Deri altı (subkütan) uygulamalar için termoelektrik soğutucuların optimizasyonu
Optimization of thermoelectric coolers in subcutaneous applications
- Tez No: 1010277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÜRLEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ OĞUZ GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: COMSOL multifizik, Katı modelleme, Sayısal analiz modelleri, Sonlu elemanlar analizi, COMSOL multiphysics, Solid modelling, Numerical analysis models, Finite element analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Termoelektrik soğutma, implante edilebilir mikron boyutlu cihazlar aracılığıyla sıcaklığı verimli bir şekilde düşürerek nöron hücrelerini korumaya yardımcı olan son derece etkili bir tekniktir. Bu araştırmanın amacı, dört, sekiz ve on altı bacaklı konfigürasyon kullanılarak dairesel geometride tasarlanan termoelektrik soğutucuların (TEC'ler) daha büyük uygulamalar için boyutlandırılmış geleneksel TEC cihazlarından nasıl farklı davrandığını değerlendirmektir. Soğutma gücü, elektrik güç tüketimi ve verimlilik de dahil olmak üzere deri altı koşullar altında çalışan TEC'lerin temel performans ölçütlerini simüle etmek için COMSOL yazılım programı aracılığıyla gelişmiş bir elektro-termal model geliştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, TEC'ler bu boyuta indirgendiğinde, performanslarının ve çalışmalarının daha büyük boyutlarda tasarlanmış geleneksel cihazlara kıyasla önemli ölçüde değişebileceğini göstermektedir. Çalışma sonuçları, daha az bacağın TEC tasarımlarından daha yüksek soğutma verimliliği sağlayacağını göstermektedir. Dört bacaklı konfigürasyon, daha yüksek soğutma kapasitesi ve daha yüksek soğutma verimliliği ile diğer konfigürasyonlardan daha iyi performans göstermiştir. Sekiz ve on altı bacaklı TEC'ler, artan iç direnç, artan Joule ısınması ve artan termal sızıntı nedeniyle performans etkileri sergileyerek soğutma verimliliğini düşürmüştür. Çalışma ayrıca, düşük voltaj seviyelerinde verimliliğin yüksek, yüksek voltaj seviyelerinde ise azaldığını göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, mikro ölçekte termoelektrik modül tasarımlarının çalışmasına ilişkin yenilikçi bir bakış açısı sunarak, nöronların korunması için implante edilebilir soğutma sistemlerinin geliştirilmesi için değerli tasarım kılavuzları sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Thermoelectric Cooling is a highly effective technique to help protect neuron cells through lowering temperature efficiently by means of implantable micron-sized devices. The goal of this research was to evaluate how thermoelectric chillers (TECs) that were designed at the circular geometry using a four, eight and sixteen leg configuration will behave differently than traditional TECS devices sized for larger applications. An advanced electro-thermal model was developed through the COMSOL software program to simulate the key performance metrics of TECs operating under subcutaneous conditions including cooling power, electrical power consumption and efficiency. The results of this study indicate that when TECs are reduced to this size, their performance and operation can vary significantly compared to conventional devices designed at larger dimensions. The study results indicate that fewer legs will yield a greater cooling efficiency from TEC designs. The four-leg configuration performed better than the other configurations with a greater cooling capacity and higher cooling efficiency. The eight-and sixteen-Leg TECs exhibited performing effects due to increased internal resistance, increased Joule heating, and increased thermal leakage resulting in reduced cooling efficiency. The study also indicated that at low levels of voltage efficiency was high, while at higher levels of voltage efficiency was reduced. The results of this study present an Innovative viewpoint on the operation of thermoelectric module designs at the micro scale providing valuable design guidelines for the development of implantable cooling systems for the protection of neurons.