Bir eğitim ve araştırma hastanesinde yataklı servislerde akut koroner sendrom ile takip edilen hastalarda indirekt maliyet analizi ve indirekt maliyeti etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Indirect cost analysis and evaluation of factors affecting indirect costs in patients hospitalized with acute coronary syndrome in inpatient wards of a training and research hospital
- Tez No: 1010304
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH KAAN SÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, İndirekt Maliyet, İş Gücü Kaybı, Hastalık Maliyeti, Sağlık Ekonomisi, Acute Coronary Syndrome, Indirect Cost, Productivity Loss, Cost of Illness, Health Economics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Özet Amaç: Bu çalışmanın amacı, Akut Koroner Sendrom tanısıyla yatarak tedavi gören hastaların hastalık sürecine bağlı oluşan indirekt maliyetleri saptamak ve bu maliyetleri etkileyen sosyodemografik ve klinik faktörleri analiz etmektir. Yöntem: Kesitsel tipteki bu hastalık maliyeti araştırması, İzmir'deki bir eğitim ve araştırma hastanesinin kardiyoloji kliniğinde 146 hastanın katılımıyla yürütülmüştür. Veriler; sosyodemografik anket, iMTA Verimlilik Maliyeti Anketi (iPCQ), SCORE2, GRACE ve MIDAS Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Parasal değerlerin hesaplanmasında İnsan Sermayesi Yaklaşımı baz alınmış, maliyeti etkileyen bağımsız faktörlerin belirlenmesinde ise Genelleştirilmiş Doğrusal Model kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 60 olup çalışma grubunun yüzde 69,9'unu erkekler oluşturmaktadır. Hasta başına düşen toplam indirekt maliyetin ortanca değeri 17.883,33 ₺ olarak hesaplanmıştır. Aktif çalışan alt grubunda ortanca absenteizm maliyeti 23.483,33 ₺ iken, çalışma grubu genelindeki ortanca bakım maliyeti 7.000,00 ₺ düzeyindedir. Çok değişkenli genelleştirilmiş doğrusal model analizine göre hastaların mesleki statüsü (p<0,001), SCORE2 kardiyovasküler risk düzeyi (p=0,024) ve MIDAS yaşam kalitesi skoru (p=0,027) toplam indirekt maliyetin bağımsız belirleyicileridir. İş gücü piyasasının dışında kalan bireylerle karşılaştırıldığında masa başı çalışanların maliyet yükü 3,6 kat ve bedensel güçle çalışanların maliyeti ise 2,5 kat daha yüksek bulunmuştur. İki değişkenli analizlerde gözlenen hanehalkı yapısı ile GRACE risk skorunun maliyet üzerindeki etkileri, çok değişkenli modelde bağımsız anlamlılığını yitirmiştir (p>0,05). Sonuçlar: Akut koroner sendromlar, tıbbi müdahale maliyetlerinin yanı sıra absenteizm, presenteizm ve aile içi bakım yükü aracılığıyla kapsamlı bir makroekonomik etki yaratmaktadır. Tedavi başarısının belirlenmesinde, mortalite oranlarının yanı sıra hastanın iş gücüne dönüş ve ekonomik sisteme katılım düzeyi de dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Abstract Aim: This study aims to determine the indirect costs associated with the disease process in patients hospitalized for acute coronary syndrome and to analyze the sociodemographic and clinical factors influencing these costs. Methods: This cross-sectional cost-of-illness study was conducted with 146 patients at the cardiology clinic of a training and research hospital in Izmir. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the iMTA Productivity Cost Questionnaire known as iPCQ, the SCORE2 and GRACE risk scores, and the MIDAS Quality of Life Scale. The Human Capital Approach was utilized to calculate monetary values, while a Generalized Linear Model was employed to determine the independent factors influencing costs. Results: The median age of the patients was 60 years, and 69.9% of the cohort were male. The median total indirect cost per patient was calculated as 17,883.33 ₺. In the actively employed subgroup, the median absenteeism cost was 23,483.33 ₺, while the median caregiving cost for the entire cohort was 7,000.00 ₺. Multivariate generalized linear model analysis identified occupational status (p<0.001), SCORE2 cardiovascular risk levels (p=0.024), and MIDAS quality of life scores (p=0.027) as independent predictors of total indirect costs. Compared to individuals outside the workforce, the cost burden was 3.6 times higher for office workers and 2.5 times higher for manual laborers. The associations observed in bivariate analyses between household structure, the GRACE clinical risk score, and costs did not maintain independent statistical significance in the multivariate model (p>0.05). Conclusion: Acute coronary syndromes cause a substantial macroeconomic impact that extends beyond clinical intervention, driven by absenteeism, presenteeism, and the invisible caregiving labor provided by family members. In this regard, treatment success should be assessed not only through mortality rates but also by the degree of the individual's reintegration into the economic system.