakta ve ana sapın olgunlasmasından önce ölmektedir ve bu durum genetik faktörler, kuraklık ve diğer çevre sartları ile iliskilidir. 10 farklı ekmeklik buğday çesidinin (Ak-702, Kıraç-66, Bezostaya-1, Gerek-79, Kutluk-94, Süzen-97, Aytın-98, Harmankaya-99, Altay-2000, Sönmez-2001) kullanıldığı bu çalısmada, biyokütle gelisimi ve kardeslerin hayatta kalma yetenekleri ölçülerek tane verimi ile olan iliskilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Çalısma 2005-2006 yetisme periyodunda, kuru (yağmura bağımlı) ve destek sulamalı sartlarda yürütülmüstür. Bu amaçla bes farklı Zadoks döneminde hasat edilen bitki örneklerinden kardes sayıları yanında, biyokütle ağırlıkları, basak indeksi (tozlanma dönemi), hasat indeksi ve verim öğeleri incelenmistir. Çalısmada yer alan çesitlerin kuru sartlarda; maksimum kardese sahip olduğu dönemde (Zadoks 23) bitki basına kardes sayıları 2.06 ile 3.36 arasında değisirken, kardes ölüm oranları %50 ile %73 arasında değismistir. Bayrak yaprak dönemine (Zadoks 41) kadar kardes ölümleri yönünden sulu ve kuru arasında bir fark bulunmazken esas farklılık bu dönemden sonra baslamıs ve sulama fertil kardes sayısını artırmıstır. Kuru kosullarda verim üzerine en etkili unsur metrekarede tane sayısı ve onun bir bileseni olan fertil kardes sayısı olurken, sulu kosullarda bin tane ağırlığının yanı sıra metrekarede ve basakta tane sayıları öne çıkmıs ve fertil basak sayısı tane verimi üzerinde onlar kadar etkili olmamıstır.
Özet (Çeviri)
Grain yield of wheat depends on plants per area, tiller per plant, kernels per spike, and weight per kernel. However only some tillers produce grain; others fail to develop a spike and die before the main stem matures and this is related to genetic factors, water stress, and other environmental conditions. The objective of these experiments was to measure biomass development and tiller survival, establish their relationship to grain yield of 10 different bread wheat varieties (Ak-702, Kirac-66, Bezostaya-1, Gerek-79, Kutluk-94, Suzen-97, Aytin-98, Harmankaya-99, Altay-2000, Sonmez-2001). The experiment was carried out in 2005-2006 growing season, under rainfed and supplementary irrigation conditions. For this aim, above ground samples were cut at five different growth stages according to Zadoks scale, and besides counting tillers, biomass, spike index at anthesis, harvest index and yield components were determined. Maximum tiller number per plant (Zadoks 23) ranged from 2.06 to 3.36, and percent tiller mortality ranged from 50 to 73% in rainfed conditions. Tiller mortality rates were similar in rainfed and irrigated sets of experiment until flag leaf stage (Zadoks 41) starting to differ after this stage and irrigation increased productive tiller numbers. Under rainfed conditions, grain number per area and the number of fertile tillers, which is one of its components, were more effective on grain yield, whereas numbers of grains per area and grains per spike were more effective together with thousand kernel weight under irrigated conditions.