Üst ekstremite cerrahisinde ultrasonografi eşliğinde farklı volümlerde yapılan supraklaviküler brakial pleksus bloklarının değerlendirilmesi ve optik sinir kılıf çapına etkisi
Assessment of ultrasound-guided supraclavicular brachial plexus blocks with different volumes in upper extremity surgery and their effect on opti̇c nerve sheath diameter
- Tez No: 1010292
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA HAKAN ERBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: supraklaviküler brakial pleksus bloğu, optik sinir kılıf çapı, göz küresi transvers çapı, lokal anestezi volümü, ultrasonografi, supraclavicular brachial plexus block, optic nerve sheath diameter, globe transverse diameter, local anesthetic volume, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Supraklaviküler brakial pleksus bloğu (SKBPB), üst ekstremite cerrahilerinde hızlı ve güvenilir anestezi sağlaması nedeniyle sık kullanılmaktadır. Ancak SKBPB'de farklı lokal anestezi (LA) volümlerinin hem blok etkinliği hem de optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) üzerinden kafa içi basıncı (KİB) ile ilişkili fizyolojik etkilerine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Bu çalışmada, Ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan farklı SKBPB volümlerinin OSKÇ değişimleri ve blok başarısı üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya elektif üst ekstremite cerrahisi planlanan, 18-50 yaş arası ve ASA I-II olan toplam 64 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 15 mL, 20 mL, 25 mL ve 30 mL LA volümü uygulanan dört gruba ayrıldı. Blok öncesi, 20. ve 60. dk'larda her iki gözden OSKÇ ölçümleri alındı ve göz küresi transvers çapına (GKTÇ) oranlanarak değerlendirildi. Ayrıca duyusal-motor blok başlangıç ve süreleri, perfüzyon indeksi (PI), ilk analjezik zamanı, ağrı skorları ve ek LA gereksinimi kaydedildi. Volüm grupları karşılaştırıldığında; OSKÇint/GKTÇ ve OSKÇekst/GKTÇ oranları 20. ve 60. dakikalarda anlamlı farklılık gösterdi ve artışın özellikle 25-30 mL gruplarında belirgin olduğu görüldü (p<0.05). Duyusal ve motor blok başlangıcı volüm arttıkça hızlanırken, blok süreleri 25-30 mL gruplarında daha uzun bulundu (p<0.001). İlk analjezik zamanı 25 mL ve 30 mL gruplarında daha geç gerçekleşti (p<0.001). PI artışı volüme bağlıydı; yüksek volümlerde daha hızlı ve daha belirgin bir PI yanıtı izlendi. Gruplar arasında ek-LA ihtiyacı, turnike intoleransı ve erken ağrı skorları açısından anlamlı fark saptanmadı ve komplikasyon gelişmedi. Sonuç olarak; USG eşliğinde SKBPB'de 20 mL LA volümü, 25-30 mL ile benzer şekilde yeterli blok etkinliği sağlarken OSKÇ/GKTÇ oranındaki artışın daha sınırlı olması nedeniyle güvenlik açısından daha dengeli bir volüm seçeneğidir. 15 mL daha kısa blok süresi ve daha erken analjezik gereksinimiyle klinik etkinliği azaltmıştır ancak yeterli blok etkinliği sağlamıştır. SKBPB'de uygulanacak volümün, yüksek KİB riski bulunan veya otonom yanıtları öngörülemeyen kırılgan hastalarda kişiselleştirilmiş volüm anlayışıyla belirlenmesinin güvenli bir yaklaşım olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Supraclavicular brachial plexus block (SCBPB) is widely used in upper-extremity surgery due to its rapid and reliable anesthetic effect. However, the physiological impact of different local anesthetic (LA) volumes on both block efficacy and optic nerve sheath diameter (ONSD), which is associated with intracranial pressure (ICP), has not been fully clarified. This study aimed to compare the effects of different SCBPB volumes on ONSD changes and block performance under ultrasound guidance. A total of 64 patients aged 18-50 years with ASA physical status I-II who were scheduled for elective upper-extremity surgery were included. Patients were randomized into four groups receiving 15 mL, 20 mL, 25 mL, or 30 mL LA. ONSD was measured bilaterally before the block and at the 20th and 60th minutes and was normalized to eye transverse diameter (ETD). Sensory-motor block onset and duration, perfusion index (PI), time to first analgesic requirement, pain scores, and the need for supplemental LA were also recorded. When the volume groups were compared, both ONSDint/ETD and ONSDext/ETD showed significant differences at the 20th and 60th minutes, with more pronounced increases in the 25 mL and 30 mL groups (p<0.05). Sensory and motor block onset accelerated as the volume increased, and block durations were longer in the 25 mL and 30 mL groups (p<0.001). Time to first analgesic requirement was significantly longer in the 25 mL and 30 mL groups (p<0.001). PI increased in a volume-dependent manner, with faster and more marked rises in higher volumes. No significant differences were found among the groups regarding supplemental LA, tourniquet intolerance, or early postoperative pain scores, and no complications occurred. In conclusion, 20 mL LA provided a more balanced safety profile by limiting the increase in the ONSD/ETD ratio while offering block efficacy comparable to 25-30 mL in ultrasound-guided SCBPB. The 15 mL volume resulted in shorter block duration and earlier analgesic requirement, reducing clinical effectiveness. It was considered that determining the volume to be used in SCBPB with a personalized volume approach may be a safe strategy in patients with a risk of increased ICP or in fragile patients with unpredictable autonomic responses.