Yapay zeka teknikleri ile fon kapanış tahmini
Fund closing price forecasting with artificial intelligence techniques
  1. Tez No: 1010416
  2. Yazar: FİKRET UMUT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YURDUN ORBAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi yatırım fonların, Makine öğrenmesi, Çok değişkenli regresyon, Equity mutual fund, Machine learning, Multivariate regression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, yatırım fonu fiyatlarının kısa vadeli tahmini amacıyla klasik istatistiksel modeller, geleneksel makine öğrenmesi modelleri ve derin öğrenme modelleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Beş farklı fona ait veri setleri, çeşitli gecikme yapıları ve makroekonomik değişkenlerle zenginleştirilerek çok değişkenli analiz ortamı oluşturulmuştur. Zaman serisi modelleri hem otomatik hem de görsel analiz tabanlı yaklaşımlarla değerlendirilmiş; makine öğrenmesi ve derin öğrenme modelleri ise yapılandırılmış hiperparametre aramalarıyla kullanılmıştır. Farklı gecikme yapılarına duyarlılık ve modellerin kararlılığı gibi unsurlar ayrıca analiz edilmiştir. Literatürde nadiren bir arada değerlendirilen bu unsurlar birleştirilerek Türkiye'ye özgü bir uygulama alanında bütüncül bir çerçeve sunulmuştur. Geleneksel makine öğrenmesi modelleri klasik istatistiksel modelleri ve derin öğrenme modellerinden daha etkili sonuçlar vermiştir. Elde edilen bu sonuçlar, sınırlı miktarda veriye sahip olunan durumlarda geleneksel makine öğrenmesi modellerinin hızlı ve etkili adaptasyon yeteneğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, classical statistical models, traditional machine learning models and deep learning models are comparatively examined with the aim of short-term forecasting of mutual fund prices. Data sets belonging to five different funds are enriched with various lag structures and macroeconomic variables, thereby constructing a multivariate analysis framework. Time series models are evaluated using both automatic and visual analysis based approaches, while machine learning and deep learning models are used through structured hyperparameter search strategies. In addition, sensitivity to different lag structures and the stability of the models are further analyzed. By integrating these elements rarely examined together in the existing literature a comprehensive framework is presented within a Turkey specific application context. The results indicate that traditional machine learning models yield more effective performance compared to classical statistical models and deep learning models. These findings demonstrate the rapid and effective adaptation capability of traditional machine learning models, particularly in scenarios where the available data are limited.