Endüstriyel biyogaz yakıtlı atıl durumdaki bir uçak motoru ile elektrik üretiminin enerji ve tekno-ekonomik analizi
Energy and techno-economic analysis of electricity generation using industrial biogas in a decommissioned aircraft gas turbine engine
  1. Tez No: 1010337
  2. Yazar: HURŞİT DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ULUDAĞ, PROF. DR. ÖNDER ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Enerji, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Aeronautical Engineering, Energy, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlar, Finansal sürdürülebilirlik, Uçak motorları, Alternative fuels, Financial sustainability, Aircraft engines
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Gövde Motor Bakım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliğinin etkileri giderek artmaktadır. Kaynakların verimli ve uygun kullanımı, iklim değişikliğini hafifletmek için önemli bir stratejidir. Çeşitli endüstriyel sektörlerde yer alan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde (BWWTP) biyogaz üretilmektedir. Bununla birlikte, üretilen biyogazın etkili bir şekilde enerjiye dönüşümü sınırlıdır. Enerji dönüşümündeki temel zorluk, önemli bir ekonomik engel teşkil eden yüksek ilk yatırım maliyetidir. Bu çalışma, söz konusu ekonomik engelleri aşmak amacıyla entegre bir döngüsel ekonomi yaklaşımı sunmaktadır. Bu yaklaşım; atıklardan elde edilen biyogazın ve hizmet dışı bırakılmış gaz türbinli bir uçak motorunun (DAGTE) elektrik üretiminde kullanılması yoluyla endüstriyel simbiyoz ile yüksek değerli geri dönüşümü bir araya getirmektedir. Çalışma, belirtilen yaklaşımın enerji ve tekno-ekonomik boyutlarını değerlendirmektedir. Elde edilen başlıca bulgular şunlardır: Sistemde toplam 320 kWh (50 Hz) elektrik enerjisi üretilmiş ve kWh başına maliyet 0.95 sent olarak hesaplanmıştır. Net bugünkü değer (NPV) 18 yıllık süreçte yaklaşık 2.56 milyon dolar olup, projenin geri ödeme süresi yaklaşık bir yıldır ve fayda-maliyet oranı 10.69 olarak bulunmuştur. Bulgular, yakıt maliyetinin bulunmamasının projenin fizibilitesini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. BWWTP için önerilen sistem, hem ekonomik sürdürülebilirlik sağlamakta hem de gelecek vadeden yüksek bir potansiyel sergilemektedir. Bu araştırmanın sonuçları; akademi, politika yapıcılar ve endüstri arasında önemli bir köprü kurma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of climate change are increasingly noticeable. The efficient and appropriate use of resources is a key strategy for mitigating climate change. Biogas is produced at Biological Wastewater Treatment Plants (BWWTPs) located in various industrial sectors. However, the effective conversion of this biogas into energy is limited. The primary challenge in energy conversion is the high initial investment cost, which poses a significant economic barrier. This study suggests a comprehensive circular economy strategy to address these economic obstacles. This approach combines industrial symbiosis with high-value recycling by utilizing biogas derived from waste and a decommissioned gas turbine aircraft engine (DAGTE) for electricity generation. The study evaluates the energy and techno-economic dimensions of the specified approach. The main findings are as follows: A total of 320 kWh (50 Hz) of electricity was generated in the system, with a cost of 0.95 cents per kWh. The net present value (NPV) over an 18-year period is approximately $2.56 million; the project's payback period is approximately one year, and the benefit-cost ratio was found to be 10.69. The findings indicate that the absence of fuel costs significantly enhances the project's feasibility. The proposed system for the BWWTP guarantees long-term economic viability and shows a lot of promise. The results of this study serve as an important bridge between academia, policymakers, and industry.