Yaşam-ölüm ikileminde çocuk: Fıkhî ve etik yönleriyle pediatrik ötanazi
The child in the life–death dilemma: Pediatric euthanasia in its Islamic jurisprudential and ethical dimensions
  1. Tez No: 1010412
  2. Yazar: NEVRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Biyoetik, Ebeveyn-çocuk çatışması, Engelli çocuklar, Fıkıh, Risk altındaki çocuklar, Bioethics, Parents-child conflict, Disabled children, Fıkh, Children under risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Pediatrik ötanazi, çocuklara ilişkin yaşam sonu kararlarına dair güncel etik ve hukuki tartışmaların en karmaşık alanlarından birini teşkil etmektedir. Uygulamanın bazı ülkelerde yasallaşması, çocuklarla ilgili yaşam sonu kararlarının İslam hukuku açısından nasıl değerlendirileceği sorusunu da gündeme getirmiştir. Bu çalışma, pediatrik ötanazi meselesini etik ve fıkhî perspektiflerden incelemektedir. Bu kapsamda pediatrik ötanazinin hukuki gelişimi, çocuğun ahlaki statüsü, insan hayatının değeri ve dokunulmazlığı, kaygan zemin argümanı, sedd-i zerâi ilkesi ve maslahat-mefsedet değerlendirmelerine ilişkin normatif tartışmalar ile çocukların yaşam sonu kararlarına katılımına dair pratik sorunlar analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda çocuğun İslam hukukunda kıymetli, korunması gereken ve bağımsız ahlaki değere sahip bir özne olarak konumlandırıldığı görülmüştür. Bu doğrultuda insan hayatının dokunulmazlığı ile maslahat, mefsedet ve sedd-i zerâi ilkeleri gereğince aktif ötanazinin meşru kabul edilmediği ve çocuğun aktif ötanazinin öznesi olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşılık tedavinin başlatılmaması veya geri çekilmesi gibi yaşam sonu kararlarının belirli şartlar altında mümkün olabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada karar vericiler arasındaki çatışmalar, karar ölçütlerinin belirlenmesi ve ekonomik faktörlerin etkileri gibi pratik sorunlar da tartışılmıştır. Bu çerçevede çalışma, yaşam sonu kararlarında genel ilkelerin tek başına yeterli olmadığını; her vakanın kendi tıbbi, etik ve sosyal koşulları içerisinde değerlendirilmesini gerektiren çok boyutlu bir maslahat-mefsedet muhasebesine ihtiyaç bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Pediatric euthanasia is one of the most complex issues in contemporary debates on end-of-life decision-making. Its legalization in certain countries has raised important questions regarding the evaluation of end-of-life decisions involving children from the perspective of Islamic law. This study examines pediatric euthanasia through ethical and Islamic legal perspectives. It analyzes the historical and legal development of pediatric euthanasia, normative debates concerning the moral status of the child, the value and inviolability of human life, the slippery slope argument, sadd al-dharāʾiʿ, and maṣlaḥa-mafsada assessments, as well as practical issues related to children's involvement in end-of-life decision-making.The study finds that Islamic law regards the child as a valuable subject whose life deserves protection and who possesses inherent moral worth. Accordingly, active euthanasia is not considered legitimate, and children cannot be its subjects, on the basis of the inviolability of human life and the principles of maṣlaḥa, mafsada, and sadd al-dharāʾiʿ. By contrast, withholding or withdrawing treatment may be permissible under certain circumstances. The study also discusses practical challenges such as conflicts among decision-makers, the determination of decision-making criteria, and the impact of economic factors. It argues that general principles alone are insufficient in end-of-life decision-making and that each case requires a multidimensional assessment of benefits (maṣlaḥa) and harms (mafsada), taking into account its particular medical, ethical, and social circumstances.