Alt trapez transferi yapılmış onarılamaz rotator manşet hastalarında, karşı taraf ile kontrollü emg temelli kompansasyon mekanizmasının araştırılması
Investigation of contralateral controlled emg-based compensatory mechanisms in patients with irreparable rotator cuff tears treated with lower trapezius transfer
  1. Tez No: 1010311
  2. Yazar: HİLMİ BURAK ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULUNAY KANATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: onarılamaz rotator manşet yırtığı, alt trapez transferi, yüzey elektromiyografi, kompansasyon mekanizması, motor yeniden organizasyon, omuz biyomekaniği, Elektromiyografi, Rotator manşet, Rotator manşet yaralanmaları, Skapular diskinezi, irreparable rotator cuff tear, lower trapezius transfer, surface electromyography, compensatory mechanism, motor reorganization, shoulder biomechanics, Electromyography, Rotator cuff, Rotator cuff injuries, Scapular dyskinesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
8. ÖZET ALT TRAPEZ TRANSFERİ YAPILMIŞ ONARILAMAZ ROTATOR MANŞET HASTALARINDA, KARŞI TARAF İLE KONTROLLÜ EMG TEMELLİ KOMPANSASYON MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI Giriş: Onarılamaz posterosuperior rotator manşet yırtıkları, glenohumeral kuvvet çiftinin bozulmasına bağlı olarak ağrı, kuvvet kaybı, aktif elevasyon ve dış rotasyonda azalma ile karakterize, omuz fonksiyonunu belirgin biçimde etkileyen klinik tablolardır. Glenohumeral eklemde ileri dejeneratif değişiklik gelişmemiş hastalarda eklem koruyucu cerrahi seçenekler önem kazanmakta; alt trapez tendon transferi, biyomekanik uygunluğu ve dış rotasyon fonksiyonuna katkı potansiyeli nedeniyle giderek daha sık tercih edilmektedir. Bununla birlikte, alt trapez transferi sonrası klinik iyileşmenin yalnızca mekanik rekonstrüksiyondan mı kaynaklandığı, yoksa omuz çevresi kaslarda gelişen kompansatuvar aktivasyon ve motor yeniden organizasyon ile mi ilişkili olduğu tam olarak net değildir. Bu çalışmanın amacı, onarılamaz rotator manşet yırtığı nedeniyle alt trapez transferi uygulanmış hastalarda postoperatif dönemde gelişen kas aktivasyon örüntülerini yüzey elektromiyografi ile değerlendirmek, ameliyatlı omuzu asemptomatik kontralateral omuz ile karşılaştırmak ve böylece cerrahi sonrası gelişen kompansasyon mekanizmalarını ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışma, tek merkezde yürütülen gözlemsel bir postoperatif değerlendirme çalışması olarak planlandı. Çalışmaya, onarılamaz rotator manşet yırtığı nedeniyle alt trapez tendon transferi uygulanmış 25 hasta dahil edildi. Hastaların ameliyatlı omuzları, hasta içi kontrol yaklaşımı kullanılarak asemptomatik kontralateral omuz ile karşılaştırıldı. Hastaların yaş ortalaması 61,9±6,8 yıl, ortalama takip süresi 22,6±11,2 ay idi. Klinik değerlendirmede ağrı için Görsel Analog Skala, fonksiyon için ASES skoru, aktif eklem hareket açıklıkları ve dijital dinamometre ile kas kuvveti ölçümleri kullanıldı. Yüzey elektromiyografi analizi üç farklı görev sırasında gerçekleştirildi: dirençli maksimal hareket açıklığında fleksiyon, 90° abdüksiyonda dirençli dış rotasyon ve duvar itme görevi. Fleksiyon görevinde ön, orta ve arka deltoid, üst, orta ve alt trapez ile serratus anterior kasları; dış rotasyon görevinde alt trapez; duvar itme görevinde ise serratus anterior kası değerlendirildi. Elektromiyografik incelemede kasılma sırasındaki RMS, net aktivasyon, ortalama frekans ve medyan frekans başta olmak üzere görev-spesifik parametreler analiz edilerek taraflar arası karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Klinik değerlendirme, alt trapez transferi sonrasında belirgin bir düzelmeye işaret etti. Ağrı düzeyinde azalma, fonksiyonel skorlarda artış ve aktif omuz hareket açıklıklarında iyileşme saptandı. Bununla birlikte dinamometrik ölçümlerde ameliyatlı tarafta özellikle deltoid kasları ile üst ve alt trapez kaslarında rezidüel kuvvet azalmasının devam ettiği görüldü. Elektromiyografik değerlendirmede en dikkat çekici bulgular, dirençli maksimal-ROM fleksiyon görevi sırasında ortaya çıktı. Bu görevde ameliyatlı tarafta özellikle ön ve arka deltoid kaslarında kasılma sırasındaki RMS ve net aktivasyon değerleri daha yüksek bulundu; orta deltoid kasında da benzer yönde ancak sınırda kalan bir artış eğilimi izlendi. Aynı görev sırasında deltoid kaslarının tamamında ortalama ve medyan frekans değerleri ameliyatlı tarafta daha düşük saptandı. Buna karşın trapez kasları ve serratus anterior kasında belirgin bir taraf farkı görülmedi. Özellikle alt trapez kasının yalnızca dış rotasyon görevinde değil, fleksiyon görevi sırasında da amplitüd, net aktivasyon ve frekans parametreleri açısından kontralateral omuza büyük ölçüde benzer bir aktivasyon örüntüsü sergilediği görüldü. 