Hemodiyaliz tedavisi alan bireylerde öfke ifade tarzları, hastalığa uyum ve ruhsal iyileşmenin değerlendirilmesi
Assessment of anger expression styles, adjustment to illness, and psychological recovery in individuals undergoing hemodialysis treatment
- Tez No: 1010316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAD AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hastalığa Uyum, Hemodiyaliz, Kronik Böbrek Hastalığı, Öfke İfade Tarzları, Ruhsal İyileşme, Hemodiyaliz üniteleri-hastane, Kronik böbrek hastalığı - mineral ve kemik bozukluğu, Psikolojik iyi oluş, Uyum, Öfke, Adjustment to Illness, Anger Expression Styles, Chronic Kidney Disease, Hemodialysis, Psychological Recovery, Hemodialysis units-hospital, Chronic kidney disease-mineral and bone disorder, Psychological well being, Adjustment, Anger
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemodiyaliz tedavisi gören bireylerde öfke ifade tarzlarını, hastalığa uyum ve ruhsal iyileşme düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, amaçlı örnekleme kullanılarak betimsel ve korelasyonel bir tasarımla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 1 Ocak 2025 ile 30 Haziran 2025 tarihleri arasında Bingöl Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi ve Özel Bingöl Hemodiyaliz Merkezi'nde tedavi gören 145 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Hasta Bilgi Formu, Durum-Özellik Öfke İfade Envanteri, Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği ve Ruhsal İyileşme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri analizi betimsel istatistikler, tek yönlü ANOVA, Tukey'in post-hoc testi ve Pearson korelasyonunu içermektedir. Öfke kontrolü, kronik hastalığa fiziksel (r=0.61), sosyal (r=0.33) ve psikolojik (r=0.59) uyumun yanı sıra ruhsal iyileşme (r=0.57) ile pozitif korelasyon göstermiştir. Kişilik özelliği olarak öfke ve öfke ifadesi (içselleştirilmiş öfke, dışsallaştırılmış öfke) hastalık uyumu ve ruhsal iyileşme ile negatif korelasyon göstermiştir (p<0.05). Regresyon analizleri, öfke kontrolünün fiziksel ve psikolojik adaptasyonun en güçlü belirleyicisi olduğunu, öfke özelliğinin ise sosyal adaptasyonun ana belirleyicisi olduğunu ortaya koymuştur (p<0.05). Öfke kontrol becerileri, hemodiyaliz hastalarının kronik hastalığa uyumunu kolaylaştırır ve ruhsal iyileşmeyi destekler. Öfke yönetimi ve psikososyal desteğin hemşirelik bakım planlarına dahil edilmesi, hastaların refahını artırabilir. Gelecekteki araştırmalar, farklı öfke kontrol müdahalelerinin etkinliğini karşılaştırmalı ve çeşitli popülasyonlarda psikososyal değişkenleri uzunlamasına incelemelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate anger expression styles, disease adaptation, and mental recovery levels in individuals receiving hemodialysis treatment. The study employed a descriptive and correlational design using purposive sampling. It was conducted with 145 patients receiving treatment at Bingöl State Hospital Hemodialysis Unit and Private Bingöl Hemodialysis Center between January 01, 2025 and June 30, 2025. Data were collected using a Patient Information Form, State-Trait Anger Expression Inventory, Adaptation to Chronic Diseases Scale, and Mental Recovery Scale. Data analysis included descriptive statistics, one-way ANOVA, Tukey's post-hoc test, and Pearson's correlation. Anger control was positively correlated with physical (r=0.61), social (r=0.33), and psychological (r=0.59) adaptation to chronic disease, as well as mental recovery (r=0.57). Trait anger and anger expression (anger-in, anger-out) were negatively correlated with disease adaptation and mental recovery (p<0.05). Regression analyses revealed anger control as the strongest predictor of physical and psychological adaptation, while trait anger was the main determinant of social adaptation (p<0.05). Anger control skills facilitate adaptation to chronic disease and promote mental recovery in hemodialysis patients. Incorporating anger management and psychosocial support into nursing care plans can enhance patients' well-being. Future research should compare the effectiveness of different anger control interventions and examine psychosocial variables longitudinally in diverse populations.