Gülistan tercümesi Selimiye nüshası: İnceleme-metin-dizin (1b-30a arası)
Selimiye copy of Gülistan translation: Analysis-text-index (Between 1b-30a)
- Tez No: 1010365
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk dili, Türk dili ve edebiyatı, Turkish language and literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmamıza konu olan eser Eski Anadolu Türkçesi dönemi eserlerinden Gülistan Tercümesinin Selimiye nüshasıdır. Gülistan, İran edebiyatının meşhur eserlerindendir. Bu eser hakkında edebiyatımızda da sıkça tercüme ve şerh çalışmaları yapılmıştır. Ele aldığımız eser, Sa'di Şirazî'nin önemli eseri olan Gülistan'ın Edirne Selimiye Kütüphanesinde bulunan Mahmûd b. Kâdî-i Manyâs Tercümesidir. Bu tercüme Mahmud b. Kâdî-i Manyas tarafından yapılan mensur ve muhtasar tercümedir. Çalışmamızda eserin çeviri yazılı metni verilip metin üzerinde bir dizin çalışması yapılmıştır. Çalışma eserin 30 varağı ile yani 1b-30a sayfa numaraları arası ile sınırlandırılmıştır. Çalışmamız altı bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Eski Anadolu Türkçesi ve Gülistan hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Gülistan'ın Türkçe tercümelerinden ve alanyazın taraması yapılmış olup konu hakkındaki çalışmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmamızın yöntemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde çalıştığımız metnin dil özellikleri hakkında incelemeye yer verilmiştir. Beşinci bölümde çalıştığımız eserin çeviri yazısı verilmiş, dizin, Arapça ve Farsça dizinler de çalışmamıza eklenmiştir. Çalışmamızın altıncı bölümü sonuç kısmıdır. Bu bölümde de ulaştığımız bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the Selimiye manuscript of the translation of Gülistan, one of the works of the Old Anatolian Turkish period. Gülistan is among the most renowned works of Persian literature and has been widely translated and commended Upon in Turkish literary tradition. The work examined in this study is the translation of Gülistan, an important work by Saʿdī of Shiraz, translated by Mahmûd b. Kâdî-i Manyâs and preserved in the Selimiye Library in Edirne.This translation is a prose and abridged translation by Mahmud b. Kâdî-i Manyas. In our study, the transliterated text of the work is provided and an index has been prepared on the text. The study is limited to 30 folios of the work, that is, the pages numbered between 1b and 30a. The study consists of six chapters. In the introduction, general information on Old Anatolian Turkish and Gülistan is provided. In the second chapter, the Turkish translations of Gülistan are examined and a review of the relevant literature is conducted, and studies on the subject are discussed. In the third chapter, the methodology of the study is explained. In the fourth chapter, an analysis of the linguistic features of the examined text is presented. In the fifth chapter, the transliteration of the studied work is given, and indexes, including Arabic and Persian indexes, are also included in the study. The sixth chapter of the study constitutes the conclusion, in which the findings obtained are evaluated.