Farklı cila pastaları eşliğinde uygulanan polisaj sistemlerinin, üniversal ve akışkan kompozitlerin yüzey pürüzlülüğüne ve renk stabilitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of polishing systems applied with different polishing pastes on the surface roughness and color stability of universal and flowable composites
- Tez No: 1010291
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KERİM AYAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cila pastası, Renk değişimi, Rezin kompozit, Translüsensi parametresi, Yüzey pürüzlülüğü, Color change, Polishing paste, Resin composite, Surface roughness, Translucency parameter
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı polisaj sistemleri ve cila pastalarının üniversal ve akışkan rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü (Ra), translüsensi parametresi (TP) ve renk değişimi (ΔE₀₀) üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada iki üniversal ve iki akışkan olmak üzere dört rezin kompozit materyal kullanılmış; üç polisaj sistemi ve üç cila pastası koşulu ile toplam 36 deney grubu oluşturulmuştur. Her grupta 10 örnek yer almış ve toplam 360 disk hazırlanmıştır. Ölçümler polisaj sonrası (T0), cila pastası sonrası (T1), kahve ile renklendirme sonrası (T2) ve yeniden polisaj sonrası (T3) yapılmıştır. Renk ölçümleri CIE Lab* sistemine göre gerçekleştirilmiş, ΔE₀₀ CIEDE2000 formülüne göre hesaplanmıştır. TP beyaz ve siyah zemin ölçümleriyle, Ra ise profilometrik olarak değerlendirilmiştir. Veriler ART Mixed ANOVA ve Holm düzeltmeli çoklu karşılaştırma testleri ile analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Kompozit tipi ve zaman faktörü, Ra, TP ve ΔE₀₀ üzerinde anlamlı bulundu (p<0,05). Polisaj sistemi, TP ve ΔE₀₀ üzerinde anlamlı bulunurken (p<0,05), Ra üzerinde anlamlı bulunmadı (p>0,05). Cila pastası tüm parametrelerde bağımsız ana etki düzeyinde anlamlı bulunmadı (p>0,05). En yüksek Ra ve en düşük TP Estelite Asteria'da; en düşük Ra ve en yüksek TP G-ænial Universal Injectable'da saptandı. En yüksek ΔE₀₀ Estelite Universal High Flow'da, en düşük ΔE₀₀ ise G-ænial A'Chord'da elde edildi. Sonuç: Tüm parametreler için ortak tek bir ideal kombinasyon belirlenmemiştir. Bununla birlikte, G-ænial Universal Injectable + iki aşamalı polisaj sistemi en yüksek TP'yi, G-ænial A'Chord + iki aşamalı polisaj sistemi ise en düşük ΔE₀₀ değerini göstermiştir. Bulgular, uygun materyal–polisaj sistemi eşleşmesinin uzun dönem estetik başarı açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of different polishing systems and polishing pastes on surface roughness (Ra), translucency parameter (TP), and color change (ΔE₀₀) of universal and flowable resin composites. Methods: Four resin composite materials, including two universal and two flowable composites, were used. A total of 36 experimental groups were created using three polishing systems and three polishing paste conditions. Ten specimens were included in each group, yielding a total of 360 disk-shaped samples. Measurements were performed after polishing (T0), after polishing paste application (T1), after coffee staining (T2), and after re-polishing (T3). Color measurements were obtained using the CIE Lab* system, and ΔE₀₀ values were calculated according to the CIEDE2000 formula. TP was determined using white and black background measurements, and surface roughness was assessed profilometrically based on Ra values. Data were analyzed using ART Mixed ANOVA and Holm-adjusted multiple comparison tests. Statistical significance was set at p<0.05. Results: Composite type and time factor were significant for Ra, TP, and ΔE₀₀ (p<0.05). The polishing system was significant for TP and ΔE₀₀ (p<0.05), but not for Ra (p>0.05). Polishing paste did not demonstrate consistent independent superiority across all parameters (p>0.05). The highest Ra and the lowest TP were observed in Estelite Asteria, whereas the lowest Ra and the highest TP were found in G-ænial Universal Injectable. The highest ΔE₀₀ was obtained in Estelite Universal High Flow, while the lowest ΔE₀₀ was observed in G-ænial A'Chord. Conclusion: No single ideal combination was identified for all parameters. However, G-ænial Universal Injectable combined with the two-step polishing system showed the highest TP, whereas G-ænial A'Chord combined with the two-step polishing system showed the lowest ΔE₀₀. The findings indicate that an appropriate material–polishing system match is important for long-term esthetic success.