Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce öz yeterlikleri ile yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examining university preparatory class students' English self-efficacy and attitudes towards learning a foreign language according to various variables
  1. Tez No: 1010411
  2. Yazar: NAFİ AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce, English
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı yükseköğretim kurumlarındaki İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce öz yeterlik algıları ile yabancı dil öğrenimine yönelik tutumlarını cinsiyet, mezun olunan lise türü, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan türü ve günlük yabancı dil kullanım süreleri değişkenlerine göre incelemek ve öz yeterlik algılarıyla yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu amaç doğrultusunda elde edilen bulgulara göre çeşitli çıkarım-larda bulunmak ve öneriler sunmaktır. Yöntem: Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda eğitim gören lisans öğrencilerinden yüz yüze ve uzaktan çevrimiçi olarak toplanmıştır. Katılımcılardan veri toplamak için kişisel bilgi formu, İngilizce öz yeterlik ölçeği ve yabancı dil öğrenmeye yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların İngilizce öz yeterlik algılarına ve yabancı dil öğrenmeye dönük tutumlarına ilişkin ölçeklerden elde edilen veriler parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin İngilizce öz yeterlik algıları yüksek düzeydedir. Cinsiyet değişkenine göre kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. YKS puan türü değişkenine göre Yabancı Dil alanı öğrencilerinin İngilizce öz yeterliği Sayısal ve Eşit Ağırlık alanı öğrencilerinden daha yüksektir. Mezun olunan lise türü değişkenine göre Anadolu Lisesi mezunu öğrencilerinin İngilizce öz yeterliği Fen-Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu İHL mezunu öğrencilerinin öz yeterliğinden daha yüksektir. Günlük yabancı dil kullanım süresi değişkenine göre günlük 2 saatten fazla yabancı dil kullanan öğrencilerin İngilizce öz yeterlikleri günlük 1-2 saat arası ve günlük 1 saatten az yabancı dil kullanan öğrencilerin öz yeterliğinden daha yüksektir. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları yüksek düzeydedir. Cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin tutumu erkeklerden daha yüksektir. YKS puan türü değişkenine göre Yabancı Dil alanı öğrencilerinin yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları Sayısal ve Eşit Ağırlık alanı öğrencilerinden daha yüksektir. Mezun olunan lise türü değişkenine göre Anadolu Lisesi mezunu öğrencilerinin yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları Fen-Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu İHL mezunu öğrencilerinin tutumlarından daha yüksektir. Günlük yabancı dil kullanım süresi değişkenine göre günlük 2 saatten fazla yabancı dil kullanan öğrencilerin tutumları günlük 1-2 saat arası ve günlük 1 saatten az yabancı dil kullanan öğrencilerin tutumlarından daha yüksektir. Öğrencilerin İngilizce öz yeterlik algı düzeyleri ile yabancı dil öğrenmeye dönük tutum düzeyleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin İngilizce öz yeterlik algıları yüksek düzeyde-dir. Öğrencilerin öz yeterlik algıları cinsiyete göre farklılık göstermemektedir, ancak YKS puan türü, mezun olunan lise türü ve günlük yabancı dil kullanım süresi değişkenlerine göre farklılaşmaktadır. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları yüksek düzeydedir. Öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye dönük tutumları cinsiyet, YKS puan türü, mezun olunan lise türü ve günlük yabancı dil kullanım süresi değişkenlerine göre farklılaşmaktadır. Öğrencilerin İngilizce öz yeterlik algı düzeyleri ile yabancı dil öğrenmeye dönük tutum düzeyleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir korelasyon vardır. Öğrencilerin İngilizce öz yeterliklerini geliştirmek için onları eTwinnig veya Erasmus+ gibi İngilizceyi aktif olarak kullanabilecekleri uluslararası projelere yönlendirmek önerilebilir. Erkek öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye yönelik tutum düzeylerini artırmak için bu öğrencilere yönelik teknoloji, dijital oyunlar ve ilginç spor branşları ile ilgili çeşitli eğitim materyalleri ve ders içerikleri geliştirilebilir. Kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında rekabeti teşvik edici yarışmalar, oyunlar ve ödül sistemi gibi uygulamalar düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the English preparatory class students' perceptions of English language self-efficacy and their attitudes towards learning a foreign language in higher education institutions according to the variables of gender, type of high school graduated from, Higher Education Institutions Exam (YKS) score type and daily foreign language use duration and to reveal the relationship between their perceptions of self-efficacy and their attitudes towards learning a foreign language. In addition, according to the findings obtained in line with this purpose, it is to make various inferences and present suggestions. Method: In this study, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used. The data used in the research were collected face-to-face and remotely online from undergraduate students studying at Eskişehir Osmangazi University and Kahramanmaraş Sütçü İmam University School of Foreign Languages. Personal information form, English self-efficacy scale and attitude scale towards learning a foreign language were used to collect data from the participants. Data obtained from the scales regarding the participants' perception of their self-efficacy in English and their attitudes towards learning a foreign language were analyzed using parametric tests, independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation coefficient. Results: Students' perception of self-efficacy in English is at a high level. No significant difference was found between male and female students according to the gender variable. According to the YKS score type variable, the English self-efficacy of Foreign Language field students is higher than that of Numerical and Equal Weight field students. According to the type of high school variable, the English self-efficacy of Anatolian High School graduates is higher than that of Science-Social Sciences High School and Anatolian IHL graduates. According to the daily foreign language usage duration variable, the English self-efficacy of students who use a foreign language for more than 2 hours a day is higher than that of students who use a foreign language for 1-2 hours a day and less than 1 hour a day. Students' attitudes towards learning a foreign language are at a high level. According to the gender variable, the attitude of female students is higher than that of male students. According to the YKS score type variable, the attitudes of Foreign Language field students towards learning a foreign language are higher than that of Numerical and Equal Weight field students. According to the type of high school variable, the attitudes of Anatolian High School graduates towards learning a foreign language are higher than that of Science-Social Sciences High School and Anatolian IHL graduates. According to the variable of daily foreign language usage duration, the attitudes of students who use a foreign language for more than 2 hours per day are higher than the attitudes of students who use a foreign language for 1-2 hours per day and less than 1 hour per day. There is a strong positive and significant relationship between the students' English self-efficacy perception levels and their attitudes towards learning a foreign language. Conclusion and Suggestions: Students' perception of self-efficacy in English is high. Students' perception of self-efficacy does not differ according to gender, but it differs according to variables such as YKS score type, type of high school, and daily foreign language usage duration. Students' attitudes towards learning a foreign language are high. Students' attitudes towards learning a foreign language differ according to variables such as gender; YKS score type, type of high school, and daily foreign language usage duration. There is a strong positive and significant correlation between students' perception of self-efficacy in English and their attitudes towards learning a foreign language. In order to improve students' self-efficacy in English, it may be suggested to direct them to international projects such as eTwinning or Erasmus+ where they can actively use English. In order to increase the attitudes of male students towards learning a foreign language, various educational materials and course contents related to technology, digital games, and interesting sports branches can be developed for these students. Practices such as competitions, games and reward systems can be organized to encourage competition between female and male students.