90° abdüksiyonda dirençli dış rotasyon görevi sırasında alt trapez kasında özet EMG metrikleri, frekans parametreleri ve net aktivasyon bakımından belirgin taraf farkı saptanmadı. Duvar itme görevi sırasında serratus anterior kasında da genel olarak korunmuş bir aktivasyon örüntüsü izlendi; özet metrikler ve net aktivasyon açısından anlamlı taraf farkı saptanmazken, yalnızca düşük frekans güç bandında nominal düzeyde bir sinyal elde edildi. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, postoperatif nöromüsküler adaptasyonun yaygın ve dağınık bir bozulmadan çok, belirli görevlerde belirli kas gruplarının yük paylaşımını değiştirdiği seçici bir yeniden organizasyon şeklinde geliştiği anlaşıldı. Sonuç: Alt trapez tendon transferi, onarılamaz posterosuperior rotator manşet yırtıklarında ağrı, fonksiyon ve hareket açıklığını iyileştiren etkili bir eklem koruyucu cerrahi seçenektir. Bununla birlikte postoperatif iyileşme, kontralateral omuz ile tam biyomekanik eşitliğin yeniden sağlandığı anlamına gelmemektedir. Elektromiyografik bulgular, omuz fonksiyonunun kas-spesifik ve görev-spesifik bir motor yeniden organizasyon üzerinden sürdürüldüğünü göstermektedir. Özellikle fleksiyon gibi yüksek talepli görevlerde deltoid kaslarının artmış aktivasyonu belirgin bir kompansasyon mekanizmasına işaret ederken, alt trapez kasının hem fleksiyon hem de dış rotasyon görevlerinde kontralateral omuza büyük ölçüde benzer aktivasyon göstermesi, transfer edilen kasın fonksiyonel olarak sisteme uyum sağladığını düşündürmektedir. Serratus anterior aktivasyonunun büyük ölçüde korunmuş olması da skapulotorasik katkının genel olarak sürdüğünü desteklemektedir. Bu sonuçlar, alt trapez transferi sonrası fonksiyonel iyileşmenin yalnızca klinik skorlar ve hareket açıklığı üzerinden değil, hareketin hangi kas katkılarıyla ve hangi motor stratejiyle gerçekleştirildiğini dikkate alan daha bütüncül bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Rehabilitasyon sürecinin de yalnızca eklem hareketini artırmaya değil, göreve özgü kas katkılarını optimize etmeye ve deltoid baskın kompansasyonu daha dengeli bir motor stratejiye yönlendirmeye odaklanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CONTRALATERAL CONTROLLED EMG-BASED COMPENSATORY MECHANISMS IN PATIENTS WITH IRREPARABLE ROTATOR CUFF TEARS TREATED WITH LOWER TRAPEZIUS TRANSFER Introduction: Irreparable posterosuperior rotator cuff tears are clinical conditions characterized by pain, loss of strength, and decreased active elevation and external rotation due to disruption of the glenohumeral force couple. In patients without advanced glenohumeral degenerative changes, joint-preserving surgical options become increasingly important, and lower trapezius tendon transfer has gained popularity because of its biomechanical suitability and its potential contribution to external rotation function. However, it remains unclear whether postoperative clinical improvement after lower trapezius transfer is solely the result of mechanical reconstruction or is also related to compensatory muscle activation and motor reorganization around the shoulder. The aim of this study was to evaluate postoperative muscle activation patterns in patients who underwent lower trapezius transfer for irreparable rotator cuff tears using surface electromyography, to compare the operated shoulder with the asymptomatic contralateral shoulder, and thereby to investigate postoperative compensation mechanisms. Methods: This study was designed as a single-center observational postoperative evaluation. Twenty-five patients who underwent lower trapezius tendon transfer for irreparable rotator cuff tears were included. The operated shoulder was compared with the asymptomatic contralateral shoulder using an intra-patient control design. Mean age was 61.9±6.8 years, and mean follow-up duration was 22.6±11.2 months. Clinical evaluation included pain assessment with the Visual Analog Scale, functional assessment with the ASES score, active range of motion measurements, and muscle strength assessment using a digital dynamometer. Surface electromyography was performed during three different tasks: resisted maximal-range flexion, resisted external rotation at 90° abduction, and a wall-push task. During the flexion task, the anterior, middle, and posterior deltoid, upper, middle, and lower trapezius, and serratus anterior muscles were analyzed; during the external rotation task, only the lower trapezius was evaluated; and during the wall-push task, only the serratus anterior was analyzed. Electromyographic analysis included contraction RMS, net activation, mean frequency, median frequency, and other task-specific parameters, with side-to-side comparisons performed between the operated and contralateral shoulders. Results: Clinical evaluation demonstrated marked postoperative improvement after lower trapezius transfer. Pain decreased, functional scores improved, and active shoulder range of motion increased. Nevertheless, dynamometric assessment showed persistent residual weakness on the operated side, particularly in the deltoid muscles and in the upper and lower trapezius. The most prominent electromyographic findings emerged during the resisted maximal-range flexion task. In this task, contraction RMS and net activation were higher on the operated side, especially in the anterior and posterior deltoid muscles, while the middle deltoid showed a similar but borderline trend. In addition, both mean and median frequency values were lower on the operated side in all deltoid compartments. In contrast, no marked side difference was observed in the trapezius muscles or serratus anterior. Notably, the lower trapezius demonstrated a largely symmetrical activation pattern not only during the external rotation task but also during the flexion task, with similar amplitude, net activation, and frequency parameters between the operated and contralateral shoulders. During resisted external rotation at 90° abduction, no significant side difference was found in summary EMG metrics, frequency parameters, or net activation of the lower trapezius. During the wall-push task, serratus anterior activation was generally preserved; no significant side difference was found in summary metrics or net activation, whereas only a nominal signal was observed in the low-frequency power band. Taken together, these findings indicate that postoperative neuromuscular adaptation is not characterized by diffuse dysfunction, but rather by a selective reorganization in which load sharing changes in specific muscle groups during specific tasks. Conclusion: Lower trapezius tendon transfer is an effective joint-preserving surgical option for irreparable posterosuperior rotator cuff tears, improving pain, function, and range of motion. However, postoperative recovery does not necessarily imply complete biomechanical symmetry with the contralateral shoulder. The electromyographic findings indicate that shoulder function is maintained through task-specific and muscle-specific motor reorganization. While increased deltoid activation during high-demand flexion tasks suggests a compensatory mechanism, the largely symmetrical activation of the lower trapezius during both flexion and external rotation suggests that the transferred muscle is functionally integrated into the system. The preservation of serratus anterior activation further supports maintenance of scapulothoracic contribution. These results show that postoperative recovery after lower trapezius transfer should be evaluated not only in terms of pain, clinical scores, and range of motion, but also in terms of which muscles produce movement and through which motor strategies. Rehabilitation should therefore focus not only on increasing joint motion but also on optimizing task-specific muscle contributions and guiding deltoid-dominant compensation toward a more balanced motor strategy